*Nettavisen* Nyheter.

Slike hus frister mest

Tradisjonsrike trehus med skråtak er fremdeles det nordmenn sier de helst vil ha. Foto: Foto: Robert Bråthen /Samfoto/NTB scanpix

Tradisjon trumfer trendy når nordmenn skal velge hus.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Lykkebo 3» er ikke fullt så populært som før, men det ligger likevel på fjerdeplass. Huset er spesielt godt likt av folk i 30-årene. Foto: Foto: Block Watne

Klikk på bildet for å forstørre.

53 prosent av eldre over 65 år valgte et enkelt hus over ett plan som sin favoritt. Foto: Foto: Nordbohus

Klikk på bildet for å forstørre.

Et hus i denne stilen, riktignok rødmalt, var det færrest deltakere likte. Foto: Foto: Nordbohus

Klikk på bildet for å forstørre.

Folk i 20-årene, og par uten barn, mente at huset «Vang» fra Blink Hus best illustrerte smaken deres. Foto: Illustrasjonsfoto: Blink Hus

Klikk på bildet for å forstørre.

Hver fjerde person i 20-årene mente at dette bildet best illustrerte deres smak. Foto: Foto: Mesterhus

Klikk på bildet for å forstørre.

Da det danske møbel- og interiørfolket ble spurt om hva de trodde hadde falt i smak hos nordmennene, gikk de for de mer moderne husene. Foto: Foto: Nordbohus

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette huset, «Lazio» fra BoligPartner, kom på tiendeplass blant husene i «Future Living». Foto: Foto: BoligPartner

– Trendmagasinene er ikke representative for det som er den norske folkesmaken, sier markedsdirektør Kåre Elnan ved Prognosesenteret AS.

For det er ikke nyfunkishus med store vindusflater og rette vinkler vi foretrekker, ifølge Prognosesenterets store boligundersøkelse «Future Living». «Tradisjonelt» og «koselig» er ord som bedre beskriver hussmaken vår, ifølge Elnan.

Stilvalg

1000 husstander har vært med i webundersøkelsen der deltakerne blant annet ble vist bilder av 15 ulike hus. Bildene var hentet fra norske ferdighusleverandører og spente stilmessig bredt. Når deltakerne ble spurt om hvilket bilde som best illustrerte deres smak, trådte nordmenns hang til det tradisjonelle tydelig fram.

– Nordmenn er relativt konservative, spesielt når det gjelder eksteriøret. Stilen skal bygge opp under det hyggelige og koselige. De som vil ha enebolig, ønsker kanskje å gjenskape gode minner fra sin egen barndom, tror Elnan.

– Men vi begynner å bevege oss mot litt mer moderne eneboliger, forteller han.

Funkisprosent

De samme bildene ble nemlig vurdert i en tilsvarende undersøkelse i 2008 og 2010. Hver gang har det vært tradisjonell dominans i toppen, og endringene har ikke vært store. Men de mer moderne husene, gjerne kalt funkishus, har begynt å plukke noen prosenter i totalbildet.

– Vi har lenge lest at «nå kommer funkis», og man kan få inntrykk av at moderne hus tar over markedet. Og det er sant at salget har økt. Men funkis og hypermoderne hus har en liten markedsandel totalt sett, forteller markedssjef Stian R. Moursund i Nordbohus.

Trygt

Moursund forteller at de moderne husene i katalogen skaper interesse hos kundene, og at par i begynnelsen av 40-årene er blant kundegruppene som gjerne først vurderer disse.

– Men så snakker man med dem rundt seg, og får fort råd som går i tradisjonell retning. Det moderne er nok litt skummelt for mange, sier Morsound.

Da velger nordmenn heller det de synes virker trygt, mener Truls Vasvik, leder for markedsovervåking i Prognosesenteret.

– Det kan ha noe med selve stilpreferansene å gjøre, men også litt engstelse for å «stikke seg ut». Mange tenker også på at det skal være lettere å selge boligen når det blir aktuelt, og at også det fordrer det trygge, sier Vasvik.

Da Vasvik holdt et foredrag for den danske møbel- og interiørbransjen, spurte han hvilke hus de trodde nordmenn hadde valgt i «Future Living»-undersøkelsen. Danskene trakk fram de mer moderne modellene. Er danskene mer trendy enn oss?

– Vi har ingen solide tall på dette, men jeg tror at danskene trekker i litt mer moderne retning. Dette gjelder både eksteriør- og interiørmessig – og det var iallfall entydige signaler på dette i den danske møbel- og interiørbransjen, sier han.

Forskjeller

Men det er jo ikke slik at alle nordmenn liker det samme. Alder, hvor vi bor, familiesituasjon og lønn er alt sammen faktorer som tilsynelatende spiller inn på stilen vi ønsker oss.

– Eneboligkjøperne er mest konservative. Folk fra Stavanger er mer moderne og innovative, forteller Elnan ved Prognosesenteret.

«Future Living»-boligen som med god margin falt best i smak, i 2012 så vel som i 2010 og 2008, var det eneste huset med én etasje. Over halvparten av dem over 65 år valgte dette bildet. Andelen steg i takt med de spurtes alder, og bare 5 prosent av 20-åringene hadde dette huset som favoritt.

– Her er det en tydelig sammenheng. Eldre fortrekker at alt er på ett plan, sier Elnan.

I fjor spratt et énetasjeshus opp blant de mest solgte modellene hos Nordbohus – først etter mange år i katalogen.

– Vi har konsentrert oss spesielt om eldre kjøpere de siste årene. Hus på én etasje er også lettere å vedlikeholde, for eksempel å male, sier Moursund.

Framtidens boliger

Endringene i nordmenns smak går langsomt. Men hva kan vi forvente i framtida?

Hvor er vi om 10 år? 20 år?

– Folk før meg har spådd det tradisjonelle husets bortgang, men det kommer ikke til å skje. Jeg tror at det klassiske huset i skogen vil forbli en salgssuksess. Men vi får nok en oppmykning av stilen, kanskje noen moderne detaljer, sier Stian R. Moursund i Nordbohus.

Han forteller at også utbyggere nå trekkes mot det moderne formspråket, noe som kan bidra til å dra resten av markedet i en slik retning. Designvalg styres også av størrelsen på tomta, og flere steder er det stort press på tomter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.