RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik trives orkideer


Orkideer blomstrer med en syklus på mellom tre og åtte måneder, ifølge lederen i Oslo og omegn orkidéforening, Margrethe Geicke.
Orkideer blomstrer med en syklus på mellom tre og åtte måneder, ifølge lederen i Oslo og omegn orkidéforening, Margrethe Geicke. Foto: Alle foto Morten Holm, Scanpix
De står i flor lenge og jevnlig. Du må bare stelle dem rett.

– Søramerikanerne liker regnvann best. Så da får de det, sier Margrethe Geicke omsorgsfullt.

Hekta på flora

Lokallagslederen i Norsk Orkidéforening senker røttene til en Cattleya-orkidé fra Costa Rica-traktene forsiktig ned i en bøtte nylig oppsamlet ruskevær. Den eviggrønne planten trekker godt til seg av fukt og næring fra regndietten, før matmor setter henne pent tilbake i rekken av likesinnede.

– Du vet, man blir jo litt hekta, sier Geicke, og kikker seg blidt rundt i den smekkfulle vinterhagen, mens hun innrømmer:

– Det er to tall jeg ikke vil tenke på her i verden. Det er hvor mye penger jeg har brukt på vinterhagen, og hvor mange orkideer jeg har!

Populære i stua

Hos Margrethe Geicke strutter sikkert et hundretall orkideer. I naturen finnes det imidlertid drøyt 20.000 arter, samt over 100.000 kunstige krysninger – eller hybrider.

– Mange orkideer, både arter og krysninger, dyrkes dessuten som prydplanter. Orkidéslekter som Cattleya, Vanda og Phalaenopsis er populære stueplanter, sier Geicke, som selv holder en knapp på Vanda.

– Den er så vakker! Men Phalaenopsis er også flott. Og det er den du vanligvis finner i blomsterbutikken, påpeker hun.

Regelmessig syklus

Phalaenopsis er en sørøstasiatisk orkidéslekt som lever godt i norske stuevinduer. Phalaenopsis trenger varme og lys – dog helst ikke direkte sol, og vann om lag en gang i uka. Får den såpass stell, vil den blomstre jevnlig.

– Orkideer har sin egen syklus. Noen blomstrer bare én gang i året, mens andre står i flor hvert halvår. Og for all del – ikke kast dem når de er blomstret av, sier Margrethe Geicke forferdet, og lover:

– De kommer igjen! Og når orkideene først blomstrer, står de gjerne i flor i én til to måneder av gangen.

Klipp og knopp

Når siste blomst omsider har gjort jobben sin, og planten står igjen med nakne grønne antenner, kan du klippe vekk den øverste delen av stengelen.

– Klipp omtrent der hvor den innerste blomsten satt. Da vil det vokse fram nye anlegg derfra, tipser Geicke.

– Og om stengelen visner, bør du klippe den ned til det siste tørre leddet. Skulle hele stengelen visne, kan du klippe du den helt ned til bladfestet. Da vil en ny stengel vokse fram og skyte nye knopper.

Luftige røtter

De fleste orkidétyper har en krans med eviggrønne blader der stengler vokser opp, og røttene vokser ned – eller alle veier. Mange orkidéarter er nemlig epifytter – det vil si at de er festet til andre levende planter uten å ta næring fra dem.

Orkideer får heller vann og næring gjennom hefterøtter og luftrøtter, og de bør derfor ikke stå i kompakt jord.

– Orkideer står best i grove barkbiter, og de bør pottes om cirka annenhvert år, tipser Britt Røvik hos Plantasjen Koteng Hagesenter.

– Og til dette bør du bruke egne barkblandinger spesielt egnet til orkideer, sier hun.

Gjødsling

Orkideer kan med hell gjødsles forsiktig, men skal vi tro Røvik, bør du heller ikke bruke vanlig blomstergjødsel.

– Vanlig gjødsel er for sterk for orkideer. Du må i tilfelle tynne den godt ut – til om lag halv dose. Vil du imidlertid være sikker på å gi plantene rett blanding, kan du heller bruke egen orkidégjødsel.

Hvor ofte orkideene trenger gjødsel, er avhengig av gjødseltypen, så her må du følge bruksanvisningen. Dessuten bør du gjødsle orkideene når de er litt fuktige.

– Ikke gi dem gjødsel når røttene er tørre, gjødsle dem heller når røttene er litt grønne, tipser Røvik.

– Da blomstrer orkideene fint og lenge – igjen og igjen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere