RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik hvitvasker du effektivt


IKKE KOK: Glem kokvasken. Med et vaskepulver merket Svanen blir tøyet hvitt og rent ved bare 40 grader, lover Jan Erik Stokke, informasjonssjef i Miljømerking.
IKKE KOK: Glem kokvasken. Med et vaskepulver merket Svanen blir tøyet hvitt og rent ved bare 40 grader, lover Jan Erik Stokke, informasjonssjef i Miljømerking.
Det kan være opptil 40 prosent forskjell i energi-effektivitet på ulike typer vaskemaskiner, sier Kirsti Hind Fagerlund, prosjektleder i Energimerking. Og er du miljøbevisst kjøper du en i klasse A.

Hvor mye energi som går i vasken bestemmes ikke bare av type apparat, men også av hvordan du bruker dem.
Fyll vaskemaskinen og oppvaskmaskinen helt før du setter den i gang, oppfordrer Fagerlund. Så går den færre ganger, og bruker dermed mindre strøm, vann og såpe. Du kan også spare miljøet, og penger, ved å bruke et svanemerket vaskemiddel.
Glem kokvasken. Med et vaskepulver merket Svanen blir tøyet hvitt og rent ved bare 40 grader, lover Jan Erik Stokke, informasjonssjef i Miljømerking.
Da sparer du mye energi. Og utgifter til strøm.
Krav til svanemerkede vaskemidler er blant annet at de vasker effektivt og ved lav temperatur, inneholder mindre miljøskadelige kjemikalier og har mindre emballasje.
Dessuten må vi bli flinkere til å dosere vaskepulveret riktig, anmoder Stokke.
Vaskemidlene utvikler seg, mens mange vasker som før. Det er helt meningsløst å fylle opp såpeskuffen i dag; tøyet blir ikke renere, du bare kaster bort en masse pulver, sukker han.

Skal energimerkes

Alle hvitevarer skal energimerkes med godt synlige klistremerker. Dette har vært lovfestet EU-standard siden 1996, og det er leverandørene og forhandlerenes ansvar. Allikevel er det noen som henger etter.
Elkjøp og Siba er best på merking av de store kjedene, mens Euronics er på rett vei, forteller Fagerlund. Expert, El-kjeden og Coop derimot kan bli bedre.
Det skyldes nok først og fremst slurv med påføring av etikettene, ikke at det er noe galt med selve maskinene, påpeker hun. Men i sin iver etter å minske vannforbruk og forbedre effektivitet har noen av hvitevare-leverandørene vist seg å ha urent mel i merke-posen. Som oftest når det gjelder vaskeevnen.
Vi ser at evnen til å vaske rent noen ganger kan være dårligere enn oppgitt, sier Fagerlund. På energibruk stemmer det derimot stort sett.

Klasseforskjell

Energimerkeordningen bruker en karakterskala fra A til G, hvor A er best. Formålet med merkingen er å gi kjøperen bedre kjennskap til hvitevarenes energiforbruk, og dermed etterspørre og velge mer miljøvennlige produkter.
I Norge selges det cirka en million hvitevarer i året, og forbrukerenes miljøbevissthet merkes; det omsettes for eksempel nesten ikke vaskemaskiner i klasse E, F og G lenger.
Forbrukertrykket har definitivt gjort at produktene som selges i dag stort sett er av god energiklasse, utdyper Thor Christian Wiik Svendsen, miljødirektør hos Elkjøp.
De fleste vaskemaskiner og oppvaskmaskiner er A-merket, mens tørketromler, som er energikrevende apparater, ofte er C-merket.
Skal du tørke klærne i trommel, er det iallefall viktig å kjøpe en vaskemaskin med god sentrifugeringsevne, råder Fagerlund. Restfuktigheten i klærne bestemmer nemlig hvor mye energi tørketrommelen bruker for å få tøyet tørt.

Merkbart

Når den gamle maskinen så har skylt ut sitt siste såpevann er det hvitevareforhandlerens plikt å ta den imot, kostnadsfritt.
Vi får inn enorme mengder utrangerte elektriske produkter, forteller Svendsen i Elkjøp.
De gamle apparatene skal ikke komme på avveie i naturen. Lever dem heller gratis inn til butikkene våre som håndterer dem på en miljøriktig måte, appellerer han. Og når du skal kjøpe ny maskin er det best å gå til begynnelsen av alfabetet.
Det er liten forskjell i innkjøpspris på A- og C-merkede varer, mener Svendsen. Men A-merket lønner seg på sikt, disse produktene bruker jo mindre strøm.
Det er viktig være samvittighetsfull når du velger ny maskin, istemmer Fagerlund.
Både av økonomiske og miljømessige hensyn.
Men tørk klærne i friluft da. Det sparer du mest på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere