RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NÆR NATUREN: Bård Løken på jobb. På denne myra finnes det mange fotomuligheter, akkurat nå er et lite edderkoppnett i fokus.
NÆR NATUREN: Bård Løken på jobb. På denne myra finnes det mange fotomuligheter, akkurat nå er et lite edderkoppnett i fokus.

Slik tar du gode naturbilder

Det er tid for fotojakt året rundt. Naturfotograf Bård Løken forteller hvordan du skyter blink.

Myrer er sterkt undervurdert som fotomotiver. Her er det artsrikdom og fine, varierte farger, sier Bård Løken, som har levd av sine fantastiske naturbilder i rundt tjue år.

Jeg synes ikke man skal være for opphengt i "det gylne snitt" (tradisjonell regel om at hovedmotivet bør ligge én tredels vei fra bildets kanter, red.anm.), sier Bård Løken, som er mer fokusert på forgrunn og bakgrunn.

Bevisst bruk av forgrunn og bakgrunn gir et bilde med stor dybdeopplevelse.

Les også: Årets naturfotografer kåres

Øker opplevelsen

Fargebruk øker opplevelsen. For eksempel kan varm sol trekke steiner i forgrunnen nærmere oss, mens iskald blåfarge på landskapet i bakgrunnen trekker det unna.

Et annet godt råd er å la horisontale linjer skape ro, eller bruke vertikale linjer, som trestammer, for å skape spenning, sier Løken, som selv riktignok jobber mer intuitivt enn analytisk med komposisjonen.

Det er først i ettertid, når jeg prøver å finne ut hvorfor et bilde fungerer, at jeg gjør slike vurderinger.

Les også: Finn den perfekte bakgrunn for fotografering

Fototips i naturen

* Kvelds- og morgenlys er skulpturerende og varmt. Hardt formiddaglys kan gi for sterke kontraster.

* Ruskevær, regn, fuktighet og tåke er spennende fotovær. Sol i kombinasjon med "dårlig" vær er ofte fint.

* Komplementærfarger (motsatte farger på fargesirkelen) skaper intensitet i bildet, mens farger som ligger nær hverandre, gir mer ro.

* Linjer og former som gjentar seg, kan gi god sammenheng i bildet.

* Det er lurt å ta tre eksponeringer med ulik lukkerhastiget (undereksponert/middels eksponert/overeksponert).

Personlige motiver

Det kan være vanskelig å finne selve motivet. Stedet er valgt, landemerkene utpeker seg med klisjéfylt storhet, men hvor er bildet som bare er ditt?

Bård Løken anbefaler at man unngår postkortmotivene, og i stedet fordyper seg i sin egen opplevelse.

Hvis du kjenner etter, kan du få en opplevelse av at akkurat dette er motivet. Nøkkelen til et godt bilde er å formidle denne egne opplevelsen. Jo mer trent man er med kamera, desto lettere blir det.

Når det personlige motivet er valgt, skal man resolutt skjære vekk alt som ikke hører med, og gå litt nærmere enn man hadde tenkt.

De fleste har for stor avstand til motivet, mener den erfarne landskapsfotografen.

Sine beste bilder tar han ikke for at folk skal kunne kjenne igjen berømte naturattraksjoner. Fargene i en steinflate kan være mer en nok, synes han.

Mens andre turgåere streber etter å komme opp på fjelltopper, stopper Bård Løken hvor som helst på veien der fargene, formene og lyset kan bli til et bilde.

Les også: Stå stille!

Godt kledd

Det er også mange håndfaste, praktiske grep som er nyttige på veien til et godt naturbilde. For det første er klærne nesten like viktige som kameraet.

Blir man kald og våt, forsvinner gleden. Jeg bestreber meg på å være en glad fotograf. Kunnskap om riktig bekledning ligger til grunn for en fin tur. Dessuten er det ofte fuktig ruskevær som gir best bilder, sier han.

Selve kameraet må også være med, men Løken er ingen tilhenger av utstyrshysteri.

Tar du med to kamerahus og mange objektiver, kan alle valgene stresse deg når du skal begynne å fotografere. Gjør det enkelt. Et vanlig speilreflekskamera med ett objektiv kan ofte være nok for å ta veldig gode bilder.

Les også: Slettet bildene ved et uhell? Slik redder du dem

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere