RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er nye iPhone 5


Telefonen føles utvilsomt som en av de mest velbygde på markedet.
Telefonen føles utvilsomt som en av de mest velbygde på markedet. Foto: Alle foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vanskelig å komme unna den fantastiske kvalitetsfølelsen.

London: iPhone-tilhengerne har fått navnet de ventet på i fjor – nemlig iPhone 5, men det er ikke det eneste ønsket både fansen og telefoninteresserte har fått oppfylt.

Les også: Slik er iPhone 5

Les også: Sniktitt på Nokia Lumia 920

Les også: Slik er iPhone 5 i bruk

En av de viktigste tingene mange har klaget på, er måten iPhone 4 og iPhone 4S er bygget på. Selv om telefonene tåler slitasje svært godt, skal det lite til å knuse dem, ettersom de er dekket av glass både på forsiden og baksiden.

Ikke like knuselig

Den nye iPhone 5 har et aluminiumsdeksel som dekker mesteparten av baksiden, og dermed burde problemet med knuste Apple-mobiler avta en hel del.

Byttet av materialer har ikke påvirket den eksklusive følelsen iPhone 4-modellene ga. Dette føles fortsatt som en av markedets aller mest velbygde telefoner.

Slankere og lettere

Vekten og tykkelsen er noe av det første du vil legge merke til. iPhone 5 har vært på slankekur og er nå betydelig tynnere enn den har vært.

Hvis du er vant til de to forrige generasjonene, vil den også være overraskende lett. Det er kun 1,7 millimeter i tykkelse og 20 gram som er barbert bort fra iPhone 4S til iPhone 5, men sammen med at overflaten på telefonen er blitt litt større, blir dette svært merkbart.

Endelig større skjerm

Skjermstørrelsen har økt. Konkurrentene har nemlig hatt til dels svært store skjermer i toppmodellene sine de siste par årene.

Apple ønsket ikke å gå for en skjerm som ble vanskelig å betjene. Derfor har de beholdt bredden og økt høyden på skjermen. Den såkalte Retina-skjermen er nå blitt fire tommer stor, og forskjellen fra den gamle skjermen på 3,5 tommer, er svært merkbar. Selv om skjermen nå er blitt større, både føles og er den betydelig mindre enn de største skjermene i andre telefoner.

Har du blitt vant til skjermene på 4,5 til 4,8 tommer i dagens toppmodeller, eller kanskje til og med monsterskjermen på 5,3 tommer Samsung Galaxy Note, vil nok iPhone 5 fortsatt være en skuffelse på akkurat denne fronten.

God bildekvalitet

Bildekvaliteten på Apples IPS LCD-skjerm er svært god. Det er stadig like tett mellom pikslene, slik at tekst og bilder vises sylskarpt og helt uten sjenerende tagger. Dette er imidlertid ikke unikt lenger, og det fins svært mange gode skjermer å velge mellom.

Selv om pikseltettheten er i samme nabolaget, mistenker vi først og fremst Nokias kommende Lumia 920 for å ha en skjerm som er noen hakk hvassere enn iPhone 5.

Da er det spesielt lysstyrke og fargegjengivelse vi tenker på, men også Nokias påstander om svært rask responstid vil være verdt å utforske når testeksemplarer av de to telefonene ankommer.

Silkemyke menyer

Det som foregår på skjermen er minst like viktig. På iPhone 5 er det iOS 6 som styrer showet – og det går stort sett silkemykt. I tiden vi tilbrakte med iPhone 5, dukket det ikke opp en eneste forsinkelse å sette fingeren på.

Det eneste vi merket oss var at noen av knappene er små og plassert på en måte som gjør dem vanskelige å treffe.

Nye funksjoner

En av de mest nyttige funksjonnene i det nye operativsystemet er Passbook. Her kan telefonen holde styr på flyreiser og andre planer du måtte ha. Det er enkelt å hente frem for eksempel boardingkort rett på skjermen.

Dette er løst ved at flyselskaper selv kan koble seg opp mot systemet. Om dette blir tilgjengelig i Norge, er foreløpig ikke kjent. Kameraet skal ha blitt kraftig forbedret i den nye telefonen, men vi fikk ikke prøvekjørt det fullt ut.

Det vi tross alt fikk se på var panoramafunksjonen der telefonen selv klipper sammen mange bilder som tas mens du sveiper telefonen rundt deg. Funksjonen ser lovende ut, men igjen er ikke iPhone 5 alene om å ha den.

Mangler wow-faktor

Etter å ha tilbrakt noen minutter med Apples iPhone 5, sitter vi igjen med et litt blandet inntrykk. Telefonen føles utvilsomt som en av de mest velbygde på markedet.

Likevel mangler det en wow-faktor her som ikke skal undervurderes. Da den originale iPhone ble lansert, var det også mange som savnet funksjoner de hadde hatt på andre telefoner. Telefoner med operativsystemer som Windows Mobile og Symbian. At iPhone slapp unna med å gjøre færre ting, kom av at det den kunne, gjorde den så mye bedre enn de treige og vanskelige konkurrentene.

Kvalitetsfølelse

Ved siden av den gode byggekvaliteten, føles dagens nye iPhone-modell kanskje mest som et produkt som forsøker å ta igjen konkurrentene. Problemet er at konkurrentene denne gangen heter Windows Phone og Android, og de har enormt god brukeropplevelse i utgangspunktet.

Er iPhone 5 god nok til å selge i bøtter og spann? Vi tror det. Fanskaren er stor, mange har kjøpt iOS-apper for tusenvis av kroner som de ønsker å ta med seg, og den fantastiske kvalitetsfølelsen er det veldig vanskelig å komme unna.

Les hele denne saken på Amobil.no 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere