Slik finner tyven deg

Twitter, Facebook og Linkedin er nyttige rekrutteringskanaler på nett. Samtidig kan all informasjon på sosiale medier utnyttes av andre.

Twitter, Facebook og Linkedin er nyttige rekrutteringskanaler på nett. Samtidig kan all informasjon på sosiale medier utnyttes av andre. Foto: Foto: Marit Borgen, TB/ANB

Ett lite bilde er nok – og du kan ha uvedkommende på døra før du aner det.

[Tønsbergs Blad] Du sitter hjemme i stua, godt plassert i koseposisjon i hjørnet av sofaen. Kanskje med en kopp te på bordet og pledd over føttene.

Du tenker at dette øyeblikket må jeg bare vise og fortelle vennene mine om.

Du drar opp smarttelefonen, knipser bildet og publisere på Instagram med teksten «Hjemme alene i helgen» eller «Skal bli deilig å reise på hyttetur kommende helg».

Det kan være en invitt til tyver og plageånder. Bildene du laster opp på nettet inneholder ofte nøyaktig informasjon om hvilket hus du sender fra.

Selv om du tror at alle forholdsregler er tatt ved å utelate fullt navn og adresse, finnes i dag tjenester som saumfarer alle sosiale mediekanaler og nøster opp informasjon i tekst og bilder som du publiserer.

Informasjon som kan misbrukes av personer med uærlige hensikter.

– Enkelt å følge andres liv

Før du aner det, kan uvedkommende ha sporet opp nøyaktig hvor du bor og ringe på døren din, spionere på deg gjennom stuevinduet eller bryte seg inn når de vet at huset står tomt.

– Fremveksten av sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram har gjort det enkelt å følge med på livene til andre, sier Ståle de Lange Kofoed til tb.no.

Han er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk og kurser journalister i effektiv informasjonsinnhenting på nett og i sosiale medier.

– Vi sjekker gjerne inn via Facebook når vi er på interessante steder, vi tar bilder og legger ut på Instagram og publiserer spennende oppdateringer på Twitter. Samtidig forteller vi tjenestene, våre følgere og venner hvor vi til en hver tid befinner oss i verden, sier han.

– Mitt inntrykk er at mange fortsatt er blendet av mulighetene sosiale medier gir til å fortelle noe om seg selv og sitt liv. De er mer opptatt av å publisere noe spennende og morsomt, enn tanken på at de faktisk gir fra seg informasjon som andre kan utnytte, advarer Kofoed.

– Det er kanskje ikke greit å dele med alle at du er hjemme alene en helg, når hvem som helst kan finne huset ditt med noen tastetrykk.

Geografisk posisjon

Han forklarer at ofte når du laster ned programvare på en mobil enhet, spør programmet om å få tilgang til din geografiske posisjon. Når du svarer ja til det, samtykker du samtidig til at programmet får tilgang til alle dine framtidige stedsposisjoner når du poster, tweeter eller tar bilder og legger ut.

– Med denne utviklingen har det vokst fram tjenester som går gjennom en rekke sosiale mediekanaler og finner og presenterer oppdateringer innenfor et bestemt geografisk område. Og da er det plutselig enkelt for hvem som helst til å se hvilke brukere som er aktive innenfor et geografisk område – ja, helt ned til hvilket hus vedkommende bruker har tweetet, postet eller tatt bilder fra, sier Kofoed.

– Hva er ditt inntrykk om folk er klar over dette?

– Når jeg viser dette i kurssammenheng, blir deltakerne ofte himmelfalne. Både over hvor mye de kan finne ut om andres geografiske plasseringer og en selvransakelse på hvor mye informasjon de selv gir ut uten å tenke på det, sier Kofoed.

Supersosiale

Bendik Hansen, Mirielle Larsen, Aurora Haug Jelstad og Julie Preus går andre året på medielinjen ved Horten videregående skole. Og er aktive brukere av sosiale medier. Svært aktive.

– Helt utenkelig å være off sosiale medier, sier 17-åringene.

– Det går i Twitter, Instagram og Facebook, sier Bendik.

– Og Snapchat, Tumbler og Vine. Samt blogg.no, sier Mirielle, som selv har en egen blogg.

– Det kommer alltid nye ting som vi tester ut. Hvis vi ikke er på sosiale medier, føler vi oss utestengte, sier Julie.

– Og asosiale, sier Aurora. (ANB)

Også overvåking og mobbing: Les mer på tb.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.