RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik får du god CO2-samvittighet


MINDRE KARBON: Her får du tips til en grønnere hverdag.
MINDRE KARBON: Her får du tips til en grønnere hverdag.
Med ti grep kan du få bedre miljøsamvittighet i det nye året. Her er nyttårsforsettene som betyr noe.

Visste du at en gjennomsnittlig nordmann slipper ut 9,1 tonn CO2 per år, nesten ni ganger mer enn en borger i India gjør? Det er CO2 i luften som i størst grad bidrar til farlige klimaendringer, mener forskerne.

Regjeringens målsetting er at Norge skal være karbonnøytralt innen 2030. Det vil si at for hver gang vi slipper ut CO2, skal vi samtidig sørge for at det slippes ut tilsvarende mindre et annet sted. Summen av utslipp skal derfor bli null – og vi kan kalle oss karbonnøytrale.

Det er oljeindustrien som bidrar til de største utslippene, men hver og en av oss må være med å ta noen grep, mener miljøbevegelsen og regjeringen.

1. Bo sentralt

– Hvis du bor usentralt, må du kjøre. I byen er alt nærmere. Der kan man nesten alltid sykle, gå eller bruke kollektivtransport. Kanskje det også er bilkollektiv der, sier Brita Haneberg, miljørådgiver i Grønn Hverdag.

2. Bo i blokk

– En leilighet i blokk har færre yttervegger som slipper varme enn en enebolig. Det er mer energieffektivt. I en leilighet har man også mindre plass til ting, sier Brita Haneberg.

Såkalte passivhus anbefales. Ifølge SINTEF skal denne typen bygg ikke bruke mer enn 15 kWh per kvadratmeter per år. Et passivhus er godt isolert, har varmepumpe og bruker fornybare energikilder som sol og vind.

3. Varm opp riktig

Bytt ut oljefyring med ovner som tar flis og pellets produsert av halm eller andre planterester. Har du strøm, senk temperaturen når du ikke skal være i rommet.

Mange borettslag og sameier med vannbåren varme knytter seg nå til fjernvarmeanlegg. Fjernvarmeproduksjonen kan komme fra avfallsforbrenning, biobrenselanlegg eller varmepumpe som henter ut varme fra kloakk. Med andre ord ressurser som ellers ville blitt sett på som avfall. Fjernvarme blir billigere enn både strøm og olje.

4. Slå av lyset

Ifølge Enova kan hver kWh spart i Norge eksporteres til land i Europa som ellers ville brukt energi fra fossilt brensel.

– For hver kWh vi eksporterer, synker det globale CO2-utslippet med 600 gram, sier Trond Paasche, rådgiver i Enova. En hyggelig bieffekt av strømsparingstiltak er pengene du sparer.

5. Kjøp kvalitet

Da slipper du å kjøpe nytt fordi det gamle ble ødelagt. Du sparer utslipp forårsaket av produksjon og transport. Velg brukt når du kan, og lag bytteringer. Gi tjenester eller opplevelser som kinobesøk i gave. Hva med å gi noen timer barnevakt i stedet for et slips?

6. Spis mindre kjøtt

Produksjon av et kilo storfekjøtt gir et utslipp tilsvarende 16 kilo CO2, ifølge Grønn Hverdag. Det er mindre energikrevende å produsere frukt, grønnsaker og korn. Miljøbevegelsen foreslår man som en begynnelse gjør som Paul McCartney – som har innført vegetarisk diett én dag per uke.

– Å spise mindre kjøtt gir dessuten helsefordeler, påpeker Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Pass også på å bruke maten du kjøper inn. Matsløsing bidrar til unødvendig produksjon og utslipp fra transport.

7. Puss opp sjeldnere

Hyppig modernisering gir store mengder avfall. Vedlikehold av det man har, er gunstig.

8. Dropp flyturen

Flyreise t/r Thailand gir halvannen gang så høyt utslipp som en personbil gjennomsnittlig gjør i løpet av et år, ifølge Grønn Hverdag.

– Undersøk om du kan få gode ferieopplevelser i nærheten, foreslår Tone Granaas.
– Og bruk tog når det er mulig.

9. Bruk beina

Godt for kropp og klima. Grønn Hverdag foreslår at man kjøper sykkel, sparkesykkel eller rulleskøyter til barna, i stedet for å kjøre dem til aktiviteter. Jogg til treningssenteret i stedet for å kjøre, det er dessuten god oppvarming.

10. Kjøp klimakvoter

– For utslipp du ikke klarer å unngå, kan du kjøpe klimakvoter, og dermed bidra til at disse utslippene blir kompensert ved utslippsreduksjoner andre steder, sier Brita Haneberg i Grønn Hverdag.

Kilder: Bjerknessenteret, Cicero, Grønn Hverdag, Framtiden i våre hender, Fellesskap.org, Statens forurensningstilsyn, Enova

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere