Gå til sidens hovedinnhold

Slik friskmelder du zombie-trærne

Det er en krevende jobb, men spinnmøll-larvene som mumifiserer trærne kan spyles vekk.

Det hvite spinnet kan dekke hele trær fra topp til tå, eller bare omslutte greinene her og der. På nært hold ser du larvene som myldrer i tusentalls, og bladene som bokstavelig talt blir skjelettert som en del av den skumle prosessen.

– Spinnmøll-larvene skjeletterer bladene, før de forflytter seg til et annet sted på treet for å ete videre. Når larvene beveger seg, kommer en tynn væske ut av forkroppen deres.

– Denne væsken stivner i luft, og blir til tynne silketråder som utgjør det hvite spinnet, forklarer Leif Aarvik, biolog og Norges eneste heltidsforsker på sommerfugler.

Hvordan blir vi kvitt beistene? Og hvorfor har de beleiret epletrærne våre, og heggen og rognen, for andre år på rad?

Les også: Jakter på det perfekte treet

Larveliv

– Vi vet ikke hvorfor spinnmøllen blomstrer opp i visse år. Men vi antar at det kan ha med varme forsomre å gjøre, sier Aarvik.

Forskeren forteller at det er høyst uvanlig å se så sterke spinnmøll-angrep to år etter hverandre.

– Normalt vil snylteveps ta knekken på populasjonen ved å legge eggene sine inni larvene. Og så får de hjelp av fugler som forsyner seg av larver, forklarer han.

I fjor gjorde verken snyltevepsen eller fuglene jobben sin, derfor fikk spinnmøllen utfolde sin natur i fred og fordragelighet: Larvene fikk knaske blader og etter hvert forpuppe seg i kokonger, der de forvandlet seg til nattsommerfugler.

Les også: Helt vilt i hagen

– Irriterende

Fra midten av juli fikk de sverme i sommernettene, og uhindret legge mengder av egg i vertstrærne.

Eggene rakk å klekke til ørsmå babylarver, som sov sin tornerosesøvn i vertstreet vinteren igjennom. Så ble de vekket av et kyss fra vårsola, og nå fortsetter runddansen, med knasking, spinning og forpupping.

– Fascinerende, synes Aarvik, og finner fram enda et syltetøyglass.

– Irriterende, parerer Gustav Redalen, professor i hagevitenskap, fagsjef i Hageselskapet, epledyrker på fritida.

Med det varme været vi har hatt over store deler av landet, venter han at angrepet vil øke i ukene som kommer.

Til motangrep

Verken sommerfuglforsker Aarvik, eller epledyrker Redalen, er alvorlig bekymret for larveinvasjonen.

Men begge antar at trær kan bli alvorlig svekket etter to års massivt angrep, og at noen trær kan komme til å dø.

– Trærne får som regel nye blader senere på sommeren, etter at larvene har spist opp første runde. Men det kan være krevende å produsere blader to ganger på én sommer, og hvis dette blir kombinert med mye tørke, kan trær dø, sier Redalen.

Hjemme i sin egen eplehage går han resolutt til verks for å slå larveangrep tilbake.

– Jeg klemmer larvene i stykker med fingrene, eller klipper rett og slett bort de angrepne kvistene. Men man kan også spyle dem ned med en skikkelig hard stråle fra hageslangen dersom treet er så høyt at det er vanskelig å rekke opp.

– Eplene blir ikke særlig tiltalende på grener der det har vært spinn. Så det er like greit å fjerne dem med det samme. Litt uttynning av frukt gjør bare godt, fordi de gjenværende da blir større, søtere og bedre, sier Rendalen

Tomme spinn

Hvis du ser mange tomme spinn, der bare svarte prikker av larvenes avføring ligger igjen, er det ingen grunn til å slappe av.

– Det betyr bare at larvene har krøpet til et annet sted på treet, for å finne mer mat. De skal vokse enda i noen uker til, sier Redalen.

En vakker dag, eller helst natt, slår de vingene ut. Da kan man finne dem igjen på utelampa ved døren.

Tre slike har havnet på nåler i en liten glassboks, fanget og spiddet av sommerfuglforsker Aarvik.

– Se her. Det er en bitteliten forskjellen mellom dem, de er arter av samme slekt. Eplespinnmøllen går bare på epletrær, heggspinnmøllen bare på hegg, og rognspinmøllen på rogn. Er de ikke ganske vakre, med de prikkete framvingene?

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger