Gå til sidens hovedinnhold

Slik kvitter du deg med jula

Dette gjør du når hjemmet flyter over av papir, plast, flasker og annen emballasje.

– Det viktige er at gavepapir skal i restavfall, ikke i papirsøppelet. Gavepapiret er innsatt med miljøgifter og andre stoffer som forurenser restpapiret dersom du kaster gavepapiret sammen med dette, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

I to stråkurver i stua kaster familien Haltbrekken henholdsvis papir og plast. Kurvene tømmes en gang i uka. Metall- og glassemballasjen står i kjøkkenbenken, der en pose til spesialavfall også har fått plass.

Gode vaner

– Jeg tror de fleste er flinke til å kildesortere så lenge det legges til rette for det. Og det gjør det i stadig større grad, sier Haltbrekken.

Norge er på europatoppen i kildesortering og gjenvinning. Åtte av ti kildesorterer, forteller daglig leder Nancy Sand i retursamarbeidet Loop. Stiftelsen Loop er opprettet av returselskapene og jobber for at folk skal bli enda flinkere til å kildesortere.

Når søppelet i løpet av juletidas gave- og matgilde tårner seg opp, er det viktig å holde på de gode kildesorteringsvanene, mener Sand.

– De fleste både panter, kildesorterer og besøker gjenvinningsstasjoner. Men vi er ikke like flinke i jula og ved andre selskapeligheter, når det er mye folk og ting skal gå fort. Kanskje krever det litt mer planlegging, slik som å ha en ekstra eske klar, sier hun.

Og har du fått et julekort med lyd? Husk at det verken er papir- eller restavfall, men elavfall.

Bolig

PÅ VEIEN: Leder Lars Haltbrekken i Norsk Naturvernforbund kildesorterer på vei til jobb.

Sparing

Ved å kildesortere skiller vi ut rene materialer som er lettere å gjenvinne. Det krever også mindre energi å gjenvinne enn å lage noe helt nytt, i tillegg til at vi sparer naturressurser som trær og olje.

– Det krever for eksempel mindre energi å gjenvinne papir enn å lage nytt fra tre, sier Sand, som har dette forslaget til nyttårsforsett:

– I 2012 skal jeg slå naboen i kildesortering.

Bolig

ENKELT OG GREIT: To kurver: én til papir og en til plast.

Rent og tørt

Hvor flink Haltbrekkens nabo er til å kildesortere, vites ikke. Men på kjøkkenbenken hos naturvernlederen står flere yoghurtbegre klare til å finne veien til kurven for plast.

– Plastavfallet skal være rent og tørt. Er emballasjen i utgangspunktet veldig skitten, kan det derfor lønne seg å tenke seg om en ekstra gang før du vasker den, forklarer Haltbrekken.

– Plastikken må skylles i kaldt vann, ellers går vinninga opp i spinninga. Må du bruke varmt vann for å få det rent, bruker du mer energi på det enn det du sparer på å kildesortere. Da er det bedre å kaste det i restavfallet, sier Haltbrekken.

Bolig

KALDDUSJ: Yoghurtboksen blir ren og klar for plastkurven. (FOTO: Cornelius Poppe/Scanpix)

Julematgilde

Dersom du bor et sted som har kildesortering av matavfall, kan matrestene dine gå til å lage biogass og biogjødsel. Biogassen fungerer som drivstoff for blant annet busser.

– Men det er ikke et argument for å kaste mer mat, slår Lars Haltbrekken fast.

Det synes heller ikke kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i prosjektet ForMat, som arbeider for å forebygge matsvinn i Norge og driver nettstedet Matvett.no.

– Julematen er billig, vi kjøper ofte mer enn vi trenger og blir nok litt lei, sier Schrøder.

Av de over 51 kiloene mat gjennomsnittsnordmannen kaster hvert år, finnes også julemat – både tallerkenrester og råvarer og rester som blir stående i kjøleskapet.

– Rydd i kjøleskapet og sett det eldste fremst. Kjøl raskt ned restene, sett dem kaldt og bruk dem senere. Ribba kan bli en ny middag, brukes til pålegg eller gjenoppstå i en salat eller en lapskaus, sier Schrøder.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene