Slik reduserer du mobilstrålingen

Vi vet at mobilstråling plager el-overfølsomme, og det kan være lurt å være føre var.

Vi vet at mobilstråling plager el-overfølsomme, og det kan være lurt å være føre var. Foto: Foto: Istockphoto / Franck Camhi

Det skal ikke så mye til for å unngå den verste strålingen.

Mange er opptatt av stråling fra mobiltelefoner og eventuelle farer forbundet med mobilstråling. Mobilstrålingen har ingen bevist skadeeffekt, men mange ønsker likevel å være føre var.

Kommentar: Mobilen koker ikke hjernen din

Les også: Er mobilstråling farlig?

Det er mobiltelefonen som utsetter oss for mest for potensielt farlig elektromagnetisk stråling i hverdagen, utenom sola, selv om også lysrør, Wi-fi-rutere og en rekke elektriske apparater også genererer samme type stråling med forskjellige frekvenser.

Om du vil unngå strålig fra mobilen i så stor grad som mulig er det noen enkle tips du kan følge.

Bruk håndfri

JAWBONE

STRÅLER MINDRE: En trådløs håndfri stråler 1/250 av det mobilen stråler. (Foto: Jawbone)

Dersom du vil være føre var, er det første du bør gjøre å skaffe deg en håndfri. En trådløs håndfri kan være en god løsning. Mobilen stråler nemlig 250 ganger mer enn en vanlig Bluetooth-håndfri. Da får du mesteparten av strålingen bort fra hodet.

Les tester av Bluetooth-håndfrier

Vanlige hodesett med ledning kan også være en god løsning, men da bør du ha ledningen så rett som mulig slik at den ikke ligger som en ball i lomma. Ledningsrot fører nemlig til mye elektromagnetisk stråling, spesielt om ledningen er rullet pent rundt som en spiral. Også i dette tilfellet får du likevel mesteparten av strålingen bort fra hodet.

Det kan også være lurt å legge mobilen på bordet når du snakker i håndfri, da lengre avstand fra mobilen reduserer strålingen du utsetter deg for kraftig.

Redusert sædkvalitet

Du utsettes også for stråling om du har mobilen i lomma, men dette er bare minimalt i forhold til å snakke i telefonen. Oppvarming i dette området kan faktisk føre til redusert sædkvalitet hos menn, noe det flere ganger har vært fokus på i mediene, men ettersom oppvarmingen er så liten er den neppe betydelig.

Et varmt bad eller trange bukser gjør større skade. Nye sædceller vokser dessuten frem i løpet av tre nye måneder, så skaden er bare midlertidig.

Bekymrer du deg for akkurat dette, bør du også unngå å ha den bærbare PC-en din på fanget ettersom denne også varmer opp dine edlere deler langt mer enn mobilen gjør.

Les også: Mobilen kan gjøre deg ufruktbar

Ikke snakk i dårlig dekning

Mobilen stråler alltid bare så mye som den trenger å stråle for å få tilstrekkelig god kommunikasjon med basestasjonen.

Det betyr at den stråler mindre jo bedre dekning du har. I praksis betyr dette at telefonen din stråler mye når du snakker for eksempel innendørs, siden dekningen her er dårligere enn ute i det fri.

Dersom du skal snakke innendørs kan det også være lurt å deaktivere 3G-funksjonen hvis du har en 3G-telefon. 3G-signalene har nemlig vanskeligere for å gå gjennom vegger enn vanlige GSM-signaler, og dermed er dekningen innendørs dårligere og mobilen må stråle mer når du snakker i telefonen.

Kjøp rett mobil

Det er stor forskjell på hvor mye mobilene stråler i dag. Mobilstrålingen måles i SAR-verdi, som er en metode for å oppgi hvor mye av mobilens stråling som absorberes av 1 kg kroppsvev når mobilen ligger inntil hodet ditt og mobilen stråler for full maskin - altså under dårlig dekning.

EU har satt en grense for SAR-verdi på maksimalt 2 W/kg. Alle telefoner som skal selges i Europa må dermed ha en SAR-verdi som er under dette. Det svenske fagforbundet TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) anbefaler imidlertid at SAR-verdien ikke overstiger 0,8 W/kg.

Disse mobilene stråler minst og mest på markedet i dag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.