RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik smører du skiene dine


Første regel for godt skihold er å fjerne gammel smøring.
Første regel for godt skihold er å fjerne gammel smøring. Foto: Alle foto: Fredrik Varfjell, Scanpix
Det er ikke store forskjellen på smøreproduktene som selges til menigmann og det som finnes under skiene til Petter Northug og Marit Bjørgen. Med riktig smøreteknikk på skiene kommer du også raskere fram i løypa.

I auditorium A på Idrettshøgskolen i Oslo gjøres det klart til foredrag. Videokamera og projektor er viktige verktøy når smørekunst skal læres bort. Teori kan alle lese. Poenget her er å se hvordan det gjøres.

God grunnjobb

Henrik Johnsen, racingansvarlig i Swix Norge, er kveldens foredragsholder. Det viktigste rådet han kan gi, er å behandle ski godt allerede fra starten av.

– Det er ca. 120 påmeldte i kveld. I og med at dette er et racingkurs, kan vi regne med at folk kan en del fra før. Det viktigste rådet jeg kan gi, er å bruke god tid, samt gjøre en god grunnjobb når skiene er helt nye. Preparerer du da jevnlig utover sesongen, har du gode ski.
Marginkampen

Det er ikke store forskjellen på smøreproduktene som selges til menigmann og det som finnes under skiene til Petter Northug og Marit Bjørgen.

– Veldig ofte bruker vi de samme produktene som finnes i butikkene. Generelt ligger vi kanskje én sesong foran, sier smøresjef for det norske skilandslaget, Knut Nystad.

Utstyret intakt

Han poengterer at skismøring i verdenscupen likevel er mer enn å legge på Blå Extra.

– I toppidrett er marginene små, derfor er smøringen viktig. Skien i seg selv er det viktigste verktøyet på vei til et godt smøreresultat, både når det gjelder glid og feste. God smøring kan gjøre en dårlig ski litt bedre, men den blir aldri optimal.

De fleste mosjonister vil få mer ut av å fokusere på bedre trening fremfor riktigere smøring. Men det er selvsagt morsommere å gå på ski når utstyret er i orden. Nystad mener at utviklingen av produkter som er enkle å bruke, er den største forbedringen innen skismøring.

– I dag kan man få et relativt godt resultat med å bruke flytende glidere, samt feste du sprayer på, sier Knut Nystad.

Gjør det enkelt

Folk som jobber med ski merker at fokuset på konkurranser har økt blant amatørene. Naturopplevelser og familiehygge har kommet i skyggen av prestasjoner og renn.

– Det er in å være aktiv og trene. Dette vises på oppslutningen om konkurranser og på interessen for utstyr. Folk kjøper seg gjerne et par ski til 6000 kroner, men ser ikke helt verdien av å investere i et godt smørejern med tykk bunn, sier Henrik Johnsen.

Når man smører ski, bør man gjøre det riktig, men samtidig så enkelt som mulig, mener Johnsen.

– Et grunnleggende råd er å holde seg til få produkter og bli kjent med disse. En vanlig feil mange gjør, er å bli for detaljfokusert. Jeg har sett folk være opphengt i toppingen i glisonen uten å tenke på ordentlig grunning.

Var fars greie

Blant kursdeltakerne på Johnsens kurs varierer kunnskapen om smøring. Annette Raabe var aktiv utøver fra hun var 8 til hun ble 17, og går enda konkurranser som Birkebeinerrennet. På dette kurset er Annette en av svært få jenter.

– Det er viktig å holde seg oppdatert, selv om det er til hobbybruk. Det har skjedd mye siden jeg var aktiv, så jeg ønsker å lære om nye produkter. At det er få jenter her, tror jeg skyldes at det å smøre ski, det er liksom fars greie, akkurat som grilling.

En annen kursdeltaker, Terje Øimoen, ble sterkt oppfordret av nettopp sønnen til å delta.

– Jeg har gått flere turer i år med klister fra forrige sesong. Når jeg må tråkke med skiene, eller de er bakglatte, så er det bare ekstra trening for meg. Men sønnen min mente at jeg måtte lære, så jeg tar kurset for ham.

Klisteroppvåkningen

Auditorium A begynner å fylles. Smørebenkene er satt opp. Varmejern, glidere og børster ligger klar. Allikevel har ikke Henrik Johnsen tro på at noen vil få den store oppvåkningen i kveld – kanskje bortsett fra når det gjelder klister.

– Folk kan som regel det grunnleggende, men klister er det mange som vegrer seg for å legge på. Fordelen med kurs som dette er at man får sett hvor enkelt man kan gjøre det, sier Johnsen.

På kurset blir smøreteorien levende på storskjerm. De over hundre fremmøtte får i praksis se hvor tynt et vokslag skal være, hvordan ski skal børstes, og hvordan smørejernet brukes mest effektivt.

Henrik Johnsen oppfordrer folk til å prøve selv, gjerne med et smørekurs i bagasjen hvis man er usikker.

– Å smøre ski er en ferdighet som alle andre ferdigheter. Du lærer av prøving og feiling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere