RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik pynter du til jul


Julen skal være nostalgisk og ikke moderniseres til det ugjenkjennelige, mener interiørstylistene vi har snakket med.
Julen skal være nostalgisk og ikke moderniseres til det ugjenkjennelige, mener interiørstylistene vi har snakket med.
Vi bruker fortsatt juletekstiler – men har sluttet å henge dem i vinduet.

Når Laila Kaldestad pynter til jul, blir det lyst og vakkert. Det er hjerter med perler, fine kjøkkenhåndklær og en forseggjort julestrømpe, alt i bleke fargetoner. Og langt fra slik mor ville ha gjort det for et par-tre tiår siden:

– Det er ikke trendy å bytte gardiner. I stedet pynter man med andre ting, som et brett med levende lys. I sofaen skifter man ut en pute til jul, sier Laila Kaldestad.

På Kaldestads puter er det trykket skjøre vintermotiver: Snødekkede grantrær, glade piker og kjelker.

– Det skal være nostalgisk i julen, mener Kaldestad, som driver interiørbutikken Zanz og vet hva kundene vil ha.

Kos

Interiørstylist Juni Hjartholm Torjussen bekrefter tendensen: De typiske julegardinenes tid er for lengst over. Men vi vil likevel ha kosen.

– Det er kanskje mest eldre mennesker som skifter gardiner? I dag bruker mange hvite eller lyse gardiner som henger oppe hele året. I stedet for å bytte til jul henger vi opp en stor stjerne i vinduet.

– Men vi pynter med tekstiler som er enkle å skifte ut. Det kan være kjøkkenhåndklær, pledd, juletreduker eller kanskje bare et juleforkle.

Samlebåndsjul

Hos Ikea vil de heller ikke slippe kosen, for ikke å si pengene den genererer. Varehusene er fulle av juletekstiler – som strømper, pledd, grytekluter, sengetøy og metervare.

Også Ikea holder seg i den lyse enden av fargeskalaen, det går i hvitt og grått. Men Ikea vet at mange trenger røde hjerter for å skape julestemning, og de går igjen i alle tekstiler. Hjertemotivene strammet opp og glir inn i moderne hjem:

– Mange av motivene er utledet fra malestilen Kurbits, som oppsto i Dalarna i Sverige på 1700-tallet, sier kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Frode Skage Ullebust.

Ull og filt går igjen i flere av juleproduktene, i henhold til skandinavisk skikk. Men Ikea ser seg ikke bare tilbake. I årets juletreduk, Kallt, er det vevet inn miljøeffektive LED-lys, som får det til å stråle også under juletreet:

– Vi gjør det beste ut av mørke vinterkvelder, mener Ullebust.

LED-lys skiller seg fra vanlige lyspærer ved at de ikke avgir varme.

Trygghet og stil

– Vår fine høytid handler for meg om trygghet og høy gjenkjenningsfaktor, sier Åhlens interiørstylist, Jimmy Schönning på sin juleblogg.

– Julen skal ikke moderniseres til det ugjenkjennelige.

– Hent fram gammel julepynt, og ta også med det som kommer med vinden.

I Åhlens stoffer er nettopp det gamle blandet inn – med røde, broderte korsstingshjerter på duker og servietter. Men i kjedens oppdaterte kuvertforslag ligger det lag på lag tekstiler og pynt. Det ser både trendy og tradisjonelt ut.

– Om alt du har ikke er likt, kan det likevel bli fint hvis du klarer å holde deg til én gjennomgangsfarge, sier den svenske stylisten, som også har sitt eget innredningsprogram i svensk TV.

Billig og dyrt

HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, regner med hver av oss vil bruke 2480 kroner mer i desember enn i årets øvrige måneder. Men hos Laila Kaldestad handler det ikke om ekstravaganse:

– Man kan gjerne kjøpe noe som er virkelig fint og dyrt. Men det man bytter ut fra år til år, kan godt være billig, sier hun, og henger opp et tøyhjerte i en gren.

Det er naturligvis blekrosa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere