*Nettavisen* Nyheter.

Slik skal Oslos åpne rusmiljøer fjernes

ÅPNET: Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) åpnet det nye Mottakssenteret mandag. Dette er et viktig ledd i å fjerne de åpne rusmiljøene i Oslo.

ÅPNET: Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) åpnet det nye Mottakssenteret mandag. Dette er et viktig ledd i å fjerne de åpne rusmiljøene i Oslo. Foto: Foto: Camilla Svendsen

17 nye akutt-sengeplasser er klare for rusavhengige i Oslo. Oslo kommune øker tilbudet til byens rusavhengige, for å fjerne de åpne rusmiljøene.

Klikk på bildet for å forstørre.

«PLATA»: Oslos tyngste åpne rusmiljø er konsentrert i området rundt «Plata» ved Oslo S. Dette vil byrådet fjerne. Foto: ARKIVFOTO

SENTRUM: – Da vi jobbet med planleggingen kom dette bygget ut for salg. Veldig beleilig, sa sosialbyråd Anniken Haugli (H) da hun klippet snoren foran inngangen til kommunens Prindsen Mottaksenter.

LES OGSÅ: – Rusmiljøet i Oslo er blitt mer råttent

En gledens dag

– Dette er en gledens dag, for her skal det være gode og viktige tjenester. Jeg tror det vil bli et fantastisk sted for et spennende fagmiljø, kommenterte hun.

Mottakssenteret er et ledd i å fjerne de åpne rusmiljøene i Oslo. I flere år har dette vært en prioritert oppgave for Oslo-politiet, og senest i forrige uke fortalte Sentrum politistasjon at dette fortsatt er et hovedfokus.

Savner «Plata»

Rusmiljøene selv har reagert kraftig, og etterlyst et økt fokus på helsetilbud og oppholdssteder.

– Jeg savner «Plata». Jeg trenger et trygt sted og være, og så må det være et opplegg rundt, sa en av Oslos tunge rusavhengige, da dittOslo var på rundttur i miljøet sist sommer.

Oslo kommune har i lang tid lovet at fjerning av rusmiljøet, også skal etterfølges av flere tilbud til rusavhengige.

Flytter sprøyterommet

Mottakssenteret, som åpnet mandag har 17 sengeplasser for akuttovernatting. Et team som jobber med kartlegging, oppfølging og videreformidling vil ha basesn sin her. I tillegg vil det være smittevernarbeid og utdeling av sprøyter. Sprøyterommet skal flyttes over, feltpleie, med sykepleier og lege, og et ambulerende team vil også være til stede.

– Senteret vil ha døgnbemanning, men åpningstidene er ikke fastsatt enda, sier daglig leder, Joachim Hauge.

Målsettingene med det så kalte sentrumsarbeidet til kommunen er blant annet å hjelpe flere personer som har tilknytning til de åpne rusmiljøene i Oslo sentrum og å redusere rekrutteringen til dette miljøet fra hele landet.

– Åpningen av mottakssenteret er sentralt i dette arbeidet, sier byråd Anniken Hauglie.

MER OM OSLOS RUSMILJØ:

«Vi kan dessverre konstatere at politiet har mislykkes»

Arild Knutsen vil ha «Christiania» i Oslo

«Do you want hasj? What do you want?»

Kåre Stølen avviser kritikk rundt åpne rusmiljøer

Politiveteran vil avkriminalisere narkotika

Kåre Stølen hardt ut mot narkoselgere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.