*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du en våt sommer

I 2009 ble det registrert vannskader til en samlet verdi av 2,8 milliarder. Enkle grep før ferieturen kan sikre at du hindrer dette. Foto: SINTEF Byggforsk

Sannsynligheten for å komme hjem til vannskade etter ferien er faktisk mye større enn for at det har vært innbrudd, melder SINTEF.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lars Erik Fiskum ved Vannskadekontoret. Foto: SINTEF Byggforsk

OSLO: I 2009 ble det registrert 69.533 vannskader til en kostnad av 2,8 milliarder kroner. Svært mange av disse vannskadene oppstod i juli, melder SINTEF i en pressemelding.

Gamle rør utsatt

– Boliger fra 1950-, 60- og 70-tallet har rør som begynner å bli modne for utskifting og er spesielt utsatt for brudd, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Mange av vannskadene som oppstår i ferien blir atskillig mer omfattende enn nødvendig, siden vannet gjerne får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Oftest skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Stenger du hovedstoppekrana før du drar, kommer du derimot garantert tilbake til et tørt hjem.

LES FLERE BOLIGSAKER PÅ dittOslo.no!

Rens sluket før du drar

Det er også en god investering å rense sluket før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Ellers kan det ha gått tett når du kommer hjem igjen. Grunnen er at sluk tilkoblet dusj eller dusjkabinett ofte ikke får tilstrekkelig vanntilførsel til å være selvrensende.

– Sluk som ikke renses jevnlig, fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er det stor sjanse for at denne materien stivner og tetter slukets utløp, sier Fiskum.

Kan bli dyrt

Første dusj etter ferien kan dermed medføre redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrengning i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart. For å være på den sikre siden bør sluket renses en gang i året. Det anbefales å bruke engangshansker.

Har du spørsmål om vannskader, ta kontakt med Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. På Vannskadekontorets hjemmeside kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader.

HVA BLE BOLIGEN SOLGT FOR? Sjekk Eiendomsbasen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.