Gå til sidens hovedinnhold

Slik fikser du vegg-TV

Ny TV er handlet inn, men hvor og hvordan plasserer du den? Veggoppheng er ofte den beste løsningen.

LYD & BILDE: Ved å henge skjermen på veggen får du bildet opp i riktig høyde, samtidig som du frigjør gulvplass. Ekstrautstyr som TV-mottaker og Blu-ray-spiller kan også veggmonteres, eller gjemmes vekk i et skap, med skjulte ledninger til skjermen.

De aller fleste flatskjermer, helt fra kjøkken-TV-er på 19 tommer til store 60-tommere kan veggmonteres du må bare finne ut hvilken type feste du vil ha, og deretter finne et feste som passer til tv-en din.

Det finnes hovedsakelig to typer veggfester: standardfeste og leddet feste.

Les hele saken på lydogbilde.no

Les også: Gjem utstyret, ikke lyden

Standard

Et standard veggfeste kommer i to deler: Den ene delen skrus fast i veggen, og den andre (braketten) monteres til TV-en slik at den kan hektes på plass. Med et slik veggfeste henger skjermen i utgangspunktet flatt på veggen.

Noen av disse veggfestene har innebygd "tilt", slik at TV-en kan henges høyt og vinkles svakt nedover.

Les også: Dette må du vite om flat-TV

Med ledd

Hvis du ønsker å montere skjermen i et hjørne, eller vil ha mulighet til å svinge den i forskjellige retninger, trenger du et leddet veggfeste. Da kan TV-en trekkes ut fra veggen og vinkles i den retningen du ønsker.

En slik arm er nødt til å tåle større påkjenninger, og er som regel dyrere enn et standard veggfeste.

Les også: Hvordan justere tv-en?

Universalfester

Noen TV-produsenter tilbyr egne veggfester til sine skjermer, men tar seg gjerne godt betalt for det. Universalfester er ofte rimeligere, og kan være lettere å bruke om igjen hvis du bytter TV.

På baksiden av flatskjermen sitter det monteringshull der veggbraketten skal skrus fast, og for at den skal passe, må nødvendigvis TV-feste og veggfeste være av samme dimensjon (hullavstand).

De aller fleste flatskjermer og veggfester følger VESA-standarden. Denne standarden angir hvilke dimensjoner festet må ha, ut fra skjermens størrelse og vekt. En vanlig dimensjon for 32-tommere er VESA 200 x 200, som da har 200 millimeters avstand mellom hullene.

Veggfestene må i tillegg være forsvarlig festet til veggen for å tåle vekten. Det er ikke nok å borre hull i gipsen veggfestene bør aller helst festes til stendere i veggen, eller i en murvegg. Hvis den ideelle posisjonen til TV-en befinner seg mellom to stendere, finnes det adapterplater som gjør det mulig å montere festet i midten.

Les også: Hva er HDMI?

Kabelføring

Allerede før TV-en henges opp, bør du tenke på hvordan den skal få strøm og TV-signaler. Hvis huset er under oppføring, er det mest elegant med skjulte rør i veggen.

Hvis veggen allerede er bygd, finnes det fine lister som muliggjør skjult kabelføring. De fleste leverandører av veggfester leverer også matchende utstyrshyller som kan hektes på i underkant av festet.

Les også: Hvilken bildekabel passer for deg?

Valg til veggen

Vogel's
Vogel's er en kjent kvalitetsleverandør av veggfester, og kan levere alt fra enkle veggbraketter til avanserte motoriserte fester med fjernstyring. Leddfestet EFW 6245 har en kraftig, uttrekkbar arm som takler flatskjermer opp til 32 tommer. Festet kan trekkes inn og ut fra veggen, roteres 120 grader og tiltes 15 grader. Forhandles av blant annet Expert og Euronics.
Pris: 1698 kroner

B-Tech
B-Tech leverer kvalitet til fornuftige priser, og er spesielt kjent for sine rimelige universalfester. Veggfestet BT7512 egner seg for 32- og 37-tommers flatskjermer. Festet er kun 17 mm dypt og fester skjermen meget tett mot veggen. Leddarmfestet BT7513 tar flatskjermer opp til 32 tommer. Forhandles av blant annet Komplett, MPX og vanlig faghandel.
Pris: Begge koster 598 kroner

Vantage Point
Vantage Point har en serie med universalveggfester som er både solide og visuelt elegante. Storselgeren U42 er laget i aluminium og passer til flatskjermer mellom 42 og 50 tommer (maks 60 kg). En smart detalj ved dette festet er justerbar bredde, slik at det kan tilpasses forskjellige stenderavstander. Forhandles av blant annet Soundgarden.
Pris: 1498 kroner

SMS
Svenske SMS leverer veggfester med høy kvalitet og tiltalende finish. Flatscreen WM T er et fleksibelt VESA universalbeslag for vegg, som passer for mellomstore flatskjermer opp til 30 kilo. Skjermen kan henge flatt på veggen, eller hvis den henger høyt vippes inntil 15 grader fremover. Forhandles av Hi-Fi Klubben.
Pris: 898 kroner

Les mer om hjemmeunderholdning på www.lydogbilde.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot