*Nettavisen* Nyheter.

Slik vil Høyre ha Oslo i 2012

FRIR TIL SENTRUM: Selv om mesteparten av budsjettet nok ble lagt lenge før byrådssamarbeidet med Venstre og KrF ble kjent, frir Stian Berger Røsland & co tidvis både til Venstre og KrF i budsjettet. Foto: ARKIVFOTO

Byrådet levner liten tvil om at de ønsker å ha med KrF og Venstre på laget i sitt budsjettforslag.

RÅDHUSET: For når de i dag la fram sitt budsjettforslag er det med små drypp for å tilfredstille begge sentrumspartiene.

Del på Facebook

Høyre skal allerede i morgen i samtaler med Venstre og KrF om et mulig byrådssamarbeid, og som de fire siste åra vil partiet uansett være avhengig av disse to partienes støtte for å få gjennom sitt budsjettforslag.

LES OGSÅ: Investeringene kveler driften av Oslo

Skolen er budsjettvinner

Budsjettet er imidlertid stramt, og det er langt mellom de virkelig store godbitene. Årets desidert største budsjettvinner er – som i fjor – skolene. For å møte befolkningsveksten i Oslo satser byrådet friskt og foreslår 18 milliarder kroner brukt til nye skolebygg de neste ti åra.

Pengene skal brukes til både omgjøring av eksisterende bygg, samt nybygg.

– Antall elever i Osloskolen øker med ca 17.600 i løpet av de ti neste årene. Vi får.14 200 nye elever i grunnskolen og 3 400 i videregående skole. Vi vil investere i skolebygg for opptil 18 mrd kroner de neste ti årene for å løse denne oppgaven, sier byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard.

LES OGSÅ: Slik blir Oslo-skolen de neste ti årene

Vil privatisere trikken

Venstre har lenge vært en pådriver for økt kollektivtransport og flere sykkelveier i Oslo. Det har Høyre tatt på alvor, og lover satsning på begge deler i budsjettet for neste år.

Blant annet ønsker de å privatisere trikken.

– Vi jobber kontinuerlig med å effektivisere trafikktilbudet slik at reisende skal oppleve mer kollektivtrafikk for pengene. Konkurranseutsetting av trikk og t-bane er en forutsetning for at satsningen skal kunne fortsette. Det vil gi mer kollektivtrafikk for pengene. Dette er nødvendig med stadig hardere konkurranse om budsjettkronene, sier byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen.

Flere sykkelveier

Mens det i 2011 har blitt brukt 52 millioner kroner på å oppgradere sykkelveien blant annet i Torggata, vil byråd Fredriksen nå flytte fokus ut av sentrum.

– I 2012 flytter vi blikket ut av sentrum og fokuserer på bygging og planlegging av traseer som Tvetenveien, Hoffsveien, Markveien (inkl. Korsgata) og Ring 2. Disse traseene gjør at vi får lange sammenhengende ruter mellom øst og vest, og fra Furuset inn til sentrum, sier han.

Viderefører Frps hjertebarn

På helsesiden viderefører byrådet Frps hjertebarn, Omsorg+ og Lottehjemmene, selv om Frp i går trådte ut av byrådet.

Flere trivselsmidler blir det også, og nytt av året er at byrådet ønsker å satse på smarthusteknologi i eldreomsorgen.

– Fremtidens eldreomsorg skapes i Oslo. Vi har hele tiden vært tidlig ute med å prøve nye løsninger, og nå er det smarthusteknologi som står for tur, sier byråd for eldre og sosiale tjenester, Anniken Hauglie.

Vil fjerne rusmiljøene

Hauglie har også vært en pådriver for å fjerne de åpne rusmiljøene i Oslo. Dette skal fortsette med uforminsket styrke i 2012 hvis byrådet får det som de vil.

– Arbeidet er så vidt i gang og vi har et langsiktig perspektiv, sier hun, og fortsetter:

– Det er mulig denne gang å lykkes fra kommunens side med den strategi vi nå har lagt, men det krever prioriteringer, samarbeid og ikke minst fleksibilitet og tilpasningsdyktighet etter hvert som arbeidet skrider frem, sier Hauglie.

Byrådet foreslår å styrke sentrumsprosjektet med 6 millioner kroner. Pengene skal blant annet gå til de oppsøkende gatenære teamene som jobber i feltet.

Å utvide kapasiteten i forhold til hjemsendelser, avklaring av status og bistand til avrusning og akuttbehandling for de som blir bortvist fra de åpne russcenene i sentrum, vil også bli prioritert.

Vil fortsatt ha Munch i Bjørvika

Selv om mye tyder på at Høyre kan tape saken om et nytt Munch-museum i Bjørvika, etter at Frp snudde i saken fortsetter arbeidet om å få det til med uforminsket styrke.

– Dette kulturbudsjettet viderefører store prosjekter som vi har jobbet med i flere år. Det gjelder etablering av nytt hovedbibliotek og nytt kunstmuseum for Munchs kulturskatter, sier byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard.

Han ønsker også en styrking av musikk- og kulturskolen, blant annet i Groruddalen og i et privat samarbeid med Røa menighet.

– Tilbudet ved Oslo kommunale musikk- og kulturskole styrkes og popsenteret på Schous kulturbryggeri åpnes og sikres drift, sier byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard.

LES REAKSJONENE PÅ OSLO-BUDSJETTET:

Venstre vil stanse privat trikk

Rieber-Mohn: Politisk ansvarsfraskrivelse

– Fjern Frp-forslag fra budsjettet

Frykter forfall og stengte kirker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.