*Nettavisen* Nyheter.

Slik sikrer du hjemmet ditt mot innbrudd

VÆR PÅ VAKT: Administrerende direktør i Huseiernes landsforbund Peter Batta ber folk ta sine forhåndsregler før de drar på ferie. FOTO: MARTINE HOLEN

Sommeren er høysesong for innbruddstyver. Her er tipsene for hvordan du kan sikre deg mot tyveri i ferien.

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVARER: Politistasjonssjef Gro Smedsrud.

OSLO: I 2012 er innbruddsstatistikken på vei opp igjen, etter en liten nedgang i 2011.

Statistikken viser at det først og fremst er organiserte bander fra Romania, Litauen, Polen og Chile som utfordrer tryggheten til folk i Norge.

Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon anbefaler alle som reiser vekk på ferie til å alliere seg med naboer.

– Det beste man kan gjøre for å unngå innbrudd er å få det til å se ut som det er noen hjemme. Få naboen til å ta inn posten og sørg for at alle vinduer og dører er lukket og låst, sier Smedsrud.

Enkle grep

Huseiernes landsforbund oppfordrer nå huseiere til å ta forhåndsregler når de reiser på sommerferie.

– Det skal ikke mer til enn et par enkle grep for å sikre seg mot innbrudd. Det verste du kan gjøre er å annonsere på sosiale medier, telefonsvarer eller mail at du er bortreist, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

Han anbefaler personer som har hatt håndverkere på besøk den siste tiden, å være ekstra på vakt. Profesjonelle innbruddstyver utgir seg ofte for å være håndverkere for å få innsyn i boliger og kartlegge hvor verdisaker befinner seg, så de kan handle raskt ved et innbrudd.

Sjekk døren for merker

– Alle bør ha boligalarm, men det er ekstra viktig hvis du bor i usjenerte områder. Sjansen er seks ganger så stor for innbrudd hvis du ikke har alarm, sier Batta. Han oppfordrer også personer i blokk til å ta forhåndsregler.

– Mange føler seg trygge på at tyver ikke tørr å bryte seg inn i blokkleiligheter. Virkeligheten er at mange ikke reagerer hvis de ser noen bære ting ut av naboleiligheten fordi de ikke vet hvem som bor der, forteller Batta.

Det er også vanlig at innbruddstyver overvåker oppgangen og setter merker på dører der det ikke er folk hjemme.

– Hvis du ser at døren din er merket, fjern det og sjekk om andre dører i oppgangen også er merket. Dette kan være tegn på at blokken blir kartlagt for innbrudd, sier Batta.

10 råd mot innbrudd

1. Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post

Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du ”er på ferie frem til xx. dato”.

2. Lat som om du er hjemme

Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

3. Unngå full postkasse

Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

4. Viderekoble telefonen

Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

5. Fyll søppelkassen

En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

6. Fjern verdisaker

Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted (for eksempel på e-post).

7. Styr lys og lyd

En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

8. Montér doble dørlåser

Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Montér alarm

Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige - eller de bruker din eller naboens! Som medlem i Huseiernes Landsforbund får du rabatt på alarm fra Securitas Direct.

10. Alliér deg med naboen

Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

Kilde: Huseiernes Landsforbund

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.