RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

AKERSELVALLMENNINGEN: Dette alternativet for Bispekilen er Bjørvika Infrastruktur sin anbefaling. De vektlegger god kontakt med vannet, samtidig som omgivelsene tilrettelegges for opphold på gress til soling og piknik. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE
AKERSELVALLMENNINGEN: Dette alternativet for Bispekilen er Bjørvika Infrastruktur sin anbefaling. De vektlegger god kontakt med vannet, samtidig som omgivelsene tilrettelegges for opphold på gress til soling og piknik. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE Foto: Alle skisser: Bjørvika Infrastruktur

Slik kan det bli i Bjørvika

Nå skal politikerne avgjøre skjebnen til to av byrommene i Bjørvika.

RÅDHUSET: Plan- og bygningsetaten (PBE) har nettopp sendt planforslag for to av allmenningene i Bjørvika til Rådhuset for politisk behandling. Det gjelder Bispekilen og Akerselvallmenningen nord. Begge alternativene er utformet av Bjørvika Infrastruktur (BI).

Del på Facebook

– Allmenningene er hovedgrepet i byplanen for Bjørvika og hvordan de blir utformet har mye å si for fjordbyens fremtidige suksess, sier Marte Høgenhaug Informasjonsrådgiver i Plan- ogbygningsetaten.

Bispekilen og Akerselvallmenningen er to av syv allmenninger i Bjørvika. Allmenningene er fotgjengerbaserte byrom, som strekker seg fra vannkanten og gjør fjorden direkte tilgjengelig for beboerne i byen bak. Utbyggingen åpner for en bedre tilgjengelighet til fjorden enn det er i dag.

– Det er allmenningene som sørger for at utbyggingen ikke blir en barriere, men tvert i mot åpner opp for fotgjengere på en måte som ikke finnes i dag, sier Høgenhaug.

Vanndominert byrom

Det ble utlyst en byromskonkurranse høsten 2004 som ble vunnet av SLA landskabsarkitekter og Gehl Architects.

Planforslagene BI har utformet baserer seg på vinnerutkastet fra konkurransen.

I begge disse tilfellene støtter Plan- og bygningsetaten alternativene med mest mulig åpne elveløp og kiler.

– Vi vil trekke mer av fjorden inn i byen og mener at et åpent og vanndominert byrom er mest i tråd med reguleringsplanen og Oslos historiske vannlinje, sier Høgenhaug.

Vil ha oppholdsarealer

Bjørvika Infrastruktur på sin side vektlegger gode oppholdsarealer.

I sitt alternativ foreslår de et nytt hevet elveløp øverst i Akerselvallmenningen, bredere oppholdsarealer og en stor trebrygge ytterst i Bispekilen.

BI mener dessuten at det også bør tilrettelegges for noe uteservering i den delen av Bispekilen som ligger nærme sjøen.

– Her vil det bli solrikt og lunt og sannsynlig et attraktivt møtested. Derfor er vannkilen gitt en form som tilrettelegger for det, sier Sverre Narvestad, faglig arkitekt i Bjørvika Infrastuktur.

Også i deres anbefaling om Akerselvallmenningen vektlegger BI at omgivelsene rundt tilrettelegges for opphold.

– Vår anbefaling gir god mulighet for kontakt med vannet, samtidig som omgivelsene kan tilrettelegges for opphold på gress til for eksempel soling, piknikk, og lek, påpeker Narvestad.

Begge forslagene for de to allmenningene er nå sent til bystyret som skal avgjøre hvilke av alternativene de går for.

I løpet av 10-15 år skal Bjørvika være med å etablere Oslo som en fjordby. Utformingen av byrommene er viktige for fjordbyens suksess. 
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere