RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik lages lutefisk for to


-Dette er noe alle amatører vil klare, sier Bent Stiansen, som kom i mål på godt under tyve minutter uten at han jobbet spesielt spesielt fort.
-Dette er noe alle amatører vil klare, sier Bent Stiansen, som kom i mål på godt under tyve minutter uten at han jobbet spesielt spesielt fort. Foto: Foto: Gudmund Lindbæk
Da Bent Stiansen ble enkemann, satset kokken på å bli ekspert på måltid for to – eller for alle som er alene.

PRINSDAL: -Jeg slår gjerne et slag for lutefisken – også for de som er alene eller bare er to ved middagsbordet.

Bent Stiansen har vært en kjent chef helt fra han vant den prestisjefylte franske konkurransen Bocuse d’Or som første nordmann i 1993. Interessen for kokkelering startet i byssa på båten faren arbeidet. Han har vært på Kokkelandslaget, vunnet Norgesmesterskapet i kokkekunst, kåret til Årets Kjøkkensjef og jobbet på kjente restauranter.

Nå driver Stiansen restaurant Statholdergaarden i Oslo med høye smørbrød og eksklusive menyer på kveldstid. Lutefisk har liksom ikke vært hans absolutte høydepunkt, helt til han nå dukker opp som en reddende engel med en enkel oppskrift til lutefisk for to – og det på bare 20 minutter.

– Lutefisk forbindes gjerne med store og festlige lag. Men etter utallige spørsmål og oppfordringer har jeg nå komponert en lettfattelig oppskrift for to personer, og som ikke krever mer enn 20 minutter før maten er fiks ferdig på bordet, sier Bent Stiansen.

Stiansens råd

Han ville selvsagt være sikker på at dette er mulig å gjennomføre, selv for amatører, og fullførte  flere tester hjemme i boligen på Prinsdal i Oslo. Under samtlige tester kom han i mål godt under 20 minutter, og det uten at han jobbet spesielt fort.

Stiansen har følgende råd til alle som vil ha et godt lutefiskmåltid: Det lønner seg å kjøpe kvalitetsfisk, altså fast fisk som ikke er blitt bløt som et resultat av for mye utvanning. Bruk rikelig med salt, du kan nesten ikke salte fisken for mye. Salt fisken en halv time før bruk og bruker du ekstra mye salt bør saltet skylles av fisken før koking. 

Alene hjemme

Da kona Annette døde ble det slutt på store middager hjemme. Han ble mye alene og fikk samtidig sympati for alle som bare har seg selv å lage mat til.

Dermed gikk han i gang med å lage en kokebok med enkle oppskrifter og nyttige kjøkkentips for alle i samme situasjon. Boken ”Alene hjemme” har 160 oppskrifter på middag og kvalitetsmat.

– Jeg tenkte ikke på lutefisk da jeg laget boken, og min oppskrift på lutefisk for to er derfor ikke mellom permene. Men jeg deler den gjerne med andre. I høst har jeg derfor spist mer lutefisk enn noen gang, sier Bent Stiansen.

Han avslører også at han på hjemmebane alltid drikker øl og den norske akevitten Arvesølvet til lutefisk – gjerne to.

Høye smørbrød – mye fisk

På Statholdergården serveres mye fisk, ikke minst til lunsj når gjestene strømmer til det populære spisestedet for å nyte smørbrød med reker, marinert sild, hjemmegravet laks og rødspette.

Kveldsmenyen nå før jul innholder gravet lakserulade med laksekaviar, grønn ertesuppe garnert med blåskjell og ristede scampi og pannestekt ryggfilet av møretorsk som en av hovedrettene.

– Mine gjester er ofte glad i fisk, jeg er forferdelig glad i fisk, mens jeg normalt bare har egne lutefisklag to ganger i sesongen.  Ved å følge mine enkle oppskrifter risikerer du ikke annet enn at du kan bli imponert over deg selv, sier Bent Stiansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere