Slik skal de knuse rusbruken blant de yngste

Kristine Berbom (f.v.), Ingvild S. Haugen og Tonje Tovik i Bydel Ullern er glad for at det nå tas grep for å hindre at unge i Oslo vest drikker alkohol.

Kristine Berbom (f.v.), Ingvild S. Haugen og Tonje Tovik i Bydel Ullern er glad for at det nå tas grep for å hindre at unge i Oslo vest drikker alkohol. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Dette er tegn foreldre bør se etter hos sine barn.

19.12.14 09:35

ULLERN: Et team på 15 personer skal hindre tidlig rusbruk blant unge i Bydel Ullern.

- Vi vet at polet på CC Vest er det polet i Oslo som selger mest, og vi vet at det drikkes mer blant folk med høy utdanning. Dette er mennesker som bor i vår bydel, sier Kristine Berbom, som er fagkoordinator i barnevernet i Bydel Ullern.

Sammen med 14 andre kollegaer fra blant annet barnehager, helsestasjon, skole og barnevern deltar hun nå i et prosjekt i bydelen rundt unge og rusbruk.

Hensikten er å avdekke barn og unge som er i risikogrupper, enten ved at de selv drikker for mye, eller ved at foreldre drikker, slik at det påvirker barna.

- Vi vet at barns forhold til alkohol setter seg allerede når de går i tredjeklasse. Derfor ønsker vi å starte så tidlig som mulig, sier Berbom.

Les også: 600 Oslo-ungdom får akutt alkohjelp hvert år

Naturlig å drikke fra ung alder
dittOslo.no har de siste ukene hatt fokus på rusbruk blant unge i Oslo vest. Både politiet, alkovettorganisasjonen AV-og-TIL, og unge selv bekrefter at det drikkes langt mer blant unge på vestkanten, en østkanten.

Katarina Eisenstein (16) forteller at det var vanlig å drikke alkohol fra svært ung alder på Uranienborg. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

- Jeg gikk på Uranienborg, og der var det noen som begynte å drikke helt ned i 7. klasse. Det var derfor ganske naturlig at man drakk på eller etter juleballet, og en del hadde gjemt sprit og slikt på forhånd i skogen, sa Katarina Eisenstein (16) til dittOslo.no.

Hennes erfaringer bekreftes av politiet.

- Det er frustrerende at det blir drukket så mye alkohol blant så unge som ungdomsskoleelevene jo er. Juleballene skal være alkoholfrie arrangementer, men det vi ser er at mange foreldre hjelper til med å bestille limousiner etter skoleballet, og at det da arrangeres nachspiel, sier politispesialist på rus ved Majorstuen politistasjon, Mette Rooth.

I en undersøkelse gjort av Ipsos-MMI viser også tall at bare 24 prosent av foreldre snakker med barna sine om alkohol og regler rundt dette.

Les også: - Det er vanlig å gjemme sprit i skogen

Barn kan bli redde når foreldre drikker
Men nå tar Bydel Ullern grep, og samler ansatte som jobber med barn og unge, for å øke kunnskapen og bevisstheten rundt unges rusbruk.

Barnehageansatte skal blant annet skoleres i å se etter tegn som kan tyde på at barn føler seg utrygge, for eksempel som følge av foreldres rusbruk. I tillegg planlegges det opplegg for foreldre og barn i tredjeklasse, for å informere om hvordan foreldres alkoholbruk påvirker barna.

- Vi vet at i en søskenflokk, så kan barn reagere veldig ulikt. Noen synes det er gøy at mamma og pappa blir litt fnisete når de drikker alkohol, mens andre kan bli redde, sier Berbom.

Les også: Oslo vest-elever får egen «vorspieltrikk» til juleballet

Alkoholbruk blant foreldregenerasjonen øker
Forskning viser at foreldres alkoholbruk går i arv. Det betyr at dersom foreldre drikker mye, er det større sannsynlighet for at barna også vil drikke mye.

Bydelen jobber derfor mot foreldrene, for å gi dem informasjon rundt både egen rusbruk, og barnas.

- Ja, det drikkes mye blant unge på vestkanten, men vi vet at også dette tallet går ned. Det som er bekymringsfullt er at det øker blant voksne, og det er det mye mindre fokus på, sier Berbom.

Hun påpeker at også Ungdomsrådet er opptatt av at foreldrene skal være rollemodeller og støttespillere for de unge.

- Foreldre er så flinke til å følge opp aktiviteter når barna er små, men når de kommer i tenårene så tenker nok mange at de unge klarer seg selv. Det er lett å tenkte at når tenåringen i større grad får sin stemme, så er de selvstendige og voksne, men tenåringer er ikke ferdig utlært, sier Berbom.

Les også: Kjøpmann Mehmet gir bort hele juleoverskuddet

- Ingen vil at barna skal drikke seg fulle
Hun får støtte fra SaLTo-koordinator i Bydel Ullern, Tonje Tovik, som råder foreldre til å ikke slippe barna, selv om de blir eldre.

- Dersom barnet ditt sier at «jeg skal sove over hos den og den», så sjekk det opp med foreldrene, sier hun.

Ingvild Steinsbø Haugen, assisterende styrer og fagleder i Bydel Ullern, mener mange foreldre ønsker å være til stede for barna sine, men at de mangler kunnskap om hvordan.

- Min opplevelse er at foreldre vil ha råd om dette. Det er jo ingen som vil at barna skal drikke seg fulle og skade seg. Men mange vet nok ikke helt hvordan de skal ta tak i det. Derfor ønsker vi å skape en arena her i bydelen hvor det er naturlig å snakke om rusbruk, allerede fra ung alder. Det handler om å ufarligjøre temaet, og fjerne tabuer, sier hun.

Foreldre kan få anonyme tips
Allerede nå har bydelen en åpen linje gjennom Familiens Hus (telefon 23463330/ 909 96 357), der foreldre kan ringe å få råd om utfordringer som angår barna. Noen vil da bli ført videre i hjelpeapparatet, mens andre kan få enkle råd til hvordan man skal snakke med barna sine.

Samtalene her blir ikke journalført, og de som ringer inn kan være anonyme.

- Vi må rett og slett få ned terskelen for å snakke om disse tingene. Vi er jo her, og vil gjerne snakke om dette. Vi sitter også på mye informasjon, sier Tonje Tovik, SaLTo-koordinator i Bydel Ullern.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.