RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søstrene Elisabeth og Ragnhild gir blomstertips fra Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Søstrene Elisabeth og Ragnhild gir blomstertips fra Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Slipp løkene løs, det er vår!

Påske er blomstertid. Søstrene Elisabeth og Ragnhild i blomsterbutikken på Damplassen vet råd for hvordan planter kan brukes til påskepynt.

ULLEVÅL HAGEBY: Når snøen smelter og snøklokkene, krokusen og kanskje helleborusen titter fram, begynner det å krible i hendene etter å grave litt og ordne i hagen, sier Elisabeth Golinelli. De som plantet løk i høst får se resultatene av arbeidet om ikke lenge.

Men for dem som ikke kom så langt er ikke håpet ute. Blomsterløk kan kjøpes i blomsterbutikken. Krokusen spirer først, sier søsteren Ragnhild S. Lauritsen.Tips 1: Grener og blomster

Allerede nå kan man beskjære grener og sette dem i vann så de begynner å spire. Tips er å bruke varmt vann, et godt snitt og gjerne ha litt holdbarhetsmiddel i. Grener av epletrær, gåsunger, forsythia og magnolia er godt egnet. Lekkert blir det å blande med for eksempel tulipaner, svibler eller påskeliljer, sier Elisabeth.

Hvis du ikke vil skjære ned egne busker, kan man få kjøpt mange fine grener av mandelgrener og gåsunger av pil, sier Ragnhild.Tips 2: Lag egne arrangementer

Bjørkekvister er kjempefint til å lage kranser eller reder. Når de er nyskårne er de myke å jobbe med og lette å forme. Lag et påskearrangement pynt med blomster og egg. Bruk konditor farge i vannet til eggene så får de fine farger. Du kan også bruke løk i vannet, da får de fine brune nyanser.

Du kan også avansere og lage et «rede» med bunn for eksempel av mose og fylle det egg og sjokolade. Redet kan også pyntes med løkblomster husk at løkene ikke trenger å stå i plastpottene, de kan stå fritt på mosebunnen. Sett gjerne ut på trappen om dagen, men husk å ta inn hvis det ennå er nattefrost.Tips 3: Kombiner løkplanter

Ta løkplantene ut av pottene, bare pass på å få med litt av røttene, og kombiner ulike typer i ditt eget påskearrangement, sier Ragnhild, og foreslår krokus, anemoner, perleblomst, påskeliljer og dufttasetter.

De ulike løkene blomstrer til litt forskjellig tid, men det gjør oppsatsen bare mer sjarmerende.Tips 4: Reiseblomster

Skal du reise på påskefjellet eller et annet sted i ferien og vil ha med noen blomster, er tulipaner eller svibler å anbefale, sier Ragnhild. Kjøp de som ligger tørre. De tåler lave temperatur og ligger i dvale inntil stilkene kuttes og de settes i vann. Men pakk de gjerne inn i en ekstra avis under reisen, oppfordrer Ragnhild.Tips 5: Fargevalg

Påske skal være gult, du kommer ikke fra det, slår Elisabeth fast.

Men alle liker ikke knallgult, minner Ragnhild.

Det kan også være andre lyse pastellfarger, gjerne eplegrønn Viburnum. Det vårlige inntrykket oppnås med å blande grener og kvister sammen med avskårne blomster.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere