Slik skal 22. juli markeres to år etter

To år etter terrorangrepet deltar blant annet statsminister Jens Stoltenberg på en stille markering ved Regjeringskvartalet.

To år etter terrorangrepet deltar blant annet statsminister Jens Stoltenberg på en stille markering ved Regjeringskvartalet. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

22. juli vil også i år markeres i Regjeringskvartalet og med minnegudstjeneste i domkirken.

SENTRUM: To år etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya blir det en stille markering i Oslo, hvor blant annet statsminister Jens Stoltenberg deltar.

Klokka 10 blir det – som i fjor – en minnemarkering i Regjeringskvartalet, på Johan Nygaardsvolds plass (området mellom høyblokka og Akersgata).

Her holder Jens Stoltenberg tale og legger ned krans. Arrangementet er åpent for publikum.

Klokka 12 blir det minnegudstjeneste i Oslo domkrike, der også statsministeren vil delta.

Senere på dagen, klokka 14, blir det også en egen minnemarkering for AUF, på Thorbjørn-kaia på landsida av Utøya.

En time etter blir det minnemarkering på Utøya.

På kvelden blir det så en håpsgudstjeneste i Oslo Domkirke, ledet av prest Per Arne Dahl.

– Vi ønsker å minnes dem som er gått bort, og å holde håpet oppe. Vi vil minnes de drepte den 22. juli, og plante og holde håpet levende, både om en bedre verden, men også for den enkelte. For uansett fortid, fortjener mennesket fremtid og håp. For uten håp er vi ferdige, sier Dahl til NTB.

Åpen markering

På minnemarkeringen i Regjeringskvartalet vil leder for støttegruppen for dem som ble rammet av bomben, John Hestnes, åpne arrangementet, før statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holder tale og legger ned krans.

Deretter blir det ett minutts stillhet, før trompetist Arne Hiorth spiller «Mitt lille land», av Ole Paus.

Kirke- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) vil delta i markeringen.

Arrangementet er åpent for publikum, og de som kommer er også invitert til kaffe, te og en matbit i kantina på R6 i regjeringskvartalet etter seremonien.

– Sinne og mot gir håp

Musiker Anne Grete Preus skal spille under minnegudstjenesten i domkirken mandag formiddag. Kronprinsparet, statsminister Jens Stoltenberg og Rigmor Aasrud, Grete Faremo og Espen Barth Eide er blant dem som er til stede.

Fungerende biskop i Oslo, Anne-May Grasaas, skal lede gudstjenesten, og biskop Helga Byfuglien skal preke.

Per Arne Dahl skal preke under håpsmessen mandag kveld, og vil snakke om betydningen av sinne og mot som kilder til håp.

– Sinne er en undervurdert kraft, som en reaksjon mot ondskap og som en måte å begrense det ondes virkninger på, og som kilde til å frigjøre energi. Og mot handler om å orke å reise seg, om å søke hjelp hos andre for å kunne reise seg, og å stå sammen innenfor de oppgaver som fremtiden krever av oss som folk og nasjon, sier Dahl.

Flere av arrangementene blir overført på nett-tv, melder Statsministerens kontor.

LES OM ETTÅRSMARKERINGEN FOR 22. JULI HER:

KOMMENTAR: «Husker du vi pleide å spise lunsj der borte?»

BILDESERIE: Regjeringskvartalet ett år etter

Jens Stoltenberg: – I dag skal vi minne hverandre om at kjærligheten er evig

Fabian Stang: – Oslo vil aldri bli det samme igjen

SAMLESIDE: TERRORANGREPET 22. JULI

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.