Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du bedre råd

 
  Foto: Illustrasjonsfoto
Økonomiekspert og forfatter av den årlige Pengeboka, Otto Risanger, deler her sine tips til hvordan du kan få bedre økonomi.

Økonomiekspert og forfatter av den årlige Pengeboka, Otto Risanger, gir deg tipsene som kan hjelpe på en mager bankkonto

BREKKE: Otto Risanger fra Brekke i Bydel Nordre Aker, har blitt kalt alt fra «guru» til «Norges fremste økonomijournalist». Nå deler han sine råd om privatøkonomi med Lokalavisene Oslos lesere.

Hvordan kan jeg få pengene til å rekke lenger?

– Det kan enten skje ved å avstå helt fra å kjøpe noe av det du kjøper nå, kjøpe billigere, være mer forsiktig med hvordan tingene brukes, utføre flere arbeidsoppgaver selv og så videre. Det kan for de fleste bli til en tusenlapp og tre spart i løpet av måneden uten at den daglige levestandard trenger bli vesentlig dårligere, forklarer Risanger.

Han anbefaler å sette opp et enkelt budsjett for å ha oversikt over faste husholdnings- og forbruksutgifter, dagligvarer, strøm, forsikringer, telefon og annet.

– Sett opp hvor mye du har å bruke, og hvor mye du må sette til side. Skriv også inn når på året forskjellige utgifter skal betales, slik at du kan holde av penger i forkant, sier han.

Hva gjør jeg om jeg ikke kan betale gjeld?

Har man betalingsproblemer må man ifølge Risanger umiddelbart ta kontakt med bank, forsikringsselskap, teleselskap, strømleverandør, kommunen eller andre kreditorer som man skylder penger.

– Unngå fordyrende purregebyr, og unngå for all del betalingsanmerkninger, advarer han, og legger til at man burde være like forsiktig med pengebruken når man betaler med kort som med mynter og sedler.

Jeg trenger et lån. Men hvilke lån er gunstige?

– Tenk deg om. Ta bare opp nye lån hvis det er helt nødvendig, råder økonomieksperten, som anbefaler at man sjekker billigste smålån og boliglån på finansportalen.no.

Lån via kjøpekort eller kreditt på brukskonto kan være svært dyrt. Ifølge Risanger burde man heller prøve å øke hovedlånet slik at man er i balanse på brukskontoen og samle flere smålån til ett stort og billigere lån.

Hvordan sparer jeg mest mulig effektivt?

For å få mest mulig ut av sparepengene anbefaler Risanger at man sjekker innskuddsmuligheter i andre banker, boligbyggelag og lignende.

– Dette er ofte raskt gjort å oppnå høyere rente. Noen banker gir lav rente på lønns- og brukskonto, men langt bedre vilkår på rene sparekonti, sier han. En enkel måte å gjøre dette på er å sjekke fanen «bankinnskudd» på finansportalen.no.

– Prøv også å ha en buffer, det vil si penger i bank eller lignende, som er lett tilgjengelige, og som du kan bruke i stedet for å måtte ta opp dyre lån ved uforutsette utgifter.

Hvordan prioriterer jeg faste utgifter?

Når det gjelder matinnkjøp sier Risanger man burde prøve planlagte billiginnkjøp av mat et par uker.

– Finn ut hvor mye du sparer sammenlignet med spontaninnkjøp i nærmeste butikk eller bensinstasjon. Fortsett med planlagte innkjøp og hold deg unna fristelsene i butikken, sier han.

Ved forsikring gjelder det å sjekke flere selskaper, og fortelle de hva konkurrentene byr deg. Ofte kan de gå enda lenger ned.

– Unngå å være dobbelt forsikret, for eksempel for reise- og innbo. Finn tilbud for bil–, bolig–, innbo– og reiseforsikring på finansportalen.no, råder Risanger.

Har du flere råd som kan spare meg penger?

– I Oslo og andre større byer kan du sjekke økonomien i å ha bil gjennom medlemsskap i Bilkollektivet eller lignende ordninger, eller så kan du dele bil med nabo eller venn. Noen firmaer leier også ut bruktbiler rimelig.

Risanger anbefaler ellers å holde seg oppdatert om rutetider for all kollektivtransport i distriktet.

– Regn på følgende: Kan du spare penger på å selge bilen, og i stedet heller leie bil av og til, samt bruke bena, sykkel, buss eller drosje?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!