RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er nye Android

Nyeste Android er mer tilpasset nettbrett og har bedre e-postleser.

Android OS 3.0 Honeycomb har blitt vist fram, og utviklere har allerede tatt i bruk den nye utviklingsplattformen for å lage programmer til den nye versjonen.

Vi har installert utviklingsplattformen for ta en nærmere titt på Android 3.0. Her er det ingen tvil om at det aller meste er nytt.

Les også: Dette er Android 3.0 Honeycomb

Spesielt tilpasset nettbrett

En av de største nyhetene i Honeycomb er at systemet er ekstra godt tilpasset nettbrett - altså enheter med store skjermer.

Det er tydelig at det ikke lenger er nødvendig med fysiske berøringstaster på nye Android-enheter. I vår virtuelle Honeycomb-enhet finnes alt vi trenger av taster på det som vil være skjermen på et nettbrett eller i en mobiltelefon.

Nederst til venstre er det en tilbake-tast, en hjem-tast og en tast som bringer opp snarveier til de sist brukte programmene.

Øverst til høyre dukker det opp en valg-tast når flere valg er tilgjengelig. Det er denne vi kjenner som tasten med tre horisontale streker på vanlige Android-telefoner.

Fem startskjermer

Fem forskjellige startskjermer er på plass, og du kan veksle mellom disse på den kjente måten ved å dra fingeren horisontalt på skjermen.

Som vanlig i Android kan du plassere hva du måtte ønske av småprogrammer (widgets) eller snarveier.

Et pluss-tegn øverst til høyre lar deg legge til nye elementer på startskjermene. Trykker du på denne, får du opp en horisontalt delt skjerm der innholdet du kan legge inn på startskjermene finnes nederst, mens de fem startskjermene er illustrert på øvre del av skjermen.

Når du skal legge til et ikon på en av startskjermene drar du ikonet opp til rett sted. Det zoomes dermed automatisk inn på dette skrivebordsområdet, slik at du kan plassere alt akkurat der du vil ha det.

Skal du fjerne et ikon fra en av skrivebordsområdene eller flytte på det, holder du bare på ikonet i et lite sekund og drar det dit du vil flytte det eller til søppelbøtta som dukker opp øverst til høyre.

Snakkeboble spretter opp

Markerer du et ikon i over ett sekund i hovedmenyen, får opp de fem startskjermene dine nederst. I tillegg kan du avinstallere ved å dra ikonet opp til søppelbøtta øverst til høyre.

I vår virtuelle Android-enhet kan vi dessverre ikke organisere hovedmenyen. Når vi prøver dette krasjer imidlertid enheten vår noen sekunder, så det kan likevel hende dette blir mulig i en ferdig versjon.

Nederst til høyre finner du klokkeslettet, og en større versjon spretter opp når du trykker på den. Ved siden av vises eventuelt en liten konvolutt dersom du har fått en tekstmelding eller e-post, og meldingen spretter opp i en liten snakkeboble om du trykker på symbolet.

Fine animasjoner

Alle bevegelsene er svært godt animert ved hjelp av lyseffekter i temaets farge. Tar du opp hovedmenyen forsvinner mesteparten av det blå lyset nedove.

Tar du opp klokken lyses det området av skjermen kraftig opp, og alt virker i det hele tatt veldig forseggjort. Trykker vi på noen av tastene nederst på skjermen lyser også disse opp i den samme blåfargen.

Innstillingsmenyen har nå blitt langt mer oversiktlig enn før for store skjermer. Her kommer det opp en kolonne der du velger kategori, og deretter kommer innstillingsmulighetene opp til høyre.

Ny e-postleser

Vi har gjentatte ganger klaget over uoversiktlig e-postoppsett i Android-telefoner.

I Honeycomb ser e-postleseren ut til å ha blitt grundig oppusset, og alt virker svært oversiktlig og greit. Vi får lagt inn oppsettet i vår virtuelle enhet, men e-postleseren ser ikke ut til å fungere etterpå.

Som i Android 2.3 omfatter søkefunksjonen også meldinger, installerte programmer og andre ting.

Les ogsåDette er Android 2.3 Gingerbread

Ryddig og pent

Alt i alt er det vanskelig å ikke like det vi ser. Dette er en tilpasning som Android ser ut til å behøve for at du virkelig skal få god oversikt når du bruker et nettbrett.

En av de viktigste elementene ved et nettbrett er nettleseren. I vår emulator klarte vi ikke å kjøre denne uten at den krasjet i løpet av de første sekundene, men forsøket på å starte opp er nok til å avsløre at noe har skjedd også med nettleseren.

Vi lyktes heller ikke med å få opp et skjermtastatur, og ingen av Google-tjenestene, som kalenderen eller kartene, er tilgjengelig i hovedmenyen.

Vi gjør oppmerksom på at dette bare er et lite innblikk i den aller første versjonen av Android 3.0 som er mulig for utenforstående å prøve.

Google kan endre på ting og tang, og det er mange småfeil i vår virtuelle Android-enhet som vi ikke forventer å se i en ferdig utgave.

Les mer om Android på Amobil.no

Les også: Test: Norges raskeste mobile bredbånd

Les også: Nå er det lettere å bruke Android Market

Les også: iPad 2-skjermen avslørt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere