*Nettavisen* Nyheter.

Slik er Iphones nye operativsystem

OS 4.0 har ikke fått en endelig lanseringsdato. Det kan komme av at den vil sammenfalle med en lansering av neste generasjon Iphone.

Klart for flerprogramkjøring og drastiske endringer i menysystemet.

AMOBIL.NO: Med OS 4.0 får Iphone endelig flerprogramkjøring og drastiske endringer i menysystemet.

Apple-boss Steve Jobs sier at Apple ikke var først med flerprogramkjøring, men de har ambisjoner om å være best. Flerprogramkjøringen skal være sammenlignbar med deres implementasjon av klipp og lim - nemlig bedre enn alt annet på markedet.

Noe av det viktigste ved Apples versjon av flerprogramkjøring skal være at det trekker mindre av batteriet enn andre utgaver, og at det også skal bruke mindre av telefonens ytelse.

Det tok Apple noe lengre tid å finne ut av hvordan dette skulle gjøres, men Jobs hevder at de har fikset biffen.

Les også: Microsoft lover flerprogramskjøring

Implementasjonen

Som ryktene tilsa foregår oppgaveveksling ved hjelp av dobbelt-trykk på hjem-tasten. Trykker man to ganger blir man vist de kjørende oppgavene på telefonen.

Måten de har utviklet dette på er ved å gå gjennom alle applikasjonene i App Store for å se hvilke typer oppgaver som ville hatt mest nytte av en slik funksjon. Apple har så laget API-er for å kjøre denne typen oppgaver i bakgrunnen.

KOMMENTAR: Apple åpner jaktsesong på smarttelefonkundene i 2010

Spotify i bakgrunnen?

Lydstrømmer fra nett er først på listen av viktige oppgaver for flerprogramkjøring. Eksempelet som brukes er den amerikanske tjenesten Pandora, men spesielt interessant for oss nordboere er nok en eventuell mulighet for å kjøre Spotify i bakgrunnen.

Fortsatt med Pandora som eksempel hevder Apple at det tok kun én dag å gjøre tjenesten kompatibel med flerprogramkjøringen i Iphone OS 4.0.

Les også: Nå kommer Opera Mini til Iphone

Skype og posisjonstjenester

Nå slipper man å logge av for å sjekke e-post eller åpne Safari.

GPS og posisjonstjenester har også behov for å kjøre i bakgrunnen. Eksempelvis vil man foreløpig miste navigeringstjenester som Tomtom dersom man går ut av programmet.

Nå vil det være mulig for posisjonstjenestene å kjøre i bakgrunnen selv om man forlater dem. På grunn av GPS-mottakerens strømforbruk passer dog dette best i bilen.

Personvern blir viktig når posisjonering skal kjøres i bakgrunnen fortelles det. Fordi mange programmer automatisk benytter seg av den innebygde posisjoneringstjenesten vil man i Iphone OS 4.0 ha muligheten til å skru av og på tilgangen til posisjonstjenestene for hver applikasjon.

I tillegg til solide personverninnstillinger vil man også få beskjed om det til enhver tid når en applikasjon bruker posisjoneringstjenesten.

Les også: Mulig Ipad-konkurrent fra Nokia

Fullføring av oppgaver i bakgrunnen

Opplasting til for eksempel Flickr skal kunne gjøres ferdig i bakgrunnen, i stedet for å bli avbrutt når man går ut av applikasjonen, slik vi ser i dag.

Mapper

For de av oss med bøttevis av installerte applikasjoner kan man nå opprette mapper til å organisere innholdet på epletelefonen. Applikasjonsstokkingen foregår på samme måte som i dag. Nemlig ved hjelp av pek og dra-teknikk.

Disse mappene kan også befinne seg i snarveilinjen nederst. Navn på mappene settes automatisk. Med foldere går man fra et maksimalt antall installerte applikasjoner på 180 fordelt på 11 sider til over 2 000 applikasjoner.

Les også: Samsung kommer med operativsystemet Bada

Nyheter i e-posten

Nei, det er ikke snakk om nyhetsbrev. Apple har nå bekreftet enda et av ryktene som svirret i forkant, nemlig samlet innboks for e-postkontoer.

I tillegg til å ha åpnet for flere samtidige Exchange-kontoer og å vise all e-posten i en strøm har Apple også valgt å gjøre e-postutveksling trådet - på samme måte som tekstmeldingene på Iphone.

Bøker

Apples Ibooks-applikasjon for Ipad kommer nå til Iphone og Ipod Touch. Når man kjøper en Ibook et sted synkroniseres det til alle Apple-enhetene man har, enten det er Ipad eller Iphone.

Man får også Ole Brum med gratis sammen med applikasjonen.

Les også: Slik er Symbian^3

Proffunksjoner

Det hevdes at 80 prosent av "Fortune 500", altså noen av de rikeste og største selskapene i verden, bruker Iphone. Støtte for sterkere kryptering av e-post kommer og i tillegg skal man kunne kryptere innhold inn mot applikasjoner.

Mulighet for flere Exchange-kontoer og tillegg av SSL VPN-støtte er også del av den økte satsingen på proff-kundene.

Spillsenter

Spill er svært populært på Iphone og Ipod Touch, sies det - og i App Store skal det finnes hele 50 000 spill. I forhold til konkurransen er dette enormt mange, og det sammenliknes med PSP og Nintendo DS som har henholdsvis omlag 2500 og 4300 spill hver.

Nå blir dette tilbudet utvidet med et sosialt nettverk - atter et rykte bekreftet, altså. Her vil spillere settes opp mot hverandre etter evner og poengsummer. I tillegg kommer "Achievments", altså premiering for utførte handlinger i spill, slik man får på moderne spillkonsoller.

TEST: Vi tester mobilspill

iAd - mobil reklame

Gratis applikasjoner er bra både for Apple og for brukerne, men for utviklerne er det lite å vinne på det. Apple ønsker å hjelpe dem ved å putte reklame i gratisapplikasjonene. Dette gjøres for å hindre den stadig økende mengden "dårlig" reklame som puttes inn i gratis-applikasjonene i dag og for å hjelpe utviklerne.

En gjennomsnittlig bruker av Iphone bruker applikasjoner i 30 minutter per dag. Om Apple kjørte en annonse for hvert tredje minutt ville det bli 10 annonser per enhet per dag. Totalt vil det utgjøre 10 milliarder annonser per dag fordelt på hele brukerbasen.

Apple ønsker også å få opp kvaliteten på reklamen. Dagens interaktive reklamer på nett er ikke i stand til å formidle følelser, hevdes det.

Dette skal blant annet foregå ved hjelp av video, og dette skal skje i applikasjonen. Apple skal styre mesteparten av showet for utviklerne, og når det legges ut nye iAds vil utviklerne sitte igjen med 60 prosent av inntektene.

Les også: Iphone for 4G-nettet snart?

Når kommer det?

En utvikler-versjon skal være klar, og utviklere kan laste ned fra developer.apple.com. Sluttkunder vil få tilgang på programvaren i løpet av sommeren.

Dagens Iphone 3GS og siste generasjon Ipod Touch vil få mulighet til å kjøre så å si alle nyhetene i Iphone OS 4.0. Men Iphone 3G eller forrige generasjon Ipod Touch får ikke flerprogramkjøring. De er rett og slett ikke raske nok, ifølge Steve Jobs. Likevel vil også disse enhetene kunne oppgradere og dra nytte av flere av nyhetene.

Les også disse sakene på Tek.no

TEST: Corsair Flash Voyager GTR 32 GB - Ytelse i særklasse

TEST: Microsoft Lifecam HD-5000 - Enkelt og billig webcam

TEST: Microsoft Sidewinder X4 - Lav pris og god kvalitet for gameren

TRAILER: Gears of War offisielt avduket. Se trailer

GUIDE: Slik bruker du minnepinnen som mobilt kontor

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.