Gå til sidens hovedinnhold

Slik passer du på mobilen i kulda

Noen enkle huskeregler forlenger levetiden til mobiltelefonen din.

AMOBIL.NO: Det er vanlig å utsette mobilene for mye kulde og temperatursvigninger, men du bør være obs på at du ikke kan forvente at telefonen tåler slik behandling.

Skjermbilde

I brukerveiledningen kan du sjekke hvor lave temperaturer mobilen din er ment å tåle. Vanligvis er det ikke mange blå som skal til for at du trosser brukerveiledningen.

Les også: Overlevde 140 dager i snø

Skjermen i mobilen din er sannsynligvis av typen LCD - altså er det flytende krystaller som romesterer i skjermen din for å vise bildet.

Væske har en tendens til å bli mer tyktflytende jo kaldere det er ute. Akkurat som motoroljen i bilen din. Når skjermen er kald, henger skjermbildet igjen opp til flere sekunder.

Avslått telefon

Det skal mye kulde til før du begynner å merke at mobiltelefonen din oppfører seg rart.

Det første tegnet pleier å være en treg skjerm på bakgrunn av tyktflytende krystaller i skjermen, og da kan det være lurt å slå av mobilen.

Les hele denne kuldeguiden på Amobil.no!

Selv om telefonen din ikke liker å bli brukt i kulda, tåler den å oppbevares i kulda avslått.

- Telefoner som kjøles ned til minus 40 grader, skal fungere normalt etter en stund, sier Nokias informasjonssjef Oscar Södergren til Mobilen.no.

Temperatursjokk

Kondens oppstår når varm luft treffer en kald overflate. Varm luft kan lagre fukt, men det kan ikke kald luft. Når den varme lufta kjøles ned, må den derfor avgi fuktighet, og det gjør den gjerne inne i mobilen din.

Les også: LTE-krigen er i gang

Når du har vært ute i kulda, er telefonen din en eneste stor kald overflate, både innvendig og utvendig. Og når du går inn i varmen, utsettes den for varm luft.

Hvis du er glad i mobilen din, bør du ikke gå fra mange minusgrader og rett inn i stua. Da blir mobilen rett og slett klissvåt innvendig.

Oppvarming

Å oppbevare mobilen i ullvott kan være effektivt for å ta bort kondensen fra utsiden av telefonen etter hvert som den oppstår.

Men når det oppstår kondens på innsiden av telefonen, er det lite du kan gjøre. Dette må altså unngås etter beste evne.

Oppvarmingen av mobilen bør skje så gradvis som mulig for å unngå kondens. Legg mobilen i en kjølig yttergang når du kommer hjem og vent med å ta den inn i stua.

Huskeregler

Å unngå kondens helt og fullt er mer eller mindre umulig om du skal bruke telefonen din på en noenlunde vanlig måte. Med noen forholdsregler er det enkelt å redusere mengden kondens betydelig.

Å legge telefonen i yttergangen en periode for å få en så gradvis oppvarming som mulig, koster deg ikke mye energi.

Å skaffe en så luft- og vanntett bæreveske som mulig koster nok ikke altfor mye. En liten plastpose kan eventuelt gjøre samme nytten.

Ellers kan det være lurt å beskytte mobilen din mot kulden ved å slå den av når det blir altfor kaldt. Når du merker tregheter i skjermen, kan du se på det som første tegn til at mobiltelefonen din trives dårlig.

Les følgende tester på Amobil.no:

Samsung E2370 Xcover - Solid telefon med lang levetid

Nokia 3720 Classic - Perfekt for norske forhold

Samsung B2100 - den nye barskingen

Samsung B2700 - telefonen for håndverkere

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra