*Nettavisen* Nyheter.

Slik fikser du billig-hage

Det trenger ikke koste en formue å ruste opp hagen.

Penger vokser ikke på trær, men så trenger du heller ikke masse cash for å gjøre hagen vårklar.

Klikk på bildet for å forstørre.

MER HJEMME: Lars Gulbrandsen, leder for hagesenterkjeden Bo Grønt, tror vi vil tilbringe mye tid i hagen kommende sommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPAREHAGE: Har du mindre penger å bruke på planter, jord og hagemøbler, kan du likevel få en frodig og fin hage, sier Toumazos

Klikk på bildet for å forstørre.

KRUKKER: Kjøp heller én stor krukke enn mange små. Trange krukker gir dårlig plantetrivsel.

Snø og kuldegrader til tross, nå er det bare noen uker igjen før det begynner å spire i hagen. Som om alt var normalt! Stauder, knoller, løker og trær kjenner ikke til finanskrisen herjinger siste halvår, og kommer til å gro like optimistisk som under høykonjunkturen de siste årene.

Men hva med oss som dyrker hagene vil vi investere like mye penger som vi pleier?

Det er vanskelig å spå hvordan den økonomiske nedturen vil ramme hagesektoren, sier Lars Gulbrandsen, leder for Bo Grønt-kjeden, som er den største hagesenterkjeden i Norge.

Hvis vi får et smalere reisebudsjett, kan det bety at vi holder oss mer hjemme og får bedre tid til å stelle i hagerommet. Det jordnære og hjemmekoselige kan bli sommerens trend. Slik sett kan finanskrisen få ganske hyggelige bivirkninger, sier Gulbrandsen.

Så nå

Pantelis Toumazos, gartner ved Nordtvet gartneri, synes i likhet med Gulbrandsen at det er vanskelig å forutse hvordan salget av "grønne" produkter vil bli i 2009.

Men hvis du skulle ha mindre penger å bruke på planter, jord og hagemøbler, kan du likevel få en frodig og fin hage, lover Toumazos, som har mange gode råd til finanskriserammede hageelskere.

Det første jeg vil gjøre, er å så mine egne sommerblomster og grønnsaker, sier Toumazos,

Nå i slutten av februar kan du så det meste av sommerblomster og grønnsaker inne. Spander en pose såjord, og pass på at de små plantene får nok lys. Uten tilleggslys kan prosjektet fort ende i fiasko, og du har sløst bort pengene du investerte i frø.

Det trenger ikke koste stort å gi plantene nok lys.

Et enkelt lysstoffrør er nok til at plantene blir lubne og tette, forteller gartneren.

Frøene dyrker du i gratisemballasje fra dagligvarebutikken for eksempel tomme yoghurtbegre eller de gjennomsiktige plastboksene som brukes til druer og cherrytomater. Hull i bunnen av "pottene" er viktig.

Del i april

Når snøklokker og påskeliljer har blomstret av, er det god økonomi i å dele løkene og plante dem på nytt. Slik får de "armslag" til å vokse og gjenblomstre, og du får rikere blomstring på større flater, råder Toumazos.

Gartneren ser også gjerne at vi blir flinkere til å dele staudene.

De som blomstrer litt sent på sommeren, skal deles tidlig på våren.

Pass på at du får en samling stauder som blomstrer til forskjellige tider. Og gå på planteloppemarked, råder den blide grekeren. Der kan du finne sjeldne stauder til en rimelig penge!

Jord og gjødsel

Det aller beste sparerådet for å få store, frodige planter i løpet av en sommer, er todelt: Spander god jord og langtidsvirkende gjødsel! Uansett hva du skal plante, unngå jord med for mye torv, tipser Toumazos.

Følger du gartnerens råd her, vil hver enkelt plante gjøre mer utav seg. Dessuten slipper du å fornye triste, puslete krukke- og bedplanter senere på sommeren.

Toumazos foreslår at man satser på egenprodusert kompostjord hvis kjøpejord blir for dyrt. I mange tilfeller er denne vel så god.

Gjør det til en regel at du ikke kaster gress og bladavfall, men legger det i en kompostbinge. Bland med organisk matavfall. Det blir prima, gratis jord til bed og krukker.

Den langtidsvirkende gjødselen blander du i jorda når du planter. Gjør du det, slipper du faktisk å tenke mer på gjødsling de neste seks månedene. Så denne gjødslingsmetoden er ypperlig for alle glemsomme. Og dem er det mange av, mener Toumazos.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag