Slik vil politikerne få unge ut på boligmarkedet

Jørgen Foss ønsker en statlig ordning for boliglån for unge.

Jørgen Foss ønsker en statlig ordning for boliglån for unge. Foto: Arkiv

Unge og enslige sliter med å få kjøpt bolig i dagens marked, med skyhøye priser. Hvordan skal dette løses?

OSLO: Erik Lunde, Oslo KrF:

– Utfordringen må møtes ved at Oslo kommune er en aktiv partner for å øke tilgangen på nye boliger, og finne nye finansieringsordninger som gjør det mulig å skaffe seg sin egen bolig. KrF arbeider blant annet for at skattefradraget ved sparing i BSU økes fra 20 til 30 prosent, grensen for årlig sparing økes til 30 0000 og den totale sparesummen til 300 000.

Jørgen Foss Sagene Ap:

– Jeg mener at man bør se på muligheten for å lage en statlig ordning for «boliglån for unge». I Oslo må det bygges flere boliger, etterspørselen etter leiligheter presser prisene oppover. Hvis det bygges flere boliger i hele Oslo, vil også prisen synke på steder som Sagene, hvor unge nesten ikke har mulighet til å bosette seg. Jeg mener helt klart at man må gjøre retrett vedtaket om 15 prosent egenkapital.

Toril Berge, Oslo Venstre:Venstre mener det var uklokt å heve egenkapitalkravet ved kjøp av bolig. Det må være mulig å skaffe seg lån med noe høyere risiko, dersom man kan vise til god betalingshistorikk. Denne endringen fra staten gjør det vanskeligere å være ung eller enslig på boligmarkedet. Det viktigste Oslo kommune kan gjøre er å legge til rette for boligbygging. Venstre mener det er viktig å satse på studentboliger, fordi det gjør det lettere for studenter å skaffe seg et sted å bo, og tar av presset på boligmarkedet totalt sett. Venstre vil få fart på boligutbygging rundt kollektivknutepunkt, og på ubenyttete tomter i Groruddalen, på Filipstad og på Gjersrud/Stensrud. I tillegg ønsker Venstre å flytte Husbankens virkemidler ned til kommunene. Det vil være en fordel om alle boligsosiale virkemidler blir samordnet på kommunalt nivå.

Jøran Kallmyr, Oslo Frp:Frp vil fjerne kravet om 15 % egenkapital. Dette er en håpløs regel. Jeg hadde aldri kommet inn på boligmarkedet alene med et krav 15 % egenkapital.

Frp vil også sørge for langt flere boliger, spesielt i nærheten av t-banestasjoner. Dette vil være gode førstegangsboliger. Spesielt siden mange slipper utgiften med å ha bil siden de bor kloss ved t-banen. En bil koster 2–4000 kroner i måneden, det tilsvarer nesten en million i boliglån.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.