*Nettavisen* Nyheter.

Slipp løkene løs, det er vår!

Søstrene Elisabeth og Ragnhild gir blomstertips fra Damplassen. Alle Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Påske er blomstertid. Ragnhild Lauritsen fra Ulsrud driver blomsterbutikk på Damplassen og vet råd for hvordan planter kan brukes til påskepynt.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

ULSRUD/ULLEVÅL HAGEBY: Ragnhild S. Lauritsen fra Ulsrud driver butikken på Damplassen sammen med sin søster Elisabeth.

Når snøen smelter og snøklokkene, krokusen og kanskje helleborusen titter fram, begynner det å krible i hendene etter å grave litt og ordne i hagen, sier Elisabeth Golinelli. De som plantet løk i høst får se resultatene av arbeidet om ikke lenge.

Men for dem som ikke kom så langt er ikke håpet ute. Blomsterløk kan kjøpes i blomsterbutikken. Krokusen spirer først, sier søsteren Ragnhild S. Lauritsen.

Tips 1: Grener og blomster
Allerede nå kan man beskjære grener og sette dem i vann så de begynner å spire. Tips er å bruke varmt vann, et godt snitt og gjerne ha litt holdbarhetsmiddel i. Grener av epletrær, gåsunger, forsythia og magnolia er godt egnet. Lekkert blir det å blande med for eksempel tulipaner, svibler eller påskeliljer, sier Elisabeth.

Hvis du ikke vil skjære ned egne busker, kan man få kjøpt mange fine grener av mandelgrener og gåsunger av pil, sier Ragnhild.

Tips 2: Lag egne arrangementer
Bjørkekvister er kjempefint til å lage kranser eller reder. Når de er nyskårne er de myke å jobbe med og lette å forme. Lag et påskearrangement pynt med blomster og egg. Bruk konditor farge i vannet til eggene så får de fine farger. Du kan også bruke løk i vannet, da får de fine brune nyanser.

Du kan også avansere og lage et "rede" med bunn for eksempel av mose og fylle det egg og sjokolade. Redet kan også pyntes med løkblomster husk at løkene ikke trenger å stå i plastpottene, de kan stå fritt på mosebunnen. Sett gjerne ut på trappen om dagen, men husk å ta inn hvis det ennå er nattefrost.

Tips 3: Kombiner løkplanter
Ta løkplantene ut av pottene, bare pass på å få med litt av røttene, og kombiner ulike typer i ditt eget påskearrangement, sier Ragnhild, og foreslår krokus, anemoner, perleblomst, påskeliljer og dufttasetter.

De ulike løkene blomstrer til litt forskjellig tid, men det gjør oppsatsen bare mer sjarmerende.

Tips 4: Sett plantene ut
Med våren i anmarsj, og stadig mer varme i solstrålene, blir hager og terrasser igjen yndede oppholdssteder.

Mange har kanskje hatt oliventrær inne i stuen eller i kjelleren. Disse kan nå flyttes ut når det nærmer seg påske og temperaturen stiger. Oliventrærne trives nemlig best ute men pass på nattefrosten, den tåler de ikke, sier Elisabeth.

Tips 5: Reiseblomster
Skal du reise på påskefjellet eller et annet sted i ferien og vil ha med noen blomster, er tulipaner eller svibler å anbefale, sier Ragnhild.

Kjøp de som ligger tørre. De tåler lave temperatur og ligger i dvale inntil stilkene kuttes og de settes i vann. Men pakk de gjerne inn i en ekstra avis under reisen, oppfordrer Ragnhild.

Tips 6: Fargevalg
Påske skal være gult, du kommer ikke fra det, slår Elisabeth fast.

Men alle liker ikke knallgult, minner Ragnhild.

Det kan også være andre lyse pastellfarger, gjerne eplegrønn Viburnum. Det vårlige inntrykket oppnås med å blande grener og kvister sammen med avskårne blomster.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.