*Nettavisen* Nyheter.

Slik får du gratis ringetoner

Svært mange innholdsleverandører til mobil selger ikke ett og ett produkt. I stedet starter du en abonnementstjeneste som kan koste deg flere hundre kroner i måneden.

Du trenger ikke å havne i ringetonehaienes klamme grep for å få innhold til mobilen din.

AMOBIL.NO: Innhold til mobiltelefoner er en dyr affære. Du har kanskje sett TV-reklamer for snakkende skjeletter, syngende kaniner eller raffe bakgrunnsbilder, og tenkt at "det der vi jeg ha".

Men visste du at prisen du må betaler er latterlig høy?

Svært mange innholdsleverandører, og spesielt de som reklamerer på TV, selger nemlig ikke ett og ett produkt. I stedet starter du en abonnementstjeneste som kan koste deg flere hundre kroner i måneden.

Dette er i svært mange tilfeller en helt unødvendig utgift. Har du en PC du kan koble mobilen til kan du i de fleste tilfeller få ringetoner, bakgrunnsbilder og annet helt fullstendig gratis.

Koble mobilen til PC-en

Du trenger å koble mobilen din til PC-en for å overføre bilder, ringetoner, programmer og annet du vil ha. Det er ikke noe hokuspokus å koble til og overføre. I prinsippet er det omtrent som å koble til en minnepinne og overføre filer.

Er du usikker på hvordan du går frem finner du steg-for-steg-forklaringer i denne guiden:
Slik overfører du filer til mobilen

Les også: Her finner du gode mobilprogrammer

Kopiere musikkfiler

Er du lei ringelydene som følger med telefonen, er det en smal sak å skaffe seg nye. Har du for eksempel kjøpt musikk på PC-en, kan du gratis og helt lovlig bruke denne som ringetone på mobilen.

Den aller enkleste måten å bruke en av sangene på PC-en som ringetone, er rett og slett bare å kopiere musikkfilen med sangen inn på telefonen, og deretter velge å bruke den som ringetone. Vil du bare ha refrenget i sangen, må du hente ut dette før sangen overføres til telefonen.

I så fall trenger du et lydredigeringsprogram. Et av de bedre alternativene for enkel og gratis redigering heter Audacity.

Når du har installert programmet, er det bare å åpne musikkfilen, klippe vekk det du ikke vil ha med, og lagre som MP3. Deretter kopierer du enkelt og greit den nye filen til mobilen.

Nå trenger du bare å velge filen som ble overført ringetone. Dette gjør du under "profiler", "ringetoner" eller andre valg.

Hva med kopisperre?

Om du har lastet ned musikk med kopibeskyttelse (DRM) fra en musikkbutikk på nettet, er det i utgangspunktet ikke så enkelt å bruke den som ringetone.

Har du kjøpt musikk gjennom tjenester som Itunes eller MSN Music tidligere, er det sannsynlig at musikkfilene er kopibeskyttet.

For å redigere denne musikken må du først brenne den ut på en CD, og deretter kopiere musikken på CD-en inn på PC-en igjen. Resultatet blir musikkfiler uten kopibeskyttelse. Disse kan igjen redigeres eller lastes rett over på mobilen.

Dersom musikkfilene dine allerede er i MP3-format, slipper du å gjøre noe for å fjerne kopibeskyttelse.

Har du ikke sangen du vil bruke som ringetone kan det fortsatt være verdt det å kjøpe den. For rundt en tier får du hele sangen i en musikkbutikk på nettet, og da som regel uten kopibeskyttelse.

Til sammenligning kan bare en del av samme sang koste deg 50 kroner hos en ringetoneleverandør.

Les mer om hvordan du får gratis bakgrunnsbilder, spill og videoer på mobilen din

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag