Slik var Laes år for Oslo vest

Kommunevalget i 2007 ble en stor triumf for Høyre og byrådsleder Erling Lae. Foto: Vidar Bakken

Kommunevalget i 2007 ble en stor triumf for Høyre og byrådsleder Erling Lae. Foto: Vidar Bakken

En populær byråds-leder, født og oppvokst på Smestad, går av i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

I 2007 møtte vi Erling Lae på hans gamle skole, hvor han mintes skoledagene på bakerste pult på Smestad skole. Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

Like før stemmetallene kom inn var det en spent byrådsleder vi møtte foran valgvaken på Plaza. Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

Erling Lae og påtroppende byrådsleder Stian Berger Røsland (t.v) holdt på hemmeligheten under budsjettorienteringen. Foto: Vidar Bakken

OSLO VEST: Stian Berger Røsland fra Hoff overtar etter Erling Lae

For to og et halvt år siden møtte Ullern Avis Akersposten Erling Lae på hans gamle skole Smestad skole. Anledningen var at byrådslederen rundet 60 år. I portrettet som ble skrevet et halvt år før kommunevalget sa Lae blant annet:

Nærmeste fremtid styres av velgerne. Det er snart kommunevalg og jeg har veldig lyst til å fortsette som byrådsleder. Jeg har aldri lagt planer for meg selv og livet. Det er ikke kokettering. Det er en situasjon hvor man «styrer for evigheten og er forberedt på å gå av i morgen». Jeg har det bra i dag. Jeg synes kommunepolitikken er morsom, fordi den er konkret, hvor det er samsvar mellom idé og handling. Det er en nærhet, hvor man har mulighet for å se menneskene bak alle tallene.

Triumfferd

Et halvt år senere fulgte vi Lae under kommunevalget fra de første forhåndsstemmene ble talt opp.

Jeg er fryktelig spent og det verker i hele kroppen, sa Lae før vi noen timer senere kunne følge hans triumfferd opp på talerstolen i Høyres Hus.

Ikke mindre spent var byrådslederen foran årets stortingsvalg da vi møtte han utenfor valgvaken på Plaza.

Dette er mer spennende enn et hvilket som helst veddeløp. Det har vært en fantastisk stemning og jeg har en god magefølelse, sa Lae før han kunne konstatere at Høyre hadde størst Oslo-fremgang i hans gamle bydel. Samtidig kom hans byrådssekretær Nikolai Astrup inn på Stortinget.

Mye å tenke på

Da Ullern Avis Akersposten møtte Lae for to dager siden spurte vi om det var et tap å miste Astrup som rådgiver. Lae repliserte spøkefullt: "Jeg gjorde alt for å bli kvitt han."

Samme dag ga byrådslederen og finansbyråd Stian Berger Røsland en orientering om grunnlaget for budsjettet, som ble offentliggjort i dag. Erling Lae var nok preget av en hard og lang valgkamp, samtidig som budsjettforhandlingene ble sluttført. Å ha en avgang i tankene på samme tid ga mye å tenke på.

Pensjonisttilværelse

Nå har altså Lae overraskende gått av. Spørsmålet er om han nå tenker på pensjonisttilværelsen. Som han sa i portrettet i 2007: "Når man så snakker om pensjonisttilværelsen, så heter det at man skal gjøre alt man ikke får tid til nå. Jeg vil gjerne begynne med historie igjen. Jeg sitter på en bunke med amerikabrev fra 1800-tallet som er tatt vare på av familien. Det har jeg lyst på å få skrevet av og redigere. Dessuten har jeg veldig lyst på å reise til og bli kjent med Firenze i Italia. Der har jeg aldri vært. Marka og fjellet er også viktig. Å sitte i utsiktstårnet på Oppkuven å la tankene flyte blir det nok mer av i en pensjonisttilværelse. Turene i marka har for øvrig gitt meg mange gode ideer til løsninger på politiske spørsmål."

Nå blir det også kanskje tid til å vandre rundt Smestad, hvor han hadde en lykkelig oppvekst.

Når jeg tenker på hjemmet i Konventveien har jeg utelukkende gode minner, sa Lae i 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.