*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du ulykkespåske

Påsken er høytid, også for alvorlige trafikkulykker. Det som skal bli starten på noen fredelige feriedager, preges ofte av stress – som kan bli fatal.

OSLO: Forsikringsselskapene sitter klare for å ta i mot skademeldinger. Påsken er høysesong for uhell i trafikken på grunn av den store utfarten. Det bekrefter også NAF, som hvert år opplever et hopp i antall utrykninger når den gule høytiden setter i gang.

166 alvorlige ulykker

Statistikk fra Statens vegvesen viser at det i årene 2004 til 2008 gjennomsnittlig skjedde 166 alvorlige trafikkulykker med fem drepte, 21 hardt skadde og 239 lettere skadde i løpet av påsken.

– Vi forbereder oss nå på stor pågang fra kunder som får problemer med bilen eller kommer ut for en ulykke i forbindelse med påsken. Påske betyr bilkø, og selv om folk faktisk er på vei til en avslappende ferie, er feriestarten gjerne forbundet med en god porsjon stress og dermed økt fare for skade, sier banksjef i Postbanken i Ullevålsveien, Britt Øvretvedt.

Hun forteller om meldinger om alt fra folk som fyller feil type drivstoff, låser seg ute og bulker. Når uhellet først er ute, er det viktig å ha varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig.

– Det er ikke uvanlig at varseltrekanten ligger under all bagasjen. Da er den ikke lett å få frem, sier Øvretvedt.

HER FÅR DU TIPSENE TIL EN TRYGG PÅSKEUTFART!

Tung last

Når bilen pakkes full av bagasje, er det viktig å tenke på at kjøreegenskapene forandres. Farten bør holdes nede, slik at du ikke mister veigrepet og kontroll over bilen. Husk å pakke den tyngste bagasjen nederst og inntil bakseteryggen. Ellers kan du risikere at tung last kastes framover og treffer bakseteryggen med voldsom kraft. Det har tidligere ført til dødsfall på norske veier.

– Har du barn i baksetet, skal du være ekstra oppmerksom på dette. Inne i bilen bør det ikke ligge løse gjenstander. Husk at selv små og lette ting kan volde stor skade når de farer framover under en kollisjon, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk

– Unngå forbikjøring

– Det viktigste rådet vi kan gi folk, er å ta det med ro. Hold din plass i køen og dropp forbikjøringer. Ofte fører dette bare til økt risiko, ikke spart tid, sier Sandberg.

– Ligger du først i køen, og merker at andre vil forbi, er det lurt å kjøre inn til siden.

Også hos Postbanken sier statistikken at påskeutfarten ikke vil bli problemfri for alle.

– Vi står klare til å hjelpe kundene våre så godt vi kan hvis uhellet skulle være ute, men oppfordrer alle til å kjøre forsiktig, klargjøre bilen og pakke trygt, sier banksjef Britt A. Øvretvedt.

HER FÅR DU TIPSENE TIL EN TRYGG PÅSKEUTFART!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.