Slik er juleeventyret i Wien

Manuela Koncz selger gløgg, eller Glühwein på tysk. I Wien er det ingen jul uten. Koppen følger med på kjøpet.

Manuela Koncz selger gløgg, eller Glühwein på tysk. I Wien er det ingen jul uten. Koppen følger med på kjøpet. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Wienere som Manuela Koncz setter deg i den rette julestemningen.

Christine i pølseboden på Maria-Theresien-Platz serverer Gerhard Floner en bratwurst.

På julemarkedet foran Schönbrunn-palasset er det bare lov til å selge ting som har en tysk-østerriksk tradisjon.

Det har vært julemarkeder i Wien i hundrevis av år. Pepperkaker med tykk og fargerik glasur har lenge vært et fast innslag.

Karolina Schütz omgir seg med kosebamser i en bod rett foran rådhuset.

Hvert år i midten av november omgjøres parken foran Wiens rådhus til et stort julemarked med lysshow i de høye trærne.

Anton Lewisch har laget disse håndpyntede julekulene i glass. De er en av årets spesialutgaver på Schönbrunns julemarked.

– Å, den engelen var fin, sier en liten jente og sender moren et håpefullt blikk.

Boder og marked

Blide fjes vitner om at både barn og voksne gleder seg over at julen snart er her igjen. Det er mange mennesker på alle julemarkedene i Wien, men aldri bråkete. Barnefamilier, venner og kjærestepar går rolig rundt og titter i de mange og velfylte julebodene.

Noen stiller seg i køen for Bratwurst og Bratkartoffel – pølse og bakt potet. Andre venter tålmodig på Glühwein eller Punsch – gløgg eller punsj. Alle blir raskt og profesjonelt servert.

– Glühwein, vær så god. Ha en fin og romantisk kveld! smiler Manuela Koncz i gløggboden på markedet i Maria-Theresien-Platz.

Plassen ligger mellom de kolossale bygningene som huser Naturhistorisk museum og Kunsthistorisk museum. Innenfor murveggene er det storslagen kunst og viktig historie. Utenfor er det jul.

Nisseforbud

Også ved flere av de andre markedene i Wien utgjør imponerende byggverk en viktig del av kulissene. Wiens største julemarked ligger i parken foran byens staselige rådhus, med sine praktfulle tårn og spir. Store lysinstallasjoner er hengt opp i parkens opptil 25 meter høye eike- og lønnetrær.

De verdenskjente og gigantiske palassene Belvedere og Schönbrunn har også sine julemarkeder.

– Dette er mitt palass, mitt marked og mitt juletre, ler Gabriela Schmidle. Hun har ansvaret for Schönbrunns julemarked, eller «Christkindlmarkt» som det kalles her. Direkte oversatt betyr det «Jesusbarnets marked».

På Schönbrunn-markedet er julenissen – og da spesielt den amerikanske Santa Claus-versjonen – nektet adgang. I sentrum står gamle julesymboler og tradisjoner som stammer fra østerrikernes og tyskernes felles forhistorie.

– Her selger vi bare ting som hører julen til. Fotballdrakter og den slags er forbudt, påpeker hun.

Schönbrunn-markedet har nemlig grundig kontroll med hva som kan selges i de bortimot 80 bodene. Og hvert år avgjør en jury hvilke kunstneriske håndverksarbeid som får æren av å bli Schönbrunns spesialutgaver.

Håndlagede julekuler

I år står ti ulike utstillere bak de forseggjorte og særpregede spesialutgavene, blant annet trefigurer, parfymeflakonger, glassengler, syltetøy og pepperkakeportretter. Det dreier seg om nye versjoner med historisk sus over seg.

Anton Lewisch fra Salzburg er representert med håndlaget julepynt i barokkstil. Han viser fram en kule og en liten vogn, som begge kan henges på juletreet.

– Alt er laget av glass og malt for hånd, slik de gjorde for 300-400 år siden, forteller Lewisch, som hoppet av jusstudiene for å bli kunsthåndverker.

Av julemarkedene i Wien åpner Schönbrunn-markedet sist, cirka én uke før advent.

Mange av de andre julemarkedene åpner litt tidligere, en uke eller to. De har ikke Schönbrunns strenge krav til hva utstillerne kan selge, men det er ikke noe å utsette på markedenes hyggelige atmosfære av den grunn. Flere av markedene – som Am Hof, Freyung, Spittelberg, Karlskirche og Belvedere – selger også helst håndlagde og tradisjonelle gjenstander.

De fleste besøkende nøyer seg imidlertid med en kopp gløgg eller en pølse i brød.

Eller bare å gå rundt og innånde julestemningen.

Julemarkeder i Wien

Julemarkedene oppsto i Tyskland og Østerrike i middelalderen. Desembermarkedene i Wien, som daterer seg tilbake til 1294, er en forløper til dagens julemarked.

Julemarkedene i Wien kalles Christkindlmarkt (Jesusbarnets marked), Weihnachtsmarkt (Julemarked), Adventmarkt (Adventsmarked) eller Weihnachtsdorf («Jul i forstaden»).

14 julemarkeder: Rathausplatz (Rådhusplassen), Schönbrunn-palasset, Belvedere-palasset, Am Hof, Freyung, Maria-Theresien-Platz, Alten AKH, Spittelberg, Mahlerstrasse, Riesenradplatz, Resselpark/Karlskirche, Hirschstetten-hagen, Mariahilf-kirken og Winter im MQ (museumskvarteret).

De fleste markedene åpner på formiddagen, klokka 10 eller 11, og holder åpent til 21 eller 22 på kvelden.

Markedene åpner i midten av november og holder det gående minst til og med lille julaften. Noen holder også åpent på julaften. I adventstiden er det juleverksted for barn ved flere av markedene. I romjulen går mange av markedene over til å bli nyttårsmarkeder, og det tilbys da noen andre ting i utstillingsbodene.

Det mest vanlige å kjøpe på julemarkedene er julepynt, leker, håndarbeid og bøker – samt mat og drikke, som pølse og gløgg. Eller søtsaker som brente mandler, Lebkuchen og Magenbrot (myke pepperkaker/honningbrød) og Stollen (kake med tørket frukt og melis).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.