RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du et perfekt bilde av Northug

Her er tips til et skarpere og bedre VM-bilde.

I de neste ukene skal det avgjøres hvem som er verdens beste i nordiske skigrener.

For den beste opplevelsen av din favorittgren, er det viktig at du har stilt inn TV-en og anlegget riktig, før du inntar godstolen.

Juster bildet ditt

Når du kjøper en ny flatskjerm i dag er bildeinnstillingene ofte ferdiginnstilt i ulike moduser fra fabrikken. Spesielt modusen dynamisk gir deg en "iøynefallende" skjerm, med overveldende lysstyrke og alt for sterke farger.

Denne modusen er ment for at skjermen skal ta seg bra ut i butikkhyllene, og er helt feil som idealinnstilling hjemme i stua.

Ta fjernkontrollen og trykk deg inn i innstillinger på skjermen og videre til bildeinnstillingene.

Til å begynne med lønner det seg å begynne med et nøytralt bilde der farger, kontrast og lys er mest mulig midtstilt. Bruk dette som et utgangspunkt. Det er individuelt hvordan du liker bildet ditt, men her er noen generelle tips:

Slik gjør du det

* Juster lysstyrken ned til rundt 50 prosent, kontrasten til rundt 85 prosent som et utgangspunkt, og prøv deg frem derfra. Det er viktig at detaljer synes i mørke partier av bildet, uten at sortfargen ser ut som den er koksgrå. For å sjekke at sortnivået er bra, kan du for eksempel tvinge TV-en din til å vise bilder i 4:3 format (gir sorte striper på hver av sidene), som gjør det enklere å se om du er på sporet.

* Når du videre skal justere fargene, start med å sette styrken rundt 50 prosent. Juster fargemetningen på bildet slik at fargene ikke er dominerende, som for eksempel at menneskene ser solbrente ut og snøen stråler mot deg. Ofte må fargemetningen under 50 prosent.

* Skarpheten på flatskjermen skal aldri stå på maks. Dette fører til at du får mer støy i bildet. Som regel er et godt utgangspunkt å sette denne til rundt 50 prosent.

En annen grei måte å få stilt inn flatskjermen på er å kjøpe en kalibrerings DVD/Blu-ray. Her kan du steg for steg justere bildet på skjermen med forskjellige hjelpeplansjer som vises direkte på TV-en.

Få jubelbrølet i surround

Med bildet på skjermen ferdig justert , er det på tide å koble til den resterende halvdelen av VM-opplevelsen – nemlig lyden.

For at du skal føle deg som en del av tribunen og virkelig kjenne jubelbrusen på kroppen, bør du koble til enten et hjemmekino- eller stereoanlegg.

Du kan koble ditt eksisterende anlegg til dekoderen. Ved hjelp av en enkel analogkabel får du en stereolyd som overgår lydkvaliteten i flatskjermen din.

For å få surroundlyd fra dekoderen bør du bruke en digital kabel mellom anlegget og dekoderen, enten en HDMI, koaksial eller optisk kabel.

Les også: Guide: Hjemmekino for folk flest

Se sendingene i HD

Alle som har en flatskjerm av nyere dato har mulighet for å se sendinger i høyoppløst kvalitet (HD).

NRK sender mange av de direktesendte sendingene i HD, men husk å sjekk at du har trykket deg inn på riktig kanal. Hos flere leverandører er nemlig NRK HD en egen kanal.

Dropp Scart - bruk HDMI

For å få best mulige bilder fra skiduellene, bør du sjekke at du har de riktige kablene for å se HD.

Bruk HDMI-tilkoblingen dersom du har HD-dekoder. Da får du overført både bilde og lyd til flatskjermen i beste kvalitet. Du kan også få overført den digitale lyden fra denne kabelen. Det gjelder de som benytter seg av en løsning der overføringen av lyd og bilde går via en forsterker.

Sjekk at kabelen frem til dekoderen ikke er morken og at kontaktene sitter godt i. Med dårlig kontakt blir både lyd og bilde dårlig.

Generelt lønner det seg alltid å benytte digitale kabler som HDMI eller optisk til å koble sammen produkter, såfremt produktene støtter dette. Bruker du Scart-kabel mellom en digital dekoder og en ny flatskjerm, mister du bildekvaliteten digitale TV-sendinger gir.

Les mer TV og lyd på Audiovisuelt.no

Les ogsåGuide: Velg rett PC-skjerm

Les ogsåGuide: Fett opplegg som selv dama aksepterer

Les også: Guide: Svar på det du lurer på om 3D-TV
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere