Gå til sidens hovedinnhold

Slik tar du perfekte påskebilder

Påskefjellet byr på tøffe utfordringer for fotografen, men fortvil ikke; vi har tipsene.

AKAM.NO: Kameraer er ikke like intelligente som oss. Og ikke minst, de lar seg lett lure, spesielt av snø.

Kort fortalt så reflekterer snøen mer lys enn kameraet normalt forventer av omgivelsene, derfor lures kameraet til å tro at det er lysere ute enn det faktisk er og bildene ender opp mørke, altså undereksponerte.

Les vår guide: Fotografering på påskefjellet

Husk at mange digitalkameraer har i dag egne motivprogrammer for snø, så hvis du ikke er 100 prosent komfortabel med ord som EV-trinn er dette en snarvei som kan spare deg for litt hodebry. Da vet kameraet at det skal fotografere noe som reflekterer mer lys enn normalt, og eksponerer deretter.

Hvor hvitt er hvitt

Lys er ikke bare lys. Du har kanskje lagt merke til at snøen har en tendens til å se blå ut på bildene dine? Hvorfor skjer det?

Tenk deg en flamme på et stearinlys. Ved veken, hvor flammen er varmest, vil den være blå, mens den kaldere delen av flammen lenger opp, er rødoransje. Det samme prinsippet gjelder for lys også, vi sier at lys har temperatur, målt i Kelvin.

Dagslys har en høy temperatur, og er derfor egentlig blålig, mens du innendørs har en lavere lystemperatur, som da er gulaktig. Hvit er egentlig ingen farge, men øyet oppfatter det som hvitt fordi det reflekterer alt lys, på lik linje som vi oppfatter sort som sort fordi det absorberer alt lys.

Guide: Stå stille!

Det lyset som reflekteres av den hvite snøen, må kameraet bruke noe vi kaller hvitbalanse for å få til å se hvitt ut på bildene. Kameraet er avhengig av å måle hvor mye lys som er i motivet for å vite om det skal kompensere for blålig lys eller gulaktig lys, og her er det snøen som kan lure kameraet igjen, ved å reflektere mer lys enn kameraet forventer.

Igjen er løsningen å bruke kameraets motivprogram for snø. Da forventer kameraet mer reflektert lys, og justerer hvitbalansen etter dette, på lik linje som dine fantastiske øyne gjør det automatisk.

Les også: Fototips til grønne ferieknipsere

Hvem er hvem?

Et annet kjent problem er skyggefulle ansikter: Knallsol, dypblå himmel og gnistrende snø, men hvem er det som befinner seg på bildet? Ansikter blir dynket i skygge, og det fine smilet er ugjenkjennelig et sted i det sorte.

Guide: Fotografering under vann

Den enkleste løsningen er å unngå motlys: Still deg med sola i ryggen og motivet foran deg. Dette vil vanligvis løse de verste skyggeproblemene, men vær obs på at du kan få skarpe overganger mellom lys og skygge i ansiktene du fotograferer hvis det er veldig sterkt sollys ute. Da er det kun én ting som hjelper blits!

Det høres i grunn ganske ulogisk ut å bruke blitsen i knallsol, men det er akkurat det du bør gjøre. Blitsen vil lyse opp skyggepartiene og mykne opp de harde kontrastene mellom lyst og mørkt. Den vil også kunne hjelpe deg få frem motivet hvis du må fotografere i motlys eller sidelys.

På de fleste digitalkameraer kan du tvinge kameraet til å bruke blitsen ved å trykke på blitsknappen til du får en melding om alltid blits (se etter en knapp med bilde av et lyn).

Vil du vite mer om fotograferig til fjells i påsken? Les mer på akam.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot