*Nettavisen* Nyheter.

Slik fikk Fredrik arbeidslysten tilbake

F.V.: Deltaker Fredrik Engebakken, bydelsdirektør Per Morstad, avdelingsleder Tor Arne Swensen og arbeidsleder Glenn Skjellum-Kokkim. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Tiltaket Bydelsservice motiverer folk bort fra sosial støtte og ut i arbeid eller studier. – Politikerne burde få med hele Oslo og deretter hele landet i prosjektet, sier deltaker Fredrik Engebakken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fredrik Engebakken er storfornøyd deltaker i Bydelsservice. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå kan besøkende i parken endelig se sjøen. Foto: Foto: Janina Lauritsen

NORDSTRAND: Fredrik Engebakken har vært deltaker i Bydelsservice i én uke. Han har fått ekstra motivasjon til å skaffe seg arbeid, etter å ha fått litt jobberfaring gjennom prosjektet. Han har blant annet raket, kostet og ryddet stiene ved Solveien 47.

LES OGSÅ: Slik får bydelen unge i arbeid med Rusken

Burde være landsdekkende

– Når man ikke har så mye erfaring, er det lett å bli bortprioritert og da mister man motivasjonen. Jeg møter mange hyggelige mennesker gjennom dette og det skaper arbeidslyst. Jeg er relativt åpen for all slags jobbing, men noe innenfor butikk og lager er noe jeg setter høyt på lista, sier Engebakken.

Engebakken mener man aldri skal gi opp, selv om det er deprimerende å få avslag, eller å ikke høre noe fra en jobb man har søkt på.

– Det er vanskelig å søke når det er mange søkere og det ønskes folk med erfaring, men man må ikke gi opp. Jeg kan gå god for denne erfaringen. Det gjør noe med humøret og engasjementet, og det er viktig å komme seg ut i aktivitet. Jeg støtter prosjektet hundre prosent, politikerne burde få med hele Oslo og deretter hele landet, sier Engebakken.

LES OGSÅ: Søppelavgift kan frata denne gjengen jobben

Tar ikke betalt

Bydel Nordstrand startet arbeidstreningstiltaket som har fokus på å motivere sosialhjelpsmottakere ut i arbeid eller studier. De har tatt imot deltagere siden 1. april, og mandag 12. mai ble tiltaket, som har fått navnet Bydelsservice, offisielt åpnet i parken ved Solveien 47.

Tiltaket er et samarbeid mellom NAV Sosial Nordstrand, enhet for bo- og dagtilbud og Rusken.

– Vi gjør ting som kommer bydelens innbyggere til gode, uten å ta betalt for det, sier arbeidsleder Glenn Skjellum-Kokkim.

Han og et par deltakere har ryddet opp i parkområdet i Solveien 47. De har blant annet fjernet buskas, kratt og beskjært trærne.

– Nabolaget er fornøyd, vi får mye skryt av de som går forbi her, og da blir arbeiderne så stolte.

Han peker på et av husene som ligger ved siden av parken, og forteller at det huset kunne man ikke se fra parken før de fjernet buskas og trær.

– De har både fått sjøutsikt og en stigning i boligverdien, ler han.

Oppgavene er ikke det viktigste

– Vi har holdt på med dette tiltaket i seks uker. Vi har blant annet arbeidet i parken her, kjørt søppel og ryddet i skogen, sier Skjellum-Kokkim.

Han forteller at de fjernet fire meter med buskas som stengte for sjøutsikten, og at det sannsynligvis ikke har blitt gjort noe i parken på seks år. Men oppryddingen de gjør er allikevel ikke det viktigste.

– Oppgavene er ikke det viktigste, men å få deltakerne ut i jobb. Jeg bruker mye tid på å få ungdommene til å skjønne at sosial stønad er siste utvei. Det må dunkes inn i hodet på dem at man kan ikke alltid gå rett inn i drømmejobben. Det er viktig å få frem at dette prosjektet ikke er en straff, heller ikke en billig måte for bydelen å få hjelp på, men et tilbud til de som trenger hjelp til å komme seg ut i jobb.

LES OGSÅ: Disse lager Norges beste elevavis

Fått sjøutsikt

– Da jeg var her i mars, tenkte jeg at vi gjerne skulle ha sett fjorden. Det gjør vi nå, etter at krattet som stengte for utsikten er fjernet, sier avdelingsleder Tor Arne Swensen.

Han forteller at de sparer penger for kommunen, men det som betyr noe er menneskene, og at de gir dem et bedre liv.

– For min del er det å hjelpe menneskene det viktigste. Det at de fort ser resultater i arbeidet, gir dem mestringsfølelse og det gir motivasjon til å komme seg ut i jobb, sier Swensen.

– Vi er veldig stolte av dette prosjektet. Alle vi har snakket med har hjulpet oss. Målet må være at vi skal hjelpe brukerne, ikke tyne og utnytte dem, sier Swensen.

Viktig med samarbeid

Bydelsdirektør Per Morstad åpnet offisielt tiltaket, i Solveien 47.

– Vi har fått effekten vi var ute etter, folk kommer seg ut i jobb etter å ha vært her, sa Morstad under åpningen.

– Dette er et samarbeid på tvers av etater. Det er viktig, det må vi fortsette med.

LES FLERE SAKER FRA NORDSTRANDS BLAD HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.