RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kan du finne din egen slekt

Folketellinger, kirkebøker, arveskifter og andre kilder hjelper deg å kartlegge slekten din. Her gir Riksarkivets deg en kort innføring i hvordan du går fram.

1. Hent inn muntlige og skriftlige opplysninger fra dine nærmeste slektninger. Du trenger nøkkelopplysninger som navn, fødselsdato og fødested. Gamle fotografier kan ofte friske på hukommelsen. Sjekk også om familien har gamle papirer i skuffer og skap, og besøk gjerne familiens gravsteder for å finne navn, fødselsdato og dødsdato for dine slektninger.

2. I litteratur og trykte kilder kan du finne mange opplysninger. Dette finner du på ditt folkebibliotek eller hos Riksarkivet. Undersøk om det finnes bygdebøker, gårds- og ættesoger, slektsbøker, adressebøker og artikler i lokalhistoriske årbøker som kan gi opplysninger.

3. Nå er du klar til å undersøke arkivkildene – folketellinger, kirkebøker og arveskifter. De viktigste finnes i Digitalarkivet, slik at du kan arbeide hjemme. Dette er den mest krevende, men også den mest spennende delen av prosessen. Arkivkildene er for det meste skrevet for hånd, og før siste halvdel av 1800-tallet var gotisk håndskrift nesten enerådende. Den er veldig annerledes enn dagens håndskrift, og må læres. Arbeid med arkivkildene stiller krav til kunnskap, metoder og teknikk, men ikke mer enn at du kan lære det mest nødvendige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere