RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forfatteren bodde mellom Nedre Bekkelaget og Kongshavn. Bildet er utlånt fra Bekkelaget vel
Forfatteren bodde mellom Nedre Bekkelaget og Kongshavn. Bildet er utlånt fra Bekkelaget vel

Slik var det for 100 år siden

Teksten til denne "Aktuelle Historie" er en innsendt minneoppgave fra 1981.

Det var Nasjonalforeningen for folkehelsen som stod for innsamlingen. De innsendte oppgavene oppbevares i Norsk Folkeminnesamling, Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo. Ortografien i manuset er beholdt, men jeg har delt historien i avsnitt og skrevet avsnittsoverskriftene.

Hvem husker tiden fra før 1914?

Det skal være sikkert jeg gjør. Er født i febr. 1900, og har altid bodd på den såkalte østkant. Men for et sted å bo. Nordstrand, Bekkelaget og Gamlebyen.

Bor forresten fremdeles på Nordstrand. Gikk i 1ste klasse på Bekkelaget skole som lå på høyden. Jeg bodde i mellom Kongshavn og Bekkelaget.

Skolen begynte kl. 8. Før kl. 7 begynte begynte trafikken når bønderne dro til torvet med varer, da dro vi barn alle bakkene opp til skolen.

Nå må de ta buss hvis veien tar en time. Veien var for lang, så vi flyttet til Gamlebyen, hvor jeg gikk på den ærverdige Gamlebyens skole.

Husker at vi hver 17. mai marsjerte ut fra skolen med sang og spill. "Mot i brystet, hvet i pannen, stål i ben og arme". Overlærer hadde diktet den.

Vi fikk jo noen ører 17 mai. Da var det 7 øre for en bløtkake, 2 winerbrød for 5 øre, sjokolader som nå koster flere kroner, kostet den gang 5 og 10 øre.

Teaterinteresse

Vi hadde tid til å leve, vi gikk tur, var på danseskole, kino og teater. Og hvilket teater, og teaterstykker, mange operetter (hvor er alle våre operetter blit av?) "Jomfru Hork" "Geisha" m - m.

Har vi ikke skuespillere gode nok? Med all respekt for de mange gode unge vi har, men tenk Borghild Langård, Kaja og Egil Eide, Hauk Aabel, Draugsholdt, Falnas, ja jeg kunne nevne i fleng.

Heldigvis har vi fremdeles Lillebil, Aase Bye, Per Aabel o.s.v. Hva ser vi nå på kino, T.V. og teater? På teater vanker jeg enda når det en gang iblant er noe å se. Ja, slik er det, mann blir kritisk med årene.

Vi levet vel i en glansperiode når det var snak om teater. Når vi gik på kino sto vi utenfor og ventet til filmen var begynt, så gik vi inn, fik oversittelsesbilletter, og så den så og si to ganger. Med Henry Porter, Rudolf Valentino, og du å du. Han som sjeik.

Første verdenskrig

Jeg husker den første verdenskrig, vi dro lange veier med kjelke (kunne dra kjelke i byens gater den gang) for å få kjøpt en sekk koks. Vi hadde "kull og vedbod" handlere den gang. Og på Lilletorget tidlig om morgenen ved 7 tiden, var du heldig fikk du kjøpt ett stykke amerikansk flesk, så fett, så fett, men så glad vi var.

Luftskipet Norge

Mine besteforeldre hadde hus på Ekebergtoppen. Jeg sat i ett moreltræ og så Sætterskin med sin "flyvemaskin" gikk opp på Etterstad. Det var ingen bygg som stenkte for utsikten den gang.

Og luftskipet "Norge" med Roald Amundsen gik lavt over våre hoder for å festes på en mast på Ekebergsletta.

På holmenkolldagen sto vi gjerne på "tilhengern" på trikken fra Gamlebyen til Majorstuen for 5 øre, så gikk vi videre til Holmenkollen. Vi var fornøyde, taknemlige, men var vi ikke så opplyste den gang?

Vi fik ikke prentet alt inn i hode med rene ord, men vi klarte oss bedre tror jeg end all oplysningen som er nå. Jeg synes synd på alle de som vokser opp nå. Og naturen.

Grønne enger

Med prestekraver, valmuer og kornblomster på Ekeberg.

Ekeberg var jo St. Hansaften ett yndet utfartssted. Til familiedalen (ved Sjømannskolen) dro folk med barnevogner og kurver i flokk og følge. Og på Ekebergsletta ved Stamhuset lå engene grønne ispedt med prestekraver, valmuer røde, og kornblomster.

Vi krøp på alle fire å plukket (måtte ikke trå ned engen), men det var jo blomsteraften. Kan enda kjenne duften av hegg. Heggeduft og sommer minner meg om alle Reidar Thommesen valser vi danset efter.

Og når vi var små og gikk på søndagsskolen dro vi til Hovedøen på landtur med 1 fl. ingefærøl i nistepakken.

Bjørn og aper

Ved juletider ga du 2 kroner for en pose (vi kalte den en femliterspose) med apelsiner. Ikke hadde du så mange penger, med du fikk jo noe for dem også. Under broen over Akerselva på Grønland fikk du deilig ny fisk billig.

For 100 år siden da min mor var barn gik hun dit å handlet for 5 øre "rødskjær" (lutefisk) til en ganske stor familie, men det var før 1900. Vi gik til St.Hanshaugen på tur, vi hadde jo ben å gå med. Der var det noen stakkars bjørner, og apekatter. (Ja en av de skøyerne tok en av mine dukkestrømper) og den formelig lo av meg.

Anne Brandfjeld

På Ekeberg bodde også de såkalte "signekjærringer". Den legendariske Anne Brandfjeld, men også mindre kjente. Min bestemor synes nok jeg var for blek, og dro til en av dem med meg. Jeg fik ett håndklæ over hode, og ett vandfat hvor hun støpte med bly.

Hvor vidt det hjalp hvet jeg ikke , men jeg er da blit 81 år og er frisk. Der hvor min bestemors moreltrær sto i sin have går nå busser, og jeg ser altid opp i fjellet der jeg hadde en dukkestue på en avsats. Det er ikke mange små hus igjen i Gamlebakken. De har måtte vike for blokker. Likedan på Enerhaugen hvor min mors veninne hadde ett lite hus, og hønene gikk omkring og kaklet der nå noen veldige blokker ligger.

All idyl er borte. Det er vel synd på den som nå vokser opp. Jeg har akt på kjelke fra Ekebergsletta, der det nå spilles fotball, og ned til Gamlebyens kirke i ro og mak. Utenfor kirken sto en vannpost med drikketro for hestene, når de fra landet reiste til og fra Torvet. Når du i dine unge år ville gi bort en svibel i potte til jul, lot det seg gjøre om du var eier av et par kroner. 1,50 uten krepp-papir om potten, og kr. 2,- med.

Hans Maejstet Kong Haakon

Og så var det jubileumsutstillingen i 1914. Noe så vakkert og morsomt. Der kunne du spasere i lune kvelder under grønne trær, se negerlandsbyen, bli med berg og dalbanen og gå i det rullende hjul, hvor jeg så Hans Majestet Kong Haakon sjangle i vei. Det var vanskelig og greie den kunsten.

Fornøyelsen å spasere på Bygdø, eller i parken enten det var i småbyer eller i det som den gang var Kristiania var en billig, men herlig fornøyelse en sommerkveld. Var det altid pent vær tro, jeg kan nemlig ikke huske noen kåpe om kveldene.

Ståplass til 25 øre

Men jeg gikk meget i teateret, i Centralteateret ga jeg 25 øre for ståplads oppe, men vi satte oss i trappene. Og det hente jo det var en ledig plads. Centralteateret hadde så mange deilige operetter.

Jeg så en gang "Faust" på Nationalteateret fra luken over kongelogen. Derfra så vi jo rett ned i "helvete" hvor "Faust" steg opp. Jeg tror det var Halftan Roede. Vi var en 4-5 stk. som kom gratis inn medbrakt den 2 kroners apelsinposen. I 1922 ga jeg min forlovede ett guld klokkekjede til en pris av kr. 120,-

Kongshavn

Den anden verdenskrig var værre. Vi var jo mitt oppe i den. Men menneskene var den gang snille, ikke så egoistiske. Vi delte med hverandre. Sto i kø tidlig om morgenen for noen tomater eller sild. Svart brød og kaker. Men allikevel. Samhold.

Jeg tror nok vi som nå er eldre har hat det bedre i livet end de har det nå, tross velstanden. Lite skulle til for å fornøye. På Mosseveien kjøre gjerne vort kongepar tur ganske ofte. Vi barn stilte oss opp på veikanten og ropte "Hurra for kongen i dag".

Vi hadde "Kongshavn bad" hvor vi hang på gjerdet å hørte på revyen. (Pause hver gang toget passerte.) Hvordan vil det være nå om lærene refser barna? Jeg vet at jeg en gang fik pekestokken over fingrene for jeg kunne ikke geografien. Ingen sure miner for det. Vi var glad i vår lærerinde. Ja, det var den gang, kunne kanske samle minner til en hel bok hvis mann satte i gang.

Kilder

Teksten er fra en minneoppgave som Nasjonalforeningen for folkehelsen sto for i 1981.

Bilde fra Tom Schibbyes postkortsamling. 2 bilder fra Bekkelaget vel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere