Gå til sidens hovedinnhold

Slik rigger du hjemmekino

Har du investert i ny TV og surround til jul?. Her får du råd og tips for å få mest mulig ut av hjemmekinoen din.

TEK.NO: Ikke alle rom - og heller ikke alle hjem - er like godt egnet til hjemmekino. Men med litt fantasi og oppfinnsomhet kan man allikevel få mye ut av utstyret. Den beste løsningen er selvfølgelig å ha et eget rom til fornøyelsene, men det er langt fra alle forunt å ha slike muligheter.

Les mer om romvalg her

Hjemmekino i stuen trenger ikke være vondt for øyet, og til de designbevisstes store fryd, blir forbrukerelektronikk stadig stiligere.

Når det gjelder valg av TV eller projektor, må du vurdere mulighetene i rommet. En kombinasjon av de to kan være den beste løsningen for mange. Skal du sitte langt unna skjermen er det ikke nødvendig med full HD, det holder lenge med en HD-klar skjerm.

Les mer om valg av TV eller projektor her

Surround

Surroundanlegg er et must for de som ønsker minneverdig filmopplevelser. Det er mange gode komplette løsninger man kan kjøpe, som inneholder høyttalere, receiver og DVD/Blu-ray-spiller.

Det man må passe på, er at receiveren har nok innganger og utganger til alt utstyret. Den bør i tillegg være kraftig nok til å kunne drive et sett med gode høyttalere.

Les mer om valg av surroundanlegg her

Home Theatre PC

Noe som virkelig kan gjøre en stor forskjell i opplevelsen av hjemmekinoen er en HTPC (Home Theatre PC). Med denne blir all mediebehandling mye enklere, og bruksområdet til kinoen blir mye større.

Plassering av høyttalere og møbler, samt hvordan man dekorerer rommet betyr mye for hvordan lyden oppleves. Man kan også bruke møbler til å gjøre kino-opplevelsen enda mer autentisk.

Les mer om plassering her

Det er lite som irriterer mer når man ser film enn støy. Med bråkete naboer og omgivelsesstøy som potensielle syndere, kan det være greit å vurdere litt polstring i rommet, eller bruke "riktige" møbler. Ved bruk av projektor er det viktig å stenge ut så mye lys som mulig.

Les mer om polstring her

Kabel

De fleste vil være fornøyd med kablene som følger med utstyret. Det kan derimot være noe å hente her også, og dersom man har kjøpt nytt utstyr med kun analoge medfølgende kabler, kan de digitale motpartene i mange tilfeller gi en kvalitetsforbedring.

Dette kan særlig måles med justerings-DVD-/Blu-ray-disker, som også kan sørge for riktig justering av bilde og lyd.

Les mer om kabler her

Les hele saken på Tek.no

Kilder: Your Home Movie Theater Blog, Channel 4, Techburgh, Home Theater Mag

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot