Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slipper å vitne om Malmøykalven

Tingretten mener miljøvernminister Erik Solheims vitnemål ikke er relevant for saken mot Hallan, Storelv og Haaland. Nå har regjeringsadvokaten bedt om at tre vitner fra Klif også skal slippe å vitne. Bildet er tatt i forbindelse med et møte mellom miljøvernministeren og motstanderen i august 2008.
Tingretten mener miljøvernminister Erik Solheims vitnemål ikke er relevant for saken mot Hallan, Storelv og Haaland. Nå har regjeringsadvokaten bedt om at tre vitner fra Klif også skal slippe å vitne. Bildet er tatt i forbindelse med et møte mellom miljøvernministeren og motstanderen i august 2008. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen
Tingretten har allerede bestemt at miljøvernminister Erik Solheim slipper å vitne i mandagens rettssak. Nå ønsker regjeringsadvokaten at Klif (tidligere SFT) også skal slippe.

Knut Chr. Hallan setter spørsmålstegn ved rettssikkerheten hvis regjeringsadvokaten trekker ytterligere tre vitner fra rettssaken som starter mandag.Her fra en av de tidligere rettsrundene i mars 2007. Foto: Øystein Dahl Johansen

MALMØYKALVEN/OSLO TINGRETT: Mandag starter rettssaken hvor Knut Chr. Hallan, Frank-Hugo Storelv og Rune Haaland står tiltalt for ikke å ha etterkommet politiets pålegg, uvøren seiling og for å ha tatt seg inn på tredje manns eiendom.

Fikk fritak

Miljøvernminister Erik Solheim, tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy, departementsråd Harald Rensvik og direktør Marit Beate Tangen i Miljøverndepartementet (MD) har etter initiativ fra regjeringsadvokaten fått fritak for møteplikt i rettssaken som begynner på mandag.

LES OGSÅ: Deponisaken i retten igjen

Årsaken er at Oslo tingrett ikke kan se at eventuelle forvaltningsrettslige mangler ved miljøverndepartementets handlinger eller utelatelser, har betydning for retten til å handle i strid med pålegg fra politiet, opptre farevoldende på sjøen eller ta seg inn på tredje manns eiendom.

Ønsker fritak for Klif

Nå har regjeringsadvokat Tolle Stabell bedt om at også Klif-direktør Ellen Hambro, avdelingsdirektør Marti Kjeldby og senioringeniør Marit Ruge Bjærke fritas fra møteplikt i tingretten under rettssaken. Begrunnelsen er den samme som Solheim, Bjørnøy og de andre fra MD.

Nordstrands Blad har forsøkt å få en kommentar fra Tolle Stabell, men han har ikke vært tilgjengelig.

Klif, ved medierådgiver Reidar Evensen skriver imidlertid følgende i en e-post:

– Direktør Ellen Hambro, avdelingsdirektør Marit Kjeldby og senioringeniør Marit Ruge Bjærke ber seg fritatt for møteplikt på samme måte og med samme begrunnelse som de fire personene fra Miljøverndepartementet fikk tingrettens kjennelse for fritak for vitneplikt. Tingretten la for dem blant annet vekt på at vitnene ikke kan kaste lys over noe annet enn forvaltningsrettslige spørsmål, og ikke over de straffbare forhold som tiltalen gjelder og som er gjenstand for bevisførsel i retten.

Klif mener at tingrettens begrunnelse i kjennelsen får tilsvarende anvendelse på våre folk.

Rettssikkerhet?

Knut Chr. Hallan og de to andre aksjonistene hevder nødrett etter aksjonene og reagerer kraftig på at regjeringsadvokaten nå har tatt initiativ til å fjerne enda flere vitner.

– Dette er useriøst. De henger på nye tiltalepunkter, kjører avhør av en to år gammel sak én uke før rettssaken og nå prøver de å få trukket våre hovedvitner tre dager før rettssaken starter. Hvor blir det av rettssikkerheten? spør Knut Chr. Hallan som mener hele fremstøtet tyder på dårlig samvittighet.

– Hvorfor er vitnene fra Klif viktige for dere?

– Fordi de aldri noen gang har gitt medhold eller tilbakemelding i det vi har tipset og varselet om. Alt fra grisemudring i Paddehavet, bruk av urene tildekkingsmasser, filmer av slam i overflaten og film og dokumentasjon på manglende plombering av lekterne, sier Hallan.

– Jeg håper tingretten avviser dette, vi har ingen rettssikkerhet hvis makta skal få rå på denne måten og de skal få velge hvilke vitner vi skal få føre, sier Hallan.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!