RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik holder du det ryddig hjemme

Det finnes håp for husets rotekopper: Enkle løsninger.

– Der vi bodde før var det helt kaos i skapene, forteller Charlotte Rosseland Kristiansen.

Skreddersydd

For en måned siden flyttet hun med mann og barn inn i nybygd villa.

En villa som inneholder et helt rom for klær og sko gjemt bak skyvedører i gangen, romslig «walk-in-closet» i forbindelse med hennes og mannens soverom, og skap med skyvedører fra gulv til tak i øvrige soverom.

– Det fine med å bygge nytt er at man får det som man vil. Vi ville gjerne ha garderoben på plass før vi flyttet inn for å komme raskt i orden, sier Rosseland Kristiansen.

Garderobeløsningene er skreddersydd etter familiens ønsker.

– Vi ville blant annet ha mye hengeplass, og det har vi fått. Det gjør det mye enklere å finne fram blant klærne.

Spesialtilpasning

– Mange ønsker individuelle garderobeløsninger, og stadig flere vil ha løsningen tegnet og tilpasset av oss i stedet for å gjøre jobben med måling og planlegging selv, sier selger i Skapnett, Øivind Sofiedal.

Skapnett tilbyr gratis hjemmebesøk innen rimelig avstand fra sine butikker.

Mange ønsker i likhet med Rosseland Kristiansen mye plass til å henge opp klærne.

– Jeg har akkurat ordnet ny garderobe hjemme hos meg selv også, og har byttet ut mye hylleplass med tre meter hengeplass. Det gir mer oversikt, sier Sofiedal.

En annen gjenganger er skyvedører.

Walk-in

– Skyvedører er praktisk når en har liten plass. De fleste er ganske konservative og velger speil og hvitt, men det finnes utrolig mange valgmuligheter i farger og materialer. Blant annet er glassplater med farge i stedet for treplater blitt mer populært. Det gir en mer eksklusiv look, sier Sofiedal.

Å sette av et helt rom til klærne er også blitt mer vanlig.

– Walk-in er populært, særlig i nye hus der man enkelt kan sette av plass til det. Walk-in gjør det enklere å få oversikt over klærne, sier han.

Løsningene kan bli så eksklusive du ønsker.

– Jeg har hatt kunder som har brukt et par hundre tusen bare på garderoben. Man kan få TV-skjerm skjult i skapdørene, lys som skrus seg på automatisk og så videre. Men de fleste går for de rimelige løsningene. Fordelen med å få garderoben skreddersydd er jo først og fremst at du får utnyttet plassen helt fra gulv til tak og fra vegg til vegg.

Hyller for alle rom

– Vi har fokus på å hjelpe folk å finne oppbevaringsplass de ikke visste de hadde, sier salgs- og markedskoordinator i Elfa, Hilde Istre.

Elfa leverer hyllesystemer basert på en løsning med bærelister og hengeskinner hvor man kan klipse på det man trenger av hyller, kurver, knagger og så videre.

– At du kan få alt som du vil og på mål, gjør systemet veldig fleksibelt. Vi har kommet med mange nye, smarte løsninger slik at systemet passer de fleste rom i huset. Til vaskerom har vi for eksempel nylig kommet med nedfellbart strykebrett, sier hun.

Romfølelse

Også Elfa selger mye skyvedørsløsninger.

– Skyvedører med speil øker romfølelsen og får bort rotet. Det er fint både i entré, soverom og bad. Skyvedørsløsninger som et supplement på kjøkkenet er også blitt mer populært, sier Istre.

Så gjenstår det å se om systemet er godt nok til at også kundene klarer å holde orden på sine saker.

Oppbevaringstips

Utnytt plassen helt opp til taket. Få skreddersydd garderobe som når helt opp, eller sett bokser på toppen av de skapene du allerede har.

Bruk også plassen under sengen ved å kjøpe en seng med skuffer, eller kjøp løse sengeskuffer på hjul.

Mange møbler kan brukes som oppbevaringsplass: Bruk for eksempel en kiste som stuebord, og skaff deg en sofa, benk, puff eller annet sittemøbel med oppbevaringsplass.

Der det er trangt om gulvplassen, bør man velge ekstra grunne skap og kommoder. Skyvedører sparer også plass.

I høye garderobeskap kan man ha to nivåer med garderobestenger, den nederste kan eventuelt brukes av barn.

Legg til rette for at ting skal havne på rett plass ved å ha den mest tilgjengelige skuffen/kurven/hylla/knaggen til det som brukes ofte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere