RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slim Shady slenger med leppa igjen


SAMME GAMLE: Eminem er tilbake som artist fem år etter at han "la opp". Oppmerksomhet skaffer han igjen gjennom latterliggjøring av kjendiser.
SAMME GAMLE: Eminem er tilbake som artist fem år etter at han "la opp". Oppmerksomhet skaffer han igjen gjennom latterliggjøring av kjendiser.
Jessica Simpson tyn for å ha lagt på seg. Jennifer Aniston, Supermann og puddelrocker Bret Michaels får alle gjennomgå, før han avrunder med å gå til sengs med Sarah Palin. Jepp, Slim Shady er tilbake.

Marshall Bruce Mathers III, alias Eminem, er blitt kalt hiphop-ens Elvis Presley. Begge var hvite artister fra fattige kår, som slo igjennom med typisk svart musikk.

Elvis forsvant etter hvert til Hollywood, mens Eminem bestemte seg for en produsentkarriere. Mange mener Elvis var på sitt beste da han fant frem mikrofonen igjen. Snart får vi se om Eminems comeback blir like vellykket.

Eminem og produsent Dr. Dre planla noen dager i studio. De ble der i seks måneder. 19. mai slippes resultatet. Albumet Relapse er Eminems første på fem år, men om alt går etter planen kommer en oppfølger allerede til høsten, trolig døpt Relapse 2.

– I USA har Eminem alliert seg med unge, talentfulle rappere, og signert flere av dem på sitt eget plateselskap, Shady Records. Dette uten voldsom suksess. Man kan lure på om Eminem vender tilbake som artist for å skaffe penger, sier Øyvind Holen, journalist og forfatter av boka Hip-Hop Hoder.

– Faren med artister som starter selskap, er at de selv er den største verdien. Slik var det også med Jay-Zs Roc-A-Fella Records.

Disser kjendiser

Fra og med andrealbumet, The Marshall Mathers LP, gjorde Eminem et nummer av å legge seg ut med flest mulig kjendiser. Markedsapparatet visste at dette ville skape overskrifter, mener Tor Hernan Floor, musikkredaktør i Groove.no.

– Mye av dette var nok kalkulerte skandaler. Det var en ny måte å selge hiphop på, eller hippop som jeg liker å kalle det.

Å skape overskrifter ved å mobbe celebriteter er ikke noe Eminem har vokst av seg. I sin siste video, Crack a Bottle, får Jessica Simpson tyn for å ha lagt på seg. Jennifer Aniston, Supermann og puddelrocker Bret Michaels får alle gjennomgå, før Eminem avrunder med å gå til sengs med Sarah Palin.

– Eminem tabloidiserte seg selv, og det var tydelig at han jaktet overskrifter gjennom ekstreme utsagn. Han gikk bevisst etter superkjendiser som Britney Spears og Will Smith. Hadde han tjent på å snakke stygt om Kong Harald hadde han sikkert gjort det også, sier Floor.

Når Eminem nå forsøker å skape oppmerksomhet om comebackplata Relapse med samme resept, lurer Floor på om virkningen fortsatt er like sterk.

– Det blir for veldig gjennomsiktig hva han driver med.

Sikkert platesalg

Eminem opplevde enorm suksess etter at han slo igjennom i 1999. Sjokket var derfor stort da han i 2005 annonserte at han trakk seg tilbake som artist.

– Alt ligger til rette for at Eminem får et dundrende comeback. Førstesingelen fra Relapse, Crack A Bottle, gikk rett til topps i USA. Det viser at publikum fremdeles er interesserte i hva han gjør, sier musikkjournalist og Idol-dommer Asbjørn Slettemark.

Da han slo gjennom med The Slim Shady LP, var han et frisk pust. Nå er han en etablert superstjerne.

– Jeg tror nok Relapse vil være på årets bestselgerlister, men ikke i nærheten av suksessen Eminem opplevde rundt år 2000. Eminem har mistet noe. Han repeterer seg selv. Det blir mye repriser på gamle hits. Det er store forventninger knyttet til Relapse, men det kan også fort bli en døgnflue, tror Øyvind Holen.

– Rå rapper

Eminem har klart å bevare sin musikalske kredibilitet og samtidig ha kommersiell suksess.

– Det unike ved Eminem er at han er hvit, en rå rapper, en god produsent og selger mengder av plater, sier Øyvind Holen.

Eminem har flere ferdigheter som bygger opp under superstjernestatusen, men det er de verbale kvalitetene han er mest kjent for.

– På Jay-Zs album, The Blueprint, var han med som gjesteartist og rappet nesten Jay-Z av banen, sier Asbjørn Slettemark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere