Slik sparer du plass

KEA kaller møbler med flere funksjoner for multitaskere. Her ved interiørdesigner Trude Pleym.

KEA kaller møbler med flere funksjoner for multitaskere. Her ved interiørdesigner Trude Pleym. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Interiørdesigner Trude Pleym har oppskriften på en optimal plassutnyttelse i rommet.

Det brede armlenet til sovesofaen Kivik har plass til både sengetøy inni og en person oppå. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Benken Rago fra Bohus kan du både sitte på og gjemme rotet ditt i. Foto: Foto: Bohus

Vika Veine fra IKEA har lommer og papirholdere på innsiden av lokket for å holde bordet ryddig. Foto: Foto: Ikea

Møbler som kan foldes sammen eller slås opp sparer gulvplass, som denne ekstra sitteplassen fra DesignTorget. Foto: Foto: DesignTorget

Dette bordet fra Designtorget gir deg gode muligheter for å bære med deg både frokosten og morgenavisen. Foto: Foto: DesignTorget

SOGN: – Vi kaller dem multitaskers, møbler som har flere funksjoner, sier interiørdesigneren i IKEA.

LES OGSÅ: Da Ikea inntok Sogn Hageby

Utnyttelse

Da den nye IKEA-katalogen ble lansert 10. august, var det ikke overraskende med fokus på smarte løsninger som skal gi mer gulvplass å boltre seg på.

– Er det noe man aldri kan få nok av, så er det plass. Alle centimeterne du mister, om det så er under senga eller over skapet, er dårlig utnyttelse av rommet, mener Pleym.

For å understreke sitt poeng har IKEA i år lånt tre kolonihagehus i Sogn hagekoloni i Oslo, hver på kun 25 kvadratmeter, og innredet dem med årets nyheter for å vise effektiv plassutnyttelse i praksis.

Veggplass

Blant årets IKEA-nyheter trekker Pleym blant annet fram sofaen Kivik, som kommer i en sovesofaversjon der de brede armlenene både har plass til sengetøyet, og kan brukes som ekstra sitteplass om man har mange gjester.

Et annet eksempel er serien Brimnes, som består av seng med skuffer under, og hodegavl som fungerer som kombinert nattbord og hylleplass.

– Folk bør bli bevisst alle kvadratmeterne i hjemmet som er ubenyttet, sier Pleym.

Klappstoler

– Det gjelder å utnytte ikke bare gulvarealet, men også veggene, helt opp til taket. Sørg for at skap er tilpasset så du bruker plassen helt opp, og monter hyller over vinduene. Stoler trenger slett ikke ta opp gulvplass hele tiden, men klapp dem sammen og heng dem på veggen, anbefaler hun.

Og er dermed inne på et annet av IKEAs satsingsområder, nemlig collapsibles.

– Collapsibles er møbler som kan stables, klappes sammen og foldes etter behov, slik at de ikke tar opp unødvendig mye plass, forklarer Pleym.

Sitt og sov godt

IKEA er ikke de eneste som satser på plassbesparende løsninger. Særlig sovesofaen en gjenganger hos norske møbelkjeder.

– Det går mye i sovesofaer ja. Den mest populære varianten for tiden er å velge en 3-seter med sjeselongdel, som kan gjøres om til dobbeltseng, og som har ekstra oppbevaringsplass i sjeselongdelen, forteller kategoriansvarlig hos Skeidar, Terje Gulbrandsen.

Foruten sovesofaer, har Skeidar blant annet stuebord med oppbevaringsmuligheter, og stuebord med en plate som man kan slå opp og plassere PC-en på.

Størrelse

Pleym tror vi stadig vil ha behov for nye løsninger for å få plass til alt.

– Folk eier stadig flere ting, mens størrelsen på nye leiligheter har blitt mindre, sier hun.

Så spørs det om lure oppbevaringsløsninger er nok for å holde hjemmet ryddig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.