Slik utnyttes afrikanere i narkonettverket

Her møtes flere gateselgere ved en café i Trondheimsveien i Oslo. Tyster de, frykter de for livet sitt.

Her møtes flere gateselgere ved en café i Trondheimsveien i Oslo. Tyster de, frykter de for livet sitt. Foto: Skjermdump: Insider/MAX

På toppen sitter nordmenn.

15.01.15 14:14

OSLO: - Jeg ble overrasket over at hovedmennene er norske, sier Insiders Atle E. Reinton om narkosalget i Oslo.

Vest-afrikanske narkotikaselgere tjener flere tusen kroner hver dag på å selge dop på gata i Oslo. Pengene går imidlertid til å betale ned stor gjeld til korrupte byråkrater, som har hjulpet afrikanerne med å få papirer på opphold i EU-land.

Dopet de smugler, og siden selger, blir forsynt av norske hovedmenn.

Mandag sendte Insider sesongens første program på tv-kanalen MAX. Programmet viste hvordan et tungt narkomiljø i hovedstaden fungerer.

BAKGRUNN: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 kroner i måneden på kokainsalg

- Godt etablert miljø
Insiders journalist, Atle E. Reinton, forteller at nettverket er et monster som er i ferd med å vokse ut av kontroll.

Han understreker at miljøet er godt etablert i Oslo.

- Jeg visste at nettverket og miljøet er stort, det var litt av premisset for å lage den episoden, sier han.

Reinton mener at noe må gjøres.

- Det er et godt etablert miljø, forteller han til dittOslo.

Se klipp fra Insider-episoden mandag her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=IzT1lXlUkNr88VSX44cDWruR_OjatT0jwyj6Yl0Fqj9LT3ourlMjDJJcyZVKYdbgUAPZxB19_8B9Tw9o76MGkMAHYg8-jUFIY3sGJMjJFELltAyXaufuoo4Y_h9ptA4_03MSFsNRSAc&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: MAX

Norske hovedmenn
Vest-afrikanerne er gjerne offer for menneskehandel. De kommer til Norge, uten papirer.

Bakmennene sørger for ID-papirer til disse menneskene, som da setter seg i gjeld – ofte flere hundre tusen kroner. De selger dop for bakmennene for å betale tilbake.

Og pengene havner i lomma til norske hovedmenn. Med andre ord, norske personer sitter på toppen av kjeden av bakmenn, mellommenn og fotsoldater.

En av de norske hovedmennene kunne fortelle til Insider at han hadde tjent nok til både livets opphold og sin pensjon på fem år.

At det var nordmenn som sitter på toppen ble Reinton overrasket over.

Atle E. Reinton har fulgt det organiserte narkomiljøet i hovedstaden i dokumentaren Insider. Foto: Insider/MAX

- Jeg fulgte denne gambiske kilden, men ante jo ikke at han skulle ta meg med til en nordmann. Det overrasket meg, sier Reinton.

De norske hovedmennene samarbeider, eller er en del av, topedo- og MC-miljøer, avslørte Insider på mandag. Dette er noen av landets tyngste organiserte kriminelle miljøer, og kilder i programmet forteller at dersom du tyster eller trekker deg ut, risikerer du livet.

Les også: - Problemene vi har med islamsk innvandring er enorme

Risikerer livet
Reinton sier at når han er ute i Oslos gater i helgene, så blir han tilbudt å kjøpe dop.

- Selgerne er overalt. De holder seg ikke lenger bare til ett område, og kan like godt stå utenfor Nationaltheatret, forteller han.

I episoden forklares det at dopselgerne har spredt seg over hele byen. De er gjerne blitt tildelt ulike områder å jobbe i.

En av selgerne i programmet forteller at han og hans "kolleger" vanligvis tjener mellom 35.000-40.000 i måneden. Foto: Insider


Reinton har jobbet som journalist i mange år og er godt kjent med hvordan miljøene fungerer. Han kjenner igjen selgerne når han ser dem.

Det ellers så lukkede miljøet Insider har fått innpass i, har en hard indrejustis. Flere personer risikerer livet når de forteller om nettverket.

- Mannen jeg fulgte risikerte mye. Men han mener det er viktig å fortelle hvordan dette foregår, fordi det er så drøyt, sier Reinton.

Les også: Lærer kritisk til islam - byttet ut

Liten tiltro til myndighetene
Reinton forteller at mens de i andre land bruker vold og våpen, så holder personene i narkotikanettverkene en lav profil i Oslo.

- Foreløpig, sier han.

Journalisten har liten tiltro til at norske myndigheter tar ordentlig tak i problemet.

- Dette blir jo bare spekulasjoner fra min side, men skal man få bukt med dette, så må drøye virkemidler tas i bruk, sier han, og peker på at personene i narkotikamiljøene bruker smutthullene i systemet.

- Politiet må få bedre ressurser og mulighet til å «svare med samme mynt» og lovverket må endres, slik at det ikke blir attraktivt å selge her, sier Reinton.

Se video fra Insider-episoden mandag her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=FlbFID3s_j7ZZij3ODwxlpZ8chJnGj-s_88GNz8Daw2hDMVms3cjwosKtL4LTYMLm-XV4s4i6PyBJzwn0DkVaNEPJUN0-8_4Y7MUOadhSXxcoYR2UrJNGLbt7Y57H7QJOSgt3BNL68M&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: MAX

Les også: Dørvakter banket gjest i håndjern

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og sterke meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.