RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik leier du bil i ferien


Husk å sjekke ut hvilken bil som egner seg best for deg når du skjal leie i sommer
Husk å sjekke ut hvilken bil som egner seg best for deg når du skjal leie i sommer
Glem utleide biler, endeløse skrankekøer etter en lang flytur og frykt for lommeboka skal lide dersom leiebilen blir stjålet eller skadet. Slik sikrer du deg rett bil til rett tid og rett pris.

OSLO: Det lønner seg alltid å gjøre bestillingen før du drar. Du vil i de aller fleste tilfeller få bedre priser ved å leie bilen i forkant, sammenlignet med de prisene du vil få når du henvender deg til lokale utleiekontor. I tillegg er du garantert at du faktisk får en bil når du ønsker det.

Les også: Sommertips fra Trygg Trafikk

– Forhåndsbestilling sparer deg ikke bare for penger, men også for unødige bekymringer og potensielt ekstraarbeid. Har du valgt å dra til et populært reisemål under høysesong, kan du i verste fall risikere at alle biler er utleid. Ved å bestille på forhånd er du garantert at du får bil når du er framme ved feriedestinasjonen din, sier salgs- og markedsdirektør Tonje Fossum i Avis.

Les også: Tar ikke ansvar for egen bulking

Velg riktig bilstørrelse

Spesielt fra bilutleiernes flyplasskontorer er det uvanlig å oppnå annet enn standardpriser – uten noen rabatter – dersom du satser på å leie bil ved oppmøte.

– Du må også sørge for at du reserverer en bil som har plass til alt av bagasje og passasjer. Når bil bestilles i forkant, kan bilutleierne riktignok ikke garantere eksakt bilmodell. Men vi kan imidlertid gi deg valgene mellom ulike bilklasser som indikerer bilens størrelse og kapasitet, sier Fossum.

Husk forsikring

Uvant kjørekultur i nye omgivelser, kan by på utfordringer for nordmenn som har en langt mer sivilisert kjørestil enn det som er tilfelle mange andre steder i verden. Dersom uhellet mot formodning skulle være ute, og du ikke har tegnet de riktige forsikringene, kan det raskt bli en dyr erfaring.

Bestiller du bilen via Norge før reisen starter, vil du alltid få priser som inkluderer de nødvendige basisforsikringene.

– I tillegg kan man tegne frivillige tilleggsforsikringer på utleiestedet, dersom man ønsker lavere egenandel ved eventuell skade eller tyveri. I noen land kan egenandelen forsvinne helt ved å tegne frivillige tilleggsforsikringer. Man kan også tegne personlige forsikringer som dekker utgifter i forbindelse med skader på sjåfør og passasjerer, forklarer Fossum.

Husk også at en rekke fordelskort, som for eksempel SAS Eurobonus, kan gi rabatt på leiebil i utlandet, og reiser du med barn, må du huske å leie barneseter.

Billeiefirmaet AVIS anbefaler nordmenn å leie bil på en av tre følende måter:

o Via nettsidene til en anerkjent bilutleier.
o Via reservasjonskontoret til bilutleiefirmaet.
o Via reisebyrå eller turoperatør.

Avis sine tips til kjøreturen:
o Ta med deg kontaktinformasjon til det bilutleiefirmaet du leier bil fra på reisen din. Det er en fordel om du skulle få behov for en eller annen form for bilassistanse under ferieoppholdet.

o Forbered deg. Les deg opp på lokale trafikkregler og hva du kan forvente deg på veiene dit du drar i forkant av reisen. Du bør også vite kjøreruten din i grove trekk. Hvilken retning ligger destinasjonen din, hvilke store byer skal du kjøre mot etc.?

o Lei eller ta med deg en oppdatert GPS. Gode veibeskrivelser sparer deg for mye stress. Men stol ikke blindt på teknologien. Det kan være lurt å ha et godt, gammeldags kart i bakhånd.

o Reiser du med barn, gjør bærbar DVD-spiller, aktivitetshefter og en pose med kjeks, saft og kanskje noen godterier, underverker for roen i baksetet.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere