RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik kan du unngå gips og krykker!


GLATT: Vil man unngå kjedelige timer på legevakten er det lurt å finne frem broddene anbefaler overlege Martine Enger ved legevakten.
GLATT: Vil man unngå kjedelige timer på legevakten er det lurt å finne frem broddene anbefaler overlege Martine Enger ved legevakten. Foto: Arkivfoto: Trond Thorvaldsen, Fredriksstad Blad
I år igjen kommer kulda etter noen milde dager. For noen kan dette bety uker med gips og krykker om man ikke ser seg for.

OSLO: I helgen kom mildværet tilbake i Oslo, og det advares nå mot svært glatte veier og gangveier i hovedstaden.

Oslo politidistrikt melder på Twitter om tretten trafikkulykker siden fredag morgen til mandag formiddag, hvorav en var fører med promille, og tre ulykker hvor fotgjenger har blitt påkjørt.Pressesjef Unni Grøndal har ingen eksakte tall på ulykkene og utrykningene annet enn det som står på Twitter, men kan fortelle at det har vært en del i morgentimene mandag.

– Det er en del trafikkuhell på grunn av været nå, spesielt mandag morgen var det en del småulykker, forteller Grøndal.

LES OGSÅ:
To busser smalt i hverandre

Færre personulykker om vinteren

Eivind Kvambe i Vegtrafikksentralen kan fortelle oss at antall bilulykker går ned når snøen er her.

– Det blir lysere når det har snødd, i tillegg er folk flinkere til å kjøre forsiktig. Det er færre personulykker om vinteren, men flere materielle skader, sier Kvambe til dittOslo.

– Alle tror det er farligere på veiene når snøen er her, men så er faktisk 40 prosent av de mest alvorlige ulykkene i Oslo på myke trafikanter, forteller Kvambe, og legger til at ulykkene reduseres når snøen kommer.

Og Kvambe har et lite tips til alle som skal ut å gå eller kjøre bil.

– Kjør forsiktig, og bruk refleks!

LES OGSÅ: Slik gikk første vinterdag

Legevakten anbefaler

Legevakten kan melde om noen fallulykker hittil i år, men at de fortsatt er langt unna fjorårets rekord i skader forårsaket av glattisen.

– Det er jo det samme hvert år når det blir glatt, men foreløpig har det vært rolig i år, sier overlege Martine Enger ved Oslo Kommunale Legevakt.

– For det meste er det håndledd og ellers i armen som det går hardest utover ser vi, i tillegg er det en del ankelskader, sier Enger.

– Om man vil unngå en tur på legevakten anbefaler vi å bruke brodder og piggsko, og at man selvfølgelig ser hvor man går. Det farligste er når det ligger snø over isen, da er det viktig å se seg for, sier Enger,

Hun legger til at om man skulle være uheldig kan man se det an om en legevaktstur trengs, men om det er veldig vondt og man virkelig har slått seg er det lurt å ta turen til legevakten med en gang.

– Hvis det blir svært mye pågang har vi alltids muligheten til å sette inn litt ekstra personell, avslutter Enger.

LES OGSÅ: Frem med ski og brodder!

Ulykkesøkning på 20-30 prosent

Jack Frostad er kommunikasjonssjef i IF, han forteller at de foreløpig ikke har fått inn så mange skader, spesielt ikke personskader som sjeldent blir meldt inn, men at vinterhalvåret har en betydelig økning i antall forsikringssaker.

– De fleste har byttet til vinterdekk på bilene sine nå, men på starten av vinterhalvåret er folk alltid litt trege, men det ser vi at har rettet seg opp nå. Vanligvis er det en økning i ulykker på 20-30 prosent om vinteren, og de fleste ulykkene skjer i morgenrushet eller andre tidspunkt hvor folk plutselig har dårlig tid, avslutter Frostad til dittOslo.

LES OGSÅ: Slik mestrer du vinterløping
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere