*Nettavisen* Nyheter.

Slik tar du bedre bilder

FOTOGRAFERING: Stå støtt, hold kameraet støtt, og pass på at du ikke beveger deg igjen før etter at bildet er tatt. Tenk deg at du skyter med gevær fra en båt.

Er du misfornøyd med bildene dine? Her er ti enkle grep for bedre bilder.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIPS: Skal du ta gode bilder gjelder stort sett samme regler for kompaktkamera som for speilrefleks.

AKAM.NO: Her er en liste med tips for deg som ble bitt av fotobasillen for ikke så veldig lenge siden.

Det kanskje viktigste tipset er dette: Se på bilder!

Gode bilder i bøker, blader og på nett inspirerer til å finne nye måter å gjøre ting på, og kan gi deg idéer til bilder du ønsker å ta. Tankene kommer inn i bildemodus, og hjernen trenes til å tenke bilder.

Er du nybegynner? Sjekk denne guiden

Tips nr 1: Hold kameraet riktig

Tenk deg at du skyter med gevær fra en båt og stillingen du da har. Stå støtt, hold kameraet støtt, og pass på at du ikke beveger deg igjen før etter at bildet er tatt.

Typisk feil: Feil måte å holde et kompaktkamera på er typisk med en hånd på hver side, albuene pekende utover, lut i ryggen og med samlede ben.

GUIDE: Stå stille!

Tips nr 2: Visualisér

Tenk på hvordan du ønsker bildet skal være, og ikke hvordan du tror det blir når du trykker på knappen. Forsøk å løsrive deg fra tanken om at det ferdige bildet har noe med virkeligheten å gjøre. Du kan gjøre mye for å få bildet slik du ønsker det skal være

Tips nr 3: Se før du skyter

Sjekk hva som faktisk er i bilderuten, også rundt hovedmotivet, før du tar bildet. Da slipper du bilder med lyktestolper eller trær som stikker ut av din kjæres hode.

Tips nr 4: Vent og se

Vær tålmodig. Forsøk å se for deg hva som kan gjøre bildet enda bedre enn du først så for deg, og vent på det spesielle lyset, skyen, skyggen eller personen.

GUIDE: Når du skal fotografere på ferie

Tips nr 5: Vurdér lyset

Mange tror portrettene deres blir best i skarpt sollys, men dette er nesten aldri tilfelle. Det harde lyset fra solen skaper stygge skygger i motivets ansikt, og resultatet blir ikke bra. Det bløte lyset på en overskyet dag er mye bedre til portretter!

Øvelse gjør mester: Øv deg ved å fotografere et fast motiv i nærheten ved forskjellige lysforhold. Forsøk å formidle ulike sinnstemninger kun ved å endre på lyset i bildene.

GUIDE: 7 måter å bruke lys på

Tips nr 6: Flytt deg

Tenk tredimensjonalt og ikke sett deg fast i øyehøyde rett foran motivet. Varier høyde, vinkel, utsnitt og avstand og prøv å tenke nytt. Ofte er det bare et skritt til siden som skal til for å få et bedre bilde

Tips nr 7: Gå nærmere

Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid: "Dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nær nok".

Gå nærmere og fyll ruten med motive. Og husk: Den beste zoomen du har er i beina! Er du nær motivet vil det skape nærhet også mellom bildet og den som betrakter det. Kan du ikke gå nærmere motivet, så bruk zoomen.

GUIDE: Slik bruker du et speilreflekskamera

Tips nr 8: Komposisjon og budskap

Et midtstilt motiv vil ofte signalisere ro, stillhet og uforanderlighet, mens et motiv som er litt forskjøvet fra sentrum av bildet vil signalisere andre ting, som dynamikk, endring, bevegelse, og så videre. En tommelfingerregel er å dele bildet inn i tre ganger tre ruter og så komponere bildet slik at hovedmotivet legges på en av linjene eller der linjene krysser hverandre.

Kort sagt: Lær deg god komposisjon, og når det passer å bryte reglene.

Tips nr 9: Linjer og mønstre

Øyet elsker mønstre og gjentagelser, men det blir lett kjedelig med mindre det er noe som bryter mønsteret. En gul blomst i et hav av røde, en soldat som snur seg mens alle andre står i givakt, fotspor i en sanddyne, hva som helst, men hold øynene åpne for mønstre - og bryt dem!

Mennesker søker naturlig etter mønstre. Benytt deg av det og utnytt motiver med mønstre, linjer og kurver. Men vær bevisst på hvordan du bruker dem.

GUIDE: Slik fanger du øyeblikket

Tips nr 10: Ta mange bilder

Skyt løs! Det koster deg lite å ta for mange bilder, men tar du ikke akkurat "det" bildet vil du angre på det senere. Prøv også flere vinkler og andre utsnitt. Situasjonen kommer aldri igjen - utnytt den til det fulle.

Du finner en mer omfattende versjon av artikkelen på Akam.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.