RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du de beste sommerbildene


Minnene strømmer på til deilige feriedager når man får se bilder som dette. Halvor Solhjem Njerve er frilans fotojournalist for dittOslo, og her gir han deg sine tips for bedre feriebilder.
Minnene strømmer på til deilige feriedager når man får se bilder som dette. Halvor Solhjem Njerve er frilans fotojournalist for dittOslo, og her gir han deg sine tips for bedre feriebilder. Foto: Foto: Halvor Solhjem Njerve
Fem fotograftips som gir deg de spesielle minnene du vil sette pris på lenge

OSLO: Jeg har likt å ta bilder så lenge jeg kan huske. Da jeg for seks års siden begynte å jobbe i fotoforretning i Oslo ble jeg oftest spurt om hvilket kamera som tok de beste feriebildene.

– Det du allerede har, svarte jeg.

Svaret var kanskje ikke så inntektsbringende for fotobutikken og jeg jobber ikke lenger i butikken, men det var gjerne svaret.

Det sies at det beste kameraet er det du har på deg, og til nesten enhver tid har du på deg mobiltelefonen din. Mange har et kamera på telefonen, og smarttelefoner er stadig mer populære. Med en smarttelefon har du muligheten til å redigere ganske mye allerede på telefonen, i en sosiale medier-app som Instagram eller Facebook.

Og jeg må bare si at ja, du får faktisk gode bilder med en smarttelefon. Likevel kan det være visse ting det er lurt å huske på noen få enkle triks.

1. Motlys

Det enkleste for deg bak kameraet er gjerne å ta bilder med sola i ryggen. Da har gjerne den du tar bilder av på seg solbriller, eller myser i det skarpe lyset.

Snu deg heller andre veien, og få sola i mot deg. På den måten har den du tar bilder av mulighet til å ta av seg solbriller og samtidig få mulighet til å ha blikkontakt med kameraet. I et slikt tilfelle kan det være hensiktsmessig å bruke en blits, enten på kameraet eller en større ekstern blits, for å myke opp i skyggene.

Da får du en fin himmel, blikkontakt med «modellen» og jevn belysning over hele bildet. Sola skaper også en fin effekt som gir liv og dynamikk i håret og får «modellen» til å skille seg ut fra bakgrunnen.

Blits

BLITSBRUK: Motlystaktikken i det 1. tipset vises her med disse to nærmest identiske bildene er kun diffrensiert av en blits som avfyres kun i ett av bildene. Foto: Halvor Solhjem Njerve

Fototips

IKKE SÅNN: Sola i ryggen er kjekt for deg som fotograf, men solbriller eller mysing distanserer deg fra personen på bildet, som i det første tipset. Foto: Halvor Solhjem Njerve

Regn SE STOR BILDESERIE: Her kommer regnet til Oslo

2. Gå nærmere

Dette kan ikke bli sagt nok ganger. Hvis du er på fjelltur og landskapet er til å ta pusten for en er det fristende å plassere den du tar bilde av så langt fra deg at personen blir en liten prikk bestemor må se med forstørrelsesglass for å se.

Gå heller bort til personen og få med landskapet som bakgrunn. I tillegg, når du zoomer ut og står nært får du mer av bakgrunnen med, enn om du zoomer inn fra langt hold.

PS: Et ekstratips her kan være å enten holde kameraet veldig høyt ved å stå på tå og løfte armene over hodet, eller gå helt ned på kne eller til og med legg deg ned for å skape en mer original vinkel.

Fototips

FLYTT PÅ DEG: Går du nærmere og zoomer ut, får du mer av bakgrunnen og et mer personlig ferieminne. Foto: Halvor Solhjem Njerve

3. Komponer bildet

Du kan skape en ekstra dimensjon i bildet ved å plassere noe i forgrunnen for det du tar bilde av, og noe i bakgrunnen. På den måten blir du dratt mer inn i bildet. Ved å følge tredelingsregelen (se for deg et rutenett med 9 ruter), kan du enkelt skape helt spesielle effekter som gjør at du blir på godfot med hva hjernen ønsker å se.

Vi har en tendens til å like bedre bilder hvor ting ikke er plassert midt i bildet, enten horisonten ved vannkanten eller hvor personen du tar bilde av står i bildet. Prøv å hold horisonten enten litt over eller litt under midtstreken i bildet.

Med personer eller noe annet objekt av interesse, prøv å skyv dem litt til høyre eller venstre for midten av «rammen» din. Gjerne sett hodet på kroppen litt oppe til høyre eller venstre, så får bildet fort det lille ekstra.

Fototips

KOMPOSISJON: Det tredje tipset kan gi deg ferieminner utenom det mest standardiserte. Foto: Halvor Solhjem Njerve

INGEN PLANER I SOMMER? Sjekk en haug av tips til Sommer-Oslo her!

4. Fang øyeblikk

En klassiker er å sette opp familiebildet stillestående rett opp og ned i hagen på hytta. Prøv heller å gå nært opptil noen som gjør noe, da blir bildet plutselig mye mer interessant å se på – og forteller en historie som er lettere å huske til senere.

Er lillegutt ute ved vannsprederen i hagen? Ikke stopp ham og be ham smile pent til kameraet, men gå heller bort til ham mens han leker og fang gledesøyeblikket idet han passerer vannstrålende. Da er gjerne gliset enda større og mer naturlig.

Fototips

ØYEBLIKK: Bli med på leken med barna, eller å fange et uttrykk forvandler et bilde. Foto: Halvor Solhjem Njerve

5. Bildebehandlingsprogram / vær i forkant

For dersom du har anskaffet deg et nybegynner speilrefleks kan det naturlig nok tenkes at du automatisk får prisvinnende bilder fordi du har en i familien eller en venn som er entusiast, og har stort kamera og tar gode bilder.

Grunnen til at han eller hun får bedre bilder enn deg kan gjerne være så enkelt som at de har satt kameraets instilling i råfilformat (raw). Dette er en digital negativ, og muliggjør nesten uendelig med endringer i redigeringen av bildene etterpå.

Så før du begynner å pakke syden-kofferten, pass på å sette kameraet i en instilling som gir deg mulighet til å forbedre bildet i ettertid. Når du har kommet hjem fra ferieoppholdet er det lettest å pakke ut klær, sette på noen vask og sette seg foran den etterlengtede tv-en.

I stedet kan det være lurt å invistere i et redigeringsprogram som lar deg etterbehandle alle råfilene dine så de kan se enda bedre ut. Løft opp skyggene og bring ned høylysene så får du mer med deg av hva kameraet og du egentlig så den solnedgangen nede ved brygga. Flere slike programmer har også mulighet til å kategorisere bilder på en måte som gjør dem lette å finne igjen til julekort et halvt år etterpå.

Du får mye mer ut av bildene dine hvis du gjør noe med dem, særlig når du tar bildene i råfilformat. Og for all del, ikke la bildene dine ligge gjemt bort på en harddisk, det er fortsatt best å beskue sommerminnene i et fotoalbum du kan sende rundt kaffebordet.

Fototips

FORBEDRING: Med enkle – og gratis – redigeringsprogrammer kan feirebildene dine forbedres kraftig, uten å bli kunstige. Foto: Halvor Solhjem Njerve

SJU TIPS TIL VARME SOMMERDAGER I OSLO

6. Ikke fortvil – ikke tøm lommeboka

Hvis du ikke har et speilreflekskamera, eller et avansert kompaktkamera som gjør at du kan ta råfilbilder, så fortvil ikke. Selv om bildet blir tatt i et komprimert format (jpg/jpeg) kan du fortsatt både etterbehandle bildene til en viss grad enten gjennom forbedringen av instagram, eller i for eksempel gratisprogrammer som Picasa eller iPhoto.

Tips 1-4 gjelder fortsatt selv om du bruker smarttelefonen din som minneforeviger, du kommer langt med å bare tenke litt utenfor boksen.

Men det aller viktigste: ha det gøy og kos deg med å ta bilder!

Fototips

ALLE KAN: Enten du bruker smarttelefon eller ordinært fotoutstyr, så er det mulig å ta gode feriebilder. Følg disse tipsene, og vips kan sommerbildene dine se ut som dette. Foto: Halvor Solhjem Njerve

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere