RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik vil politikerne få unge ut på boligmarkedet


Jørgen Foss ønsker en statlig ordning for boliglån for unge.
Jørgen Foss ønsker en statlig ordning for boliglån for unge. Foto: Arkiv
Unge og enslige sliter med å få kjøpt bolig i dagens marked, med skyhøye priser. Hvordan skal dette løses?

OSLO: Erik Lunde, Oslo KrF:

– Utfordringen må møtes ved at Oslo kommune er en aktiv partner for å øke tilgangen på nye boliger, og finne nye finansieringsordninger som gjør det mulig å skaffe seg sin egen bolig. KrF arbeider blant annet for at skattefradraget ved sparing i BSU økes fra 20 til 30 prosent, grensen for årlig sparing økes til 30 0000 og den totale sparesummen til 300 000.

Jørgen Foss Sagene Ap:

– Jeg mener at man bør se på muligheten for å lage en statlig ordning for «boliglån for unge». I Oslo må det bygges flere boliger, etterspørselen etter leiligheter presser prisene oppover. Hvis det bygges flere boliger i hele Oslo, vil også prisen synke på steder som Sagene, hvor unge nesten ikke har mulighet til å bosette seg. Jeg mener helt klart at man må gjøre retrett vedtaket om 15 prosent egenkapital.

Toril Berge, Oslo Venstre:Venstre mener det var uklokt å heve egenkapitalkravet ved kjøp av bolig. Det må være mulig å skaffe seg lån med noe høyere risiko, dersom man kan vise til god betalingshistorikk. Denne endringen fra staten gjør det vanskeligere å være ung eller enslig på boligmarkedet. Det viktigste Oslo kommune kan gjøre er å legge til rette for boligbygging. Venstre mener det er viktig å satse på studentboliger, fordi det gjør det lettere for studenter å skaffe seg et sted å bo, og tar av presset på boligmarkedet totalt sett. Venstre vil få fart på boligutbygging rundt kollektivknutepunkt, og på ubenyttete tomter i Groruddalen, på Filipstad og på Gjersrud/Stensrud. I tillegg ønsker Venstre å flytte Husbankens virkemidler ned til kommunene. Det vil være en fordel om alle boligsosiale virkemidler blir samordnet på kommunalt nivå.

Jøran Kallmyr, Oslo Frp:Frp vil fjerne kravet om 15 % egenkapital. Dette er en håpløs regel. Jeg hadde aldri kommet inn på boligmarkedet alene med et krav 15 % egenkapital.

Frp vil også sørge for langt flere boliger, spesielt i nærheten av t-banestasjoner. Dette vil være gode førstegangsboliger. Spesielt siden mange slipper utgiften med å ha bil siden de bor kloss ved t-banen. En bil koster 2–4000 kroner i måneden, det tilsvarer nesten en million i boliglån.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere