*Nettavisen* Nyheter.

Slik vil byrådet hindre overgrep mot eldre

Eldrebyråd Aud Kvalbein vil ha krav om politiattester for ansatte i eldreomsorgen. Foto: Trine Solberg

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) vil ha politiattest for søkere til eldreomsorgen. Mistanker om seksuelle- og økonomiske overgrep mot eldre ligger bak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseminister Jonas Gahr Støre Foto: Arkivfoto

SENTRUM: – Vi har hatt flere tilfeller med mistanke om både økonomiske og seksuelle overgrep blant ansatte som yter omsorg for eldre, skriver Kvalbein i en e-post til dittOslo.no.

Hun og byrådet har lenge ønsket seg et vedtak om krav av politiattester i eldreomsorgen, for å kunne forhindre og forebygge overgrep. Dette er i dag et krav for politiet, fengselsbetjenter, barnevernsansatte, lærere, låsesmeder og personer i frivillig sektor som jobber med barn.

Stille fra helseministeren

Kvalbein har nå sendt et brev til helseminister Jonas Gahr Støre der hun ber om et drøftingsmøte.

Dette er ikke første gangen eldrebyrådet ytrer et ønske om krav om politiattester. Kvalbeins to forgjengere, Sylvi Lysthaug og Cecilie Brein har begge tatt opp saken tidligere, men uten resultat.

– Den siste kontakten vi hadde med departementet var for halvannet år siden, forteller Kvalbein.

Da fikk byrådet svar fra helseministeren, den gangen, Anne-Grethe Strøm-Erichsen. Hun skrev da at regjeringen ville vurdere hensikten av å kreve politiattester av ansatte innen helse- og omsorgstjenesten. Siden den gang har det vært dørgende stille.

– Nå har det gått halvannet år og da synes jeg faktisk at de kunne foretatt den vuderingen.

Brevet hun nå har sendt helseministeren ble sendt 22. januar, men fortsatt uteblir svaret.

– Nå hadde det ikke vært så dumt om han snart ga et tegn til at han setter opp et møte, mener Kvalbein.

Hun legger vekt på viktigheten av at byrådet, som står nærmere brukerne får formidlet sine opplevelser av eldreomsorgen til helseministeren.

– Han er lenger unna brukerne enn det vi er, men han sitter på muligheten til å gjøre noe med det. Så nå har vi tatt opp dette med helseministeren for tredje gang.

LES OGSÅ: MENINGER: En utfordring til den nye helseministeren

Vil øke tryggheten

I brevet, legger Kvalbein vekt på at en politiattest ikke skal erstatte arbeidsgivers nåværende ansvar for ansettelsesprosessen eller interne kontrollsystemer.

– Vi har hatt noen hendelser og vi har helt klare rutiner på hvordan sykehjemmene skal håndtere dette. Det følges nå til punkt og prikke, og de rutinene har vi gått nøye igjennom for å gjøre det vi kan. Men vi føler nå behov for at vi skal kunne kreve politiattest, sier hun til dittoslo.no

Det vil øke tryggheten til våre eldre og vi ville med en gang sett om noen har vært involvert i økonomiske misligheter eller overgrep av annen karakter.

Kvalbein forteller at noen av mistankene om overgrep kommer av anmeldelser, mens andre kommer fra andre forhold. Hun mener hjemmetjenesten er mest utsatt, da dette skjer i private hjem og det ikke finnes annet personell til stedet.

Desto viktigere med eldrebølgen

Det er rundt 11.000 ansatte i eldreomsorgen i Oslo i dag og med det økende antallet av eldre som ventes om noen år, mener hun viktigheten av en eldreomsorg hvor brukerne føler seg trygge, økes.

– Med boomen i den eldre befolkningen vi får fremover, så vil vi trenge veldig mye bemanning. Derfor synes jeg det er viktig at kravet om politiattest kommer inn nå.

Har tatt kontakt

LES OGSÅ: Ønsker at frivillige tar eldrebølgen

Når dittOslo senere er i kontakt med helsedepartementet har de endelig invitert Kvalbein til et møte.

– Vi er i likhet med Aud Kvalbein opptatt av at eldre skal føle seg trygge på at de som gir dem stell og pleie er kvalifisert personell som er til å stole på. Vi ønsker å snakke med Kvalbein om hvordan vi kan sørge for dette på en best mulig måte, og har derfor invitert henne til et møte i Helse- og omsorgdepartementet, skriver Kjell Erik Øie, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet i en mail til dittOslo.

LES OGSÅ: Her stopper politiet unge lovbrytere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.