*Nettavisen* Nyheter.

Slik fikk de en større leilighet

Magnus Knutsen Bjørke og Kristina Jullum Hagen slo til da leiligheten i andre etasje skulle selges. Foto: Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Løsningen var drastisk og effektiv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til venstre ser du arkitektkompis Hallstein Guthu. Da vi besøkte familien Bjørke-Hagen, ventet de fremdeles på trappa.

Klikk på bildet for å forstørre.

En stige fikk akkurat plass på tvers av åpningen mellom etasjene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bak trappa skal det bygges en hylle. Foto: ILLUSTRASJON: MMW / Hallstein Guthu

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var ingen enkel jobb å «slå hull i taket». Dette bildet ble tatt helt i begynnelsen av prosjektet. Foto: Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Klikk på bildet for å forstørre.

Det skulle snart være slutt på stigeklatring mellom etasjene. Her er trappa på vei. Foto: Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Klikk på bildet for å forstørre.

Ettåringen Arve Bjørke-Hagen tester den nymonterte trappa sammen med mamma Kristina Jullum Hagen. Foto: Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Klikk på bildet for å forstørre.

Magnus Knutsen Bjørke er fotograf og har dokumentert byggeprosessen grundig.

VÅLERENGA: Når familien vokser, er det ikke uvanlig å ønske seg større plass å bo på. Men hva hvis nabolaget er helt perfekt, og du egentlig ikke har lyst til å flytte? For Magnus Knutsen Bjørke og Kristina Jullum Hagen åpenbarte løsningen seg da leiligheten i etasjen over skulle selges.

– Magnus sa det først på spøk: «Vi kan jo kjøpe den og slå hull i taket?» forteller Kristina.

Men ganske snart var den luftige ideen satt ut i livet.

– Jeg tror vi er del av en trend der småbarnsfamilier ønsker å bo i by.

Kompishjelp

Familien Bjørke-Hagen har én kortsiktig og én langsiktig plan for boligen, som arkitekten beskriver som en totrinnsrakett. Den første perioden leier familien ut en liten hybeldel de har bygget i andre etasje. Halvparten av denne etasjen har de beholdt selv. Trinn to innebærer at de kan ta i bruk hele leiligheten – når barna blir større og lånet mindre.

– En utleiedel kunne forsvare kjøpet. Men det var viktig å finne løsninger som kan bygges om og i størst mulig grad brukes om igjen når det blir aktuelt, sier arkitekt Hallstein Guthu i MMW arkitekter.

Guthu ble hyret inn som arkitekt på prosjektet, men er også Hagens barndomskompis. Vennskapet gjorde det ekstra nervepirrende å presentere de første tegningene, minnes arkitekten.

– Når du jobber med noen du kjenner, vil du virkelig at det skal gå bra. Noe annet hadde ikke vært morsomt, sier Guthu.

Men vennene fant ut av det også på det profesjonelle plan, og første trinn av prosjektet er straks i boks.

Les også: Boligprisene stiger fortsatt i Oslo

Høy pris

– Når min datter nylig har vært på visninger i jakten på bolig i barnevennlige byområder, har det flere steder vært en nabo som har tenkt på å slå sammen flere enheter til en større bolig, sier president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Men slike leiligheter blir fort dyre, forteller arkitekten og nevner et eksempel: En person kjøpte en leilighet til 7 millioner kroner. Fra før eide han naboleiligheten i samme prisklasse, og ble sittende med en bolig som i teorien var verdt 14 millioner kroner.

– Jeg tror han endte med å leie ut den ene mens han sparer til å realisere drømmen om å slå sammen enhetene, sier Skaara.

– Men hvis man lager en liten hybel til utleie, kan man begynne å snakke om lønnsomme prosjekter. Dette kan se ut til å bli en trend også for større leiligheter, en fleksibel løsning der utleiedelen enkelt kan innlemmes i leiligheten når man trenger mer plass, fortsetter NAL-presidenten.

Trappefest

De gode naboene, hagen, garasjen, barnehagen, beliggenheten. Summen av mange gode ting gjorde at Magnus og Kristina kviet seg for å flytte fra Vålerenga i Oslo. Men å bestemme seg for å gyve løs på et stort og kostbart boligprosjekt i eget hjem var ikke bare lett.

– Jeg var veldig i tvil. Det var da vi fant ut det med hybelen, vi skjønte at vi kunne klare det økonomisk, sier Kristina.

– Og det var en fordel at vi hadde bodd her i fem år allerede. Huset er bare ti år gammelt, og vi visste hva vi fikk – på godt og vondt, sier Magnus.

Så fort de nødvendige godkjennelsene var på plass, kunne den omfattende ombyggingen starte. Paret vet ennå ikke hva totalprisen blir.

– Det skal sies at vi mistenker at vi taper penger på prosjektet. Men alt kokte ned til at vi ville bo her, vi ønsket oss en plass der vi kunne vokse og bli, sier Kristina.

De gode naboene har også måttet leve med en del byggestøy det siste året. Nå kan de se fram til festen de ble lovet så fort trappa mellom etasjene kommer skikkelig på plass.

Les også: Barnefamiliene vil flytte hit

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag